SUKOB U HDZ-u

Luka Bebić: Porječkali smo se. Rekla mi je da šutim.

Predsjednik Sabora Luka Bebić otkrio je što se dogodilo na dramatičnoj sjednici vrha HDZ-a kada se sukobio sa šeficom stranke i premijerkom

ZAGREB - Prvi čovjek Sabora otvoreno progovara o svojoj svađi s predsjednicom Vlade i HDZ-a Jadrankom Kosor koja se dogodila na dramatičnoj sjednici Predsjedništva stranke kada se raspravljalo o smjeni Ivana Mravaka. Bebić smatra da Kosor ne treba mijenjati ministre, a priznaje i da se ne slaže s nekim njezinim metodama.

Jeste li se, kao što prenose mediji, posvađali s predsjednicom HDZ-a i Vlade Jadrankom Kosor?

- Sjednica Predsjedništva HDZ-a koja se spominje bila je prije osam dana, prošlog tjedna u ponedjeljak. Između mene i premijerke na toj je sjednici bilo obostrano povišenih tonova. No, razgovor između mene i premijerke koji se odvijao na toj sjednici, a koji se citira u tom tekstu je izmišljen. Osim one prve rečenice.

Hoćete reći da je točno da vam je Jadranka Kosor u jednom trenutku rekla: ‘Zašuti, nisam ti dala riječ’.

- Da, tako je bilo. Ali nije točno, kao što piše, da sam joj na to odgovorio: ‘Tko si ti da ja od tebe moram tražiti riječ?’ Kako bih joj ja to uopće mogao reći kad je ona ta koja predsjeda i vodi sjednicu. Sjećam se da sam samo rekao da sam ja predsjednik Sabora. Inače, polemike na Predsjedništvu HDZ-a i rasprava s povišenim tonovima nisu ništa neuobičajeno. No, nema govora o bilo kakvim sukobima. Napisima u medijima, poput ovog o mom sukobu s premijerkom kao i onima da se svađaju Šuker i Polančec ili da ja i Šeks nismo u dobrim odnosima ili da Šeks podržava Vidoševića, a ne Hebranga, samo se želi napraviti razdor u HDZ-u.

Jeste li vi zbog reakcije predsjednice stranke ljutito napustili sjednicu Predsjedništva?

- Na sjednicu sam zakasnio jer sam tog dana, kao i svakog ponedjeljka uoči saborskog zasjedanja, gostovao na Hrvatskom radiju. Točno je da sam napustio sjednicu Predsjedništva ranije, ali to nema veze s mojom polemikom s premijerkom.

Nedavno sam bio u posjetu Kini i tim povodom sam u 19 sati imao dogovorenu večeru s kineskim veleposlanikom. Budući da se sjednica Predsjedništva odužila, morao sam je ranije napustiti zbog te večere. Objasnio sam to kolegama, ispričao se što moram otići ranije i tada sam se cijelom skupu ispričao za povišene tonove s moje strane i dao potporu Vladi.

Je li se i Jadranka Kosor nakon toga ispričala?

- Nisam čuo ispriku s druge strane.

Zašto je uopće došlo do, kako kažete, obostrano povišenih tonova. O čemu ste tada raspravljali?

- Razgovarali smo o predsjedniku Uprave HEP-a Ivanu Mravaku. Ja sam, naime, bio među onim kolegama koji su zastupali stajalište da bi prije nego što ga smijenimo trebali s njim razgovarati.

Kao i Hebrang smatrao sam da prije smjene trebamo čuti i Mravakovu stranu jer mislim da su prošla ona vremena kada su se ljudi razrješavali s dužnosti samo na osnovi napisa u medijima. To je drugi dan učinjeno, odnosno razgovaralo se s Mravakom nakon čega je smijenjen, što smo svi podržali.

Što ste vi točno rekli da je premijerka reagirala i zatražila da zašutite.

- Nešto sam glasno govorio, ali se više ne sjećam točno što.

Kakav je vaš odnos s Jadrankom Kosor?

- Bez rezerve podržavam njezinu Vladu u političkom smislu kao i sve prethodne Vlade, a i premijere od 1990. Između mene i premijerke nema nikakve razlike u bitnim političkim stavovima, već samo u metodama. Ali to nije ništa neuobičajeno jer u svakoj obitelji ima razmimoilaženja oko metoda, što nije važno sve dok nam je cilj isti. Između mene i premijerke nema sukobljavanja oko najvažnijih pitanja i ciljeva, a to su ulazak u EU i prevladavanje ekonomske krize.

Znači ostat ćete na mjestu predsjednika Sabora?

- Da, ostajem na tom mjestu.

Susrećete li se s bivšim premijerom Sanaderom?

- Nismo se čuli posljednjih sedam dana. No, mi se redovito družimo jer nismo samo stranački, već i obiteljski prijatelji. Nitko mi to ne može zamjeriti. Osim toga, on je počasni predsjednik i član Predsjedništva stranke i prema Statutu ima pravo glasa kao i svi drugi članovi Predsjedništva.

Kažete da se s premijerkom slažete u bitnim političkim stavovima, ali ne i u nekim metodama. Na što konkretno mislite?

- Mislim na program stranke na temelju kojeg smo pobijedili na izborima 2007. godine. Metode su ponekad važne, ali nisu uvijek i bitne.

Je li potrebna rekonstrukcija Vlade kao što neki savjetnici premijerke zagovaraju?

- Mislim da nije potrebno ništa značajno mijenjati. Jednostvano, Jadranka Kosor dalje nosi ‘štafetu’ koju joj je predao Ivo sanader.

Mislite li vi da Jadranka Kosor ima pravo izabrati svoje suradnike s obzirom na to da je ove ministre izabrao Sanader?

- Ima pravo postaviti najbliže suradnike u kabinetu predsjednice Vlade i olakšati si rad i komunikaciju.

Kako ocjenjujete prva tri mjeseca mandata Jadranke Kosor? Što je prema vašem mišljenju dobro učinila, a što možda nije?

- Nermam bitnih primjedbi. Čak bih rekao da je Vlada učinila i više nego što se moglo očekivati u ovim okolnostima.

Što kažete na spekulacije da zapravo bivši premijer Sanader želi oslabiti Jadranku Kosor?

- To je glupost, pa on ju je predložio, zar ne? Uspjeh ove Vlade je uspjeh HDZ-a i koalicije, a svakako i bivšeg premijera Sanadera.

Zavadio ih Pelješki most

ZAGREB - Sukob između Jadranke Kosor i Luke Bebića samo je kulminacija loših odnosa između predsjednice Vlade i predsjednika Sabora.

Htio zaštititi Rončevića

Kosor se, kako doznajemo, već duže vrijeme žali svojim najbližim suradnicima na nekorektne Bebićeve pritiske. Većina Bebićevih primjedbi navodno se odnosi na “popuštanja pod pritiscima javnosti”.

Bebić, kako doznajemo, na sjednicama Predsjedništva HDZ-a redovito prigovara policijskim istragama koje se vode protiv dijela uprave javnih poduzeća. Izrazito se protivio pokretanju kaznenog postupka protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića u slučaju kamioni, te prijavama protiv uprava HEP-a i HŽ-a, u čemu su ga podržavali Vladimir Šeks i Božidar Kalmeta.

Bebić je, tvrde svjedoci, često prigovarao načinu na koji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko vodi svoj resor, a protivio se i angažiranju nezavisnih ekonomskih stručnjaka u savjetnički tim predsjednice Kosor.

Produžena ruka

U HDZ-u sve više prevladava uvjerenje da je Bebić nastavio biti produženom političkom rukom bivšeg premijera Sanadera, a da bi u tomu moglo biti istine, govori i to da su veći dio nedavnog razgovora Sanader i Kosor proveli u raspravi o stavovima Luke Bebića i njegovim konfrontacijama s premijerkom.

U HDZ-u procjenjuju da Vladimir Šeks i Božidar Kalmeta ne pripadaju Sanaderovoj struji, ali da nisu pretjerano bliski ni premijerki Kosor.

Prvi ozbiljan raskol između Bebića i premijerke dogodio se nakon odluke Vlade o zaustavljanju gradnje Pelješkog mosta, kada je Bebić, nakon intenzivnih pritisaka i ucjena, pobijedio Jadranku Kosor i prisilio je da odluku o prekidu gradnje pretvori u “odluku o usporavanju gradnje mosta na poluotoku Pelješcu”. (A. Pl.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 03:28