NOVI POTHVAT KARIZMATIČNOG UGOSTITELJA

Macola ‘Kod mene pojedeš janjetinu i prespavaš u hotelu, a sutra ideš doma s drvenom kućom’

Dugo sam planirao u okolici Korenice napraviti malo turističko eko selo s drvenim kućicama, ali koju god sam kućicu pogledao, ni jedna mi se nije sviđala. Slovenske su mi bile preskupe, a ukrajinske koje su mi poslali u dijelovima i nismo mogli dobro sastaviti. To me posebno razbjesnilo i nije mi puno trebalo da odlučim napraviti svoju tvornicu montažnih drvenih kuća. Drva u Lici ima, a najvažnije je da sad kupim stroj za obradu drveta, čudo tehnike koje kompjuterskom kontrolom od balvana radi sve trupce potrebne za kuću. Nema tu puno filozofije. Danas doneseš nacrt, najedeš se janjetine i prespavaš u mom hotelu, a sutradan već ideš kući s novom gotovom kućom.

Jeftini stroj

Ovaj plan o gradnji tvornice montažnih drvenih kuća ispričao nam je sredinom srpnja Željko Orešković Macola (52), najpoznatiji lički ugostitelj. Dok oko njega u krizi i bez krize propadaju pilane i tvornice namještaja, njegov se plan doimao pomalo neostvariv. No, da misli ozbiljno, Macola je dokazao u kolovozu kad je pokraj njegova restorana u Korenici iz Italije napokon dopremljeno to čudo tehnike CNC (computer numerical control) stroj vrijedan pola milijuna eura, koji sam radi sve poslove oko obrade drva za kuće. Baš zahvaljujući krizi, Macola ga je kupio po 100.000 eura manjoj cijeni, a najveća enigma je bila kako će stroj raditi. Bez puno problema inženjeri su ga upalili, ukucali nacrte i iz pilane su počeli izlaziti dijelovi kuća. Te numerirane trupce radnici su u ponedjeljak počeli slagati u prvu kuću, a Macola je otvorenje tvornice montažnih drvenih kuća zakazao u petak u 17 sati.

Kada smo dva sata prije otvorenja došli u Korenicu, pokraj Macolina restorana sve se prašilo od završnih radova. Tridesetak radnika užurbano je dovršavalo kuću, viljuškari su dovozili trupce, a zvuk pile miješao se svirkom pjevača koji se sa sintezajzerom popeo na prvu etažu drvene kuće od 190 kvadrata.

Srušeni helikopter

Sve je to, kao u nekom trash filmu, promatralo petstotinjak uzvanika, koji su uz tamburaše, miris piljevine i janjetine čekali da kuća bude gotova. Ali, glavna tema svih razgovora bio je pad helikoptera kojim je Macolin prijatelj Tonči Kurilj zvan Jabuka planirao s tamburašima doletjeti iz Trogira u Korenicu. Bila je to vijest dana, a kako se sve vijesti vezane uz Macolu čine nevjerojatnima, mnogi su pomislili da je to netko izmislio. Oko pet svima je bilo jasno da će otvorenje kasniti, a kada je počeo stizati čudni drveni namještaj, korenički svećenik Stipe Zeba pripremio se za posvetu kuće i cijele tvornice.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:32