POSTALA ZAVODNICA

Mlada zvijezda Franka Batelić: Danju plešem, noću učim

Mlada zvjezda u usponu, koja završava četvrti razred srednje škole ‘Mate Blažina’ u Labinu, preko noći pretvorila se u zavodnicu koja stasom i plesnim koracima oduševljava strogi televizijski žiri

ZAGREB - Ova mala je tako slatka - najčešći je komentar za Franku Batelić, koja iako je već dvije godine dio hrvatske estradne scene, pravo glasa na izborima i vozačku dozvolu ima tek od ovog ljeta. Pa iako u komunikaciji djeluje upravo onako kao što se to očekuje od jedne 18-godišnjakinje, kada je u pitanju HTV-ov show ‘Ples sa zvijezdama’ mlada pjevačica iz Rabca na plesnoj sceni se pretvara u vatrenu latino zavodnicu ili kada je valcer u pitanju u elegantnu damu.

Smijeh u vježbanju rumbe

- Prijatelji su mi velika podrška u showu, ali me ni ne propuštaju zezati zbog seksi izdanja, jer jako dobro znaju kako privatno uopće nisam takva. Kada smo moj plesni partner Ištvan Varga i ja uvježbavali rumbu, Ištvan je stvarno bio na velikoj muci. Taj ples treba prikazati i istaknuti ženstvenost, što stvarno nije moja jača strana niti se ja tako doživljavam. Neko vrijeme uzaludno mi je objašnjavao kako raditi zavodničke face dok plešemo rumbu, no meni je sve to bilo samo urnebesno smiješno. Na kraju sam gledala izraze lica drugih plesačica i pokušala kopirati, ali nisam baš sigurna je li mi to pošlo za rukom - uz smijeh priča Franka.

No i više nego očito je da je Franka uspijela u svojoj transformaciji iz djevojčice u ženu, jer im je stručni žiri ‘Plesa sa zvijezdama’ i ovog puta dodijelio najviše ocjene za njihov performance.

Kratke pripreme za tango

Izazovne plesne haljinice, koje više otkrivaju nego sakrivaju, sasvim su druga stvar, jer se u njima Franka ne osjeća ni najmanje neugodno ili smiješno kao kada su u pitanju izrazi lica.

- Ti kostimi dio su mog plesnog nastupa, dio showa, a ne moja privatna odjeća. Vidjela sam ih kako izgledaju još na plesnim natjecanjima koja sam posjetila u Francuskoj i Španjolskoj i odmah su mi se jako svidjeli i nije me sram kada ih odjenem - objašnjava mlada pjevačica koja i dalje ‘Ples sa zvijezdama’ doživljava kao zabavu, a ne show.

Ipak priznaje da zbog početnih najboljih ocjena i pohvala sa svih strana, sve više osjeća pritisak, posebno jer Ištvan i ona nisu imali dovoljno vremena za pripremu trećeg plesa - tanga. Počeli su ga uvježbavati svega nekoliko dana prije emisije, a ona, kaže, nije tip osobe koji se zadovoljava prosjekom.

- Ma ja sam prava štreberica. Uvijek težim da budem jako dobra u onome što radim - priča Franka. Kako taj stav ima i prema školi, a sada završava četvrti razred Srednje škole ‘Mate Blažina’ u Labinu, zbog treninga plesa sada uči noću kako bi i dalje zadržala svoj status odlikašice.

I u snu radi koreografiju

No ni učenje noću, ni krvavi žuljevi zbog plesnih cipela i ‘muskulfiberi’, kao i sve veća pozornost medija i javnosti, nisu joj umanjili oduševljenje plesom. Tu dio zasluga ima njezina obitelj i prijatelji koji je s oduševljenjem bodre u natjecanju, ali i njezini konkurenti s kojima se druži i prije i poslije ‘Plesa sa zvijezdama’.

- Stvarno su svi super i baš smo dobra ekipa. Posebno su me ugodno iznenadili Frano Lasić i Gordan Kožulj, a bilo mi je jako žao što su show morali napustiti Sandi i Gabrijela, inače Ištvanova partnerica koja mi se jako svidjela - objašnjava. A iako ju je ples do te mjere zarazio da čak i u snu radi koreografiju, škola joj i dalje ostaje prioritet, pa čak kada je u pitanju i njezina glazbena karijera. Zbog državne mature koju će njezina generacija prva morati polagati odlučila je propustiti ovogodišnju Doru, uz logičan zaključak - bit će još Dora u životu.

Pjevala je s tri godine, a bježala je i iz - vrtića

Jako živa, neustrašiva i samostalna. Tri su riječi kojima je Franku opisala njezina majka.

- Takva je bila i kao mala, a takva je i danas kao 18-godišnjakinja. Ono što si ona zacrta u svojoj glavi, to i ostvari. Uporna je i odgovorna - s ponosom govori mama Ingrid.

Pjevala na polnoćki 1996.

- Od malih je nogu počela pjevati, ozbiljnije već s tri godine. Dvaput tjedno vozili smo je na probe u zbor Mini cantanti kojeg je vodila Sabrina Stemberga Vidak i koja je već tada prepoznala njezin iznimni talent i od Franke tražila ozbiljan pristup pjevanju. A Franki ništa nije bilo ljepše nego spremiti svoj ruksak i otići na spavanje kod prijateljica ili rođaka.

Već je tada pokazivala samostalnost. Bila je i vrlo znatiželjna, pa je tako bježala iz vrtića u Rapcu i odlazila kod djece u školu. U vrtiću joj je govorila je, dosadno, pa smo je i godinu ranije upisali u 1. razred osnovne škole - priča Ingrid.

Mala Franka se bavila i sviranjem, pa je završila i osnovnu glazbenu školu, svira klavir, a pohađala je i razne plesne tečajeve.

Uza sve to od prvog razreda osnovne škole odlična je učenica.

- Nikada niti sat nismo s njom izgubili na učenje. Sve je sama radila - veli mama Ingrid. Frankin prvi pjevački javni nastup bilo je na misi polnoćki 1996. u župnoj crkvi u labinskom Starom gradu. Franka je imala samo 3,5 godine. Tremu nije imala nikada. Voli biti na sceni i najljepše joj je na pozornici - veli Ingrid.

Razumijevanje u školi

Kaže da je Franka talent naslijedila od tate Damira, koji svira gitaru i koji je potencirao njezin glazbeni interes. A i Frankin mlađi brat Nikola “pliva” u glazbenim vodama, u metal-bendu The Storm.

Franka ranije nije previše voljela plesati iako je kao mala pohađala plesne tečajeve.

Ponosne su i none Silvana i Marija, a Franki su potpora i njezina škola, razred, ravnatelj i razrednica:

- Bez njihove podrške i razumijevanja, ona ne bi mogla sve ovo postići. Posebna spona s razredom joj je prijateljica Stefani Vozila koja joj na mail šalje zadatke i školsko gradivo - zaključila je ponosna majka priču o svojoj kćeri.

(Silvana Fable)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:44