ČERMAK O AFERI OKTAN

MOJA ISTINA 'Vrdoljak mi se nije ni javio, tražim njegovu smjenu i spremam milijunsku tužbu’

Umirovljeni general Hrvatske vojske i uspješni poduzetnik, vlasnik tvrtke Crodux, već tjednima ratuje s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom koji je objavio da je inspekcija njegova Ministarstva ustanovila da gorivo što se toči na nekoliko generalovih benzinskih postaja ne zadovoljava propisane uvjete. Ivan Čermak odlučno opovrgava te tvrdnje i, samo u Nedjeljnom, iznosi detalje svojega akcijskog plana za zaustavljanje napada koji mu ozbiljno narušavaju poslovanje
 Roberto Orlić/CROPIX

Ljut je. Nije mu do slavlja. Čak djeluje pomalo nervozno. Ali ipak je tu. Odsutno podiže ruke u zrak, gestikulira pobjedu. Kolinda Grabar Kitarović te večeri vodi na predsjedničkim izborima; general Ivan Čermak prošle nedjelje slavi među stotinama okupljenih HDZ-ovaca.

Samo četiri dana kasnije, u četvrtak, saziva konferenciju za novinare: okuplja svoj odvjetnički tim, Antu Nobila i Tina Doličkog, te poziva ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka na ostavku zaprijetivši, u suprotnom, višemilijunskom tužbom. S Čermakom smo razgovarali dan poslije, u petak ujutro. Još se nije, kaže, čuo s ministrom.

“Nije ni nazvao, niti se ispričao, a očito nije podnio ni ostavku”, komentira Čermak. Zapravo nije raspoložen za razgovor jer smatra da je posljednjih dana bio previše u medijima. No, osmislio je taktiku, ima plan. Čermak nije tip koji se povlači, ‘fajter’ (borac) je s osebujnim životopisom: uspjeh u naftnom biznisu, sudjelovanje u Domovinskom ratu, dani u haaškom pritvoru, i suđenje za ratne zločine koje je završilo oslobađajućom presudom. Ali nikad, pa ni tijekom četiri godine pritvora, nije odustao od vlastitog biznisa, čak je i u haaškom pritvoru čitao izvješća o poslovanju, savjetovao suradnike. I sad ga inspekcija Vrdoljkova ministarstva proziva da benzin na tri njegove crpke ne zadovoljava propisane uvjete, filtrabilnosti. Čermak je bijesan, ljutit. Već mjesec dana traje žustra polemika. Vrdoljak mu me odgovara, ali stoji uz inspektore, čiji su rezultati pokazali da benzin na tri Čermakove postaje nije zadovoljio propisani standard temperature smrzavanja od minus 15, nego su izmjerili minus 13 stupnjeva.

‘Radili smo svoj posao’

“Ministar Vrdoljak je najnesposobniji ministar”, grmi Čermak te najavljuje sudsku bitku, a odvjetnici ga podržavaju. U Ministarstvu, pak, saznajemo, ne posustaju, najavljuju superanalizu ranije dobivenih rezultata, a onda i potencijalno podnošenje prekršajne prijave pokažu li se rezultati istovjetnima. Superanaliza je ponovno testiranje prije izuzetih primjeraka, ali u drugim laboratorijima. I dok je general navikao na borbu, Vrdoljakovi suradnici, saznajemo, ipak su uznemireni. Nije im svejedno: “Samo smo radili svoj posao, sve je napravljeno u skladu sa zakonom”, kažu i dodaju: “Pitaju nas primamo li prijetnje? Zasad ih nije bilo, no nije mi svejedno.” Razgovaram s visokim izvorom u Ministarstvu u kojem su shvatili, čini se tek kad su izišli u javnost s tim podacima, da to neće biti nimalo jednostavan sukob. “Nije lako, želiš napraviti nešto u korist potrošača, pa ispadne ovako, želimo se mirno šetati gradom i danas, pa i sutra kad nećemo biti na tim funkcijama”, komentira naš sugovornik. Pojasnimo da na Čermakovim postajama nije bila upitna kvaliteta benzina, nego je za dizelska goriva važna temperatura filtrabilnosti. Zato se razlikuju ljetna dizelska goriva od zimskih, kad je propisano da temperatura smrzavanja mora biti minus 15 stupnjeva. Inspekcijskim nadzorom ustanovljeno je da na tri Croduxove postaje temperatura filtrabilnosti nije bila u skladu s propisanim standardima. Razgovarali smo sa stručnjacima kako bismo doznali zašto se to dogodilo, a bivši inspektor Branko Jordanić kaže da nema nikakve zarade na tome.

Toplana - povod sukoba?

“Nema tu nikakve zarade, nije to namjerno napravljeno, jednostavno je trebalo dodati nešto aditiva u taj benzin i on bi dobio propisanu vrijednost, pa nema tu nikakva dobitka. Da je postotak vode veći, pogrešan sumpor, moglo bi se reći da benzin ne odgovara kvaliteti, ali ovako nema smisla, ionako se uvijek uzima srednja vrijednost plus minus tri do četiri stupnja”, kaže bivši inspektor Jordanić. Čermak je, osim Ministarstva, prozvao tvrtku Zavod za ispitivanje kvalitete rekavši da njihov laboratorij ne posjeduje akreditaciju za metodu kojom se provode takve analize. U Ministarstvu mu odgovaraju da akreditiranje svake pojedničane metode, pa i one za filtrabilnost, nije propisano Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva. “Jedino što je važno jest da je ispitni laboratorij akreditiran po normi ISO HR EN17025, a uzorkovanje mora obavljati inspekcijsko tijelo akreditirano po također propisanoj normi”, kaže naš izvor u Ministarstvu. Također dodaje da je jedini cilj akcije bila zaštita prava potrošača te da je iz popisa benzinskih postaja na kojima je proveden inspekcijski nadzor vidljivo da nije bilo nikakve pozitivne ili negativne diskriminacije prema trgovcima. “A što bi bilo da je tako ispalo na Ininim postajama, što bi onda rekli Vrdoljaku”, pitaju se.

Ministarstvo je, kažu, pokrenulo ovaj tjedan novu akciju u kojoj će biti izuzeto još 50 uzoraka goriva koji će biti poslani na ispitivanje.

“I sve je provedeno u potpunosti u skladu sa Zakonom o inspekcijama u gospodarstvu, Zakonom o zaštiti zraka, Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva”, poručuju. Bivši glavni inspektor Jordanić smatra da je cijeli postupak proveden mimo pravila, pa i samo izuzimanje uzorka, na kojem sve počiva. “Točno je propisano kako se uzorak izuzima, a ono što sam vidio i čuo nije napravljeno u skladu s tim”, kaže Jordanić koji smatra da je akcija provedena neozbiljno i nestručno.

Front na relaciji Čermak-Vrdoljak otvoren je ovaj put preko noći. No, ni ministar Vrdoljak ne posustaje.

“Nije ni nazvao”, ponavlja Čermak, vlasnik tvrtke Crodux. Iz Vrdoljakova ministarstva saznajemo da HNS-ov ministar niti ne pomišlja na tako nešto.

“Ministru Vrdoljaku ni u primisli nije da se ispričava, a kamoli da podnosi ostavku.” U Ministarstvu tvrde da se postupak analize nastavlja propisanom procedurom, te da će, potvrdi li superanaliza prijašnje navode, podnijeti prekršajnu prijavu. Za potencijalni prekršajni postupak, relevantan je, kažu, samo nalaz superanalize u skladu sa Zakonom o inspekcijama u gospodarstvu. Također saznajemo da su u takvim slučajevima propisane kazne: od 300 do 600 tisuća kuna za pravnu osobu te od 40 do 70 tisuća kuna za fizičku odgovornu osobu. Državu bi ova priča mogla stajati znatno više pokrene li, pak, Čermak sudski postupak te uvjeri sud u ono što pokazuju analize triju laboratorija kojima je on poslao gorivo na analizu. No, to ćemo tek vidjeti. Ali povijest sukoba ministra i naftaša, navodno, traje već više od godinu dana, a povod je Čermakov plinski biznis, plan gradnje termoelektrane, toplane na plin nedaleko od Slavonskog Broda. Riječ je o termoelektrani vrijednoj 450 milijuna eura, snage 600 megavata koja bi trebala proizvoditi i tehnološku paru za industriju, ogrjevnu toplinu te niskotemperaturnu toplinu za staklenike. Dvojac se sukobio kad je HEP odustao od plana da sa 25 posto financira te termoelektrane uz obrazloženje da nemaju interesa za sudjelovanje u tom projektu.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:44