REPORTAŽA S PAGA

NAJPOZNATIJA HRVATSKA JANJETINA NAPOKON JE ZAŠTIĆENA Sada konačno znamo koje je janje paško janje

Pod imenom paška janjetina na tržištu se prodavalo mnogo više janjetine nego što je na otoku ima, a nerijetko se pod tom etiketom prodavala i uvozna janjetina koju su trgovci i ugostitelji vješto kamuflirali trljanjem unutrašnjosti janjećih trupova mješavinom mediteranskog bilja
 Bruno Konjević/CROPIX
Pod imenom paška janjetina na tržištu se prodavalo mnogo više janjetine nego što je na otoku ima, a nerijetko se pod tom etiketom prodavala i uvozna janjetina koju su trgovci i ugostitelji vješto kamuflirali trljanjem unutrašnjosti janjećih trupova mješavinom mediteranskog bilja

Početkom ožujka iz Zagreba je na otok Pag konačno stigla jedna dobra i dugoočekivana vijest za sve ovčare i mljekare. Udruga uzgajivača paške ovce Rogujica iz Paga dobila je rješenje Ministarstva poljoprivrede kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva Paška janjetina - zaštićena oznaka izvornosti. Tako je nakon osam godina najpoznatija hrvatska janjetina dobila zaštitu koja bi trebala biti kompletna nakon zaštite na razini EU.

Identitet otoka

Na Pagu je ova zaštićena oznaka izvornosti dočekana kao novi početak razvoja paškog ovčarstva u kojem su mlijeko, sir i janjetina najvažniji proizvodi koji čine eno-gastronomski identitet otoka. Konačno je i definirano kako paški janjci namijenjeni proizvodnji janjetine pri klanju ne smiju biti stariji od 45 dana ni teži od...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 07:44