NAUTIČKA PATROLA

ACI MARINA SLANO, MJESTO ZA AKTIVNI ODMOR Idealna za kupače, pješake, bicikliste, ljubitelje starina i autohtonih jela

 
Direktorica marine Danijela Crljen s ponosom pokazuje zasluženo priznanje.
 Milan Sabic / CROPIX

ACI Marina Slano smjestila se u krasnoj uvali uz istoimeno lijepo mjesto ni četrdeset kilometara sjeverno od Dubrovnika, što je čini posebno atraktivnom za goste koji žele izbjeći turističku vrevu tog grada, a opet ga imati nadohvat ruke.

Slano, naime, funkcionira kao savršena baza: osim nadaleko poznate dubrovačke povijesti, blizu su Elafiti – prekrasni otoci dubrovačkog arhipelaga Koločep, Lopud, Šipan, Jakljan i Olipa, a pristupačni su mjesta na Pelješcu te otoci Mljet i Korčula pa i pučinsko Lastovo. Marina u Slanom lijepo je arhitektonski dizajnirana, funkcionalna i ima sve što treba jednoj nautičkoj obitelji za odmor.

Vidi se da su je nautičari zavoljeli, gatovi su puni. Čarteri dolaze i odlaze, kao i privatni brodovi te jedrilice, a okretni mornari kruže na biciklima i pomažu nautičarima pronaći vez i privezati se. Ova je marine prošle godine u konkurenciji 33 marine, prema ocjenama više od 1300 nautičara obuhvaćenih anketom Nautičke patrole, osvojila drugo mjesto. Direktorica marine Danijela Crljen s ponosom pokazuje zasluženo priznanje.

Kulturni turizam

Iz marine se prostire šetnica uz more koja ide do središta Slanog gdje su dućani, restorani, kafići i crkva, tu je i Lapidarij sa sarkofazima iz rimskog razdoblja.

U sjeveroistočnom dijelu naselja nalazi se i obnovljeni Knežev dvor, upravno i administrativno središte u doba Dubrovačke Republike, koja od 1399. godine vlada i tim područjem koje se tada nazivalo Terra nuova.

- Dvor je obnovljen unatrag dvije godine, i tu je Društvo prijatelja dubrovačkih starina odradilo fantastičan posao. Uredili su dvor, namjestili ga i napravili funkcionalnim za kulturni turizam, tako da sad prvi put nakon rata imamo jedan takav kulturni spomenik kojim se možemo ponositi - govori nam Slaven Zvono, direktor Turističke zajednice općine Dubrovačko primorje.

Zvono ističe kako je “forte” ovog kraja kupališni turizam. Pa ipak, nastavlja, mnogim gostima nije dovoljno samo uživanje u moru i suncu. Aktivni turizam je trend, i u Slanom su toga svjesni, tako da su uredili brojne sadržaje za taj tip odmora, od kojih Zvono ističe 35 kilometara pješačkih staza koje vode u brda iznad same uvale.

Slano, 240618.
Slaven Zvono, direktor turisticke zajednice opcine Dubrovacko primorje.
Na fotografiji: Slaven Zvono
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Sabic / CROPIX
Slaven Zvono

- Budući da se brojni naši gosti amaterski bave biciklizmom, napravili smo i označili u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja i biciklističku stazu koja je tematski određena poznatim stećcima dubrovačkog primorja, a proteže se kroz ruralni dio našeg kraja, kroz zaleđe.

Ta staza dolazi i do crkve Rotonde, koja je jedan od najvažnijih spomenika na našem području. Pretpostavlja se da je građena od 9. do 11. stoljeća, ali postoji mogućnost i da je starija. To je jedna od rijetkih šesterokutnih crkava, slična kao sv. Donat u Zadru. Izdali smo brošuru za pješačke i posebno za biciklističke staze, pa i recepciju marine opskrbljujemo svim brošurama.

Koncerti

Za one koji su bliži kulturnim sadržajima osmišljen je i program Kulturno ljeto koje započinje 15. lipnja i traje sve do 15. rujna, a u sklopu kojega gosti mogu uživati u klasičnim koncertima, večerima folklora te klapskim pjesmama ispred crkve. Imamo i koncerte zabavne glazbe na rivi – gotovo svaki četvrtak imamo živu glazbu.To nije noćni život, to je kulturni turizam. Koncerti se održavaju uglavnom od 21 do 23 sata, u pristojno vrijeme - ističe Zvono.

Uređen je i novi trg u mjestu, dodaje, jer nisu dosad imali adekvatan prostor za neka svoja događanja. Imaju, kaže, dosta jaku Facebook i web-stranicu tako da i na taj način prenose i nautičarima da došeću navečer u središte mjesta i da vide što se zbiva na trgu, a tu su i oglasi i prospekti.

Obnova dvorca

- Još je nekoliko obnova u tijeku. Tu odmah iznad marine, na nekoliko minuta, u tijeku je obnova dvorca Ohmučević. Bio je to dvorac jedne od najpoznatijih slanskih obitelji koja je dala četiri admirala u španjolsku mornaricu. U obnovi je i župna kuća iza crkve sv. Vlaha, a za tu smo priliku osigurali i sredstva iz europskih fondova. Ideja je da župna kuća bude zavičajna kuća Dubrovačkog primorja kroz koju ćemo turistima približavati povijest ovoga kraja. To je samo nekoliko minuta od marine, a sve bi trebalo biti gotovo već iduće godine - objašnjava.

Tako gost marine Slano može uživati u brojnim sadržajima koji uključuju sve od bicikliranja do čašćenja tradicionalnim jelima ovoga kraja.

Mlinica Ano i Kuća meda

U potrazi za seoskim domaćinstvima koja se bave turizmom u zaleđu Slanog, put nas je doveo u Majkove - do obitelji Kraljević u njihovu lijepo uređenu tavernu i mlinicu Ano s autohtonom kuhinjom. Poznati su po skuti i domaćem medu, koji turistima nude uz ostale gastro i kulturne doživljaje. Kažemo kulturne, jer u njihovoj se taverni može pogledati i autentična, stara kamena mlinica za maslinovo ulje koju je pokretala mazga.

U blizini je i Kuća meda, u kojoj goste dočekuje Zagrepčanka Ružica Tepšić koja se 2001. preselila u Majkove te postala domaćica prostora u kojemu se može saznati sve o pčelarstvu te vrstama i proizvodnji meda. Ovdje se, također, mogu isprobati i kupiti razne delicije od meda. Kuća je ujedno centralno mjesto Pčelarskog društva dubrovačkoga primorja, koje već dugo uspješno brine o razvoju pčelarstva u ovome kraju. (vb)

Slano, 230618.
ACI marina Veljko Barbieri u Slanom.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Sabic / CROPIX
ACI marina Veljko Barbieri u Slanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:36