HRAM OKUSA

Bili smo na farmi hrvatske carice puževa: ‘Nekad su bili hrana težaka, a danas su prava delikatesa‘

Cijela magija odvija se u dvorištu obiteljske kuće u Matuljima. Nekadašnje garaže sada su ured i pogon za preradu
Alma i Chiara Cvjetković
 Tomislav Kristo/Cropix
Cijela magija odvija se u dvorištu obiteljske kuće u Matuljima. Nekadašnje garaže sada su ured i pogon za preradu

Od svih životinja, malo kome život obilježi puž, no upravo se to dogodilo Almi Cvjetković. Neobična je to kombinacija – profesorice anglistike i etnologije te inženjerke građevinarstva i sluzavog dvospolca sa stopalom i čak 24 tisuće zubića – no, definitivno uspješna. Nerazdvojni su već 30 godina, a sve je počelo sa samo jednim pitanjem koje je Alma, rodom Puljanka, postavila svom suprugu početkom 1990-ih, kad su se njihovi tadašnji obrti počeli urušavati pod teretom rata.

„Hoćemo li uzgajati puževe?“, pitala ga je. Reagirao je sa skepsom, no brzo ju je podržao, kao i u svemu, kako kaže, i iz Italije je stiglo prvo leglo. Desetljećima je, kao što joj je uvijek govorila majka, „šutjela i radila“ i, danas, podaleko odmaknula od nekadašnjih tri i pol tone uzgojenih puž...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 06:46