NAUTIČKA PATROLA

Novi cjenik za nautičare: Ovisno o veličini broda plovidba akvatorijem Brijuna košta od 700 do 10.000 kuna

Ravnatelj Nacionalnog parka Marno Miletić tvrdi da su reakcije na naplate zasad pozitivne i da će Brijuni prvi imati taj model naplate
 Tomislav Kristo/Cropix

Kako s Velog Brijuna do obale Malog treba desetak minuta (uz brzinu od barem 25 čvorova), u plovidbi smo s ravnateljem parka Marnom Milotićem, čija dva mobitela nisu mirovala za trajanja naše ekskurzije, dotaknuli i goruću temu naknade za brodove koji ulaze u vode nacionalnog parka.

Naime, Brijuni su odnedavno krenuli s naplatom naknade za sve brodove koji se nađu u vodama Nacionalnog parka. U cijenu ulaznice uključena je i ulaznica u Nacionalni park za putnike, ovisno o veličini plovila. Recimo, brodovi do 18 metara dobivaju pet ulaznica, a oni iznad deset.

- Sukladno cjeniku i Zakonu o zaštiti prirode posjetitelji moraju platiti ulaznice – napominje zaštitnički nastrojen ravnatelj Milotić dodajući da je riječ o čuvanju interesa Nacionalnog parka kao zaštićenog morskog područja i o zaštiti prirode. Riječ je području malo većem od 33 četvorna kilometra s 14 otoka. 80 posto tog područja je more.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Dodaje da su čuvari prirode sukladno Zakonu ovlašteni zatražiti na uvid važeće posjetiteljske ulaznice.

- U luci i akvatoriju Nacionalnog parka zabranjeno je ispuštanje otpadnih tvari, bilo kakvo namjerno ili nenamjerno onečišćenje ili uništavanje morske površine. Dakako, ulaznica ne znači da oni mogu slobodno ploviti bilo kuda, sukladno nautičkim kartama i zonama zaštite, plovila mogu ploviti samo dozvoljenim zonama plovidbe – ističe ravnatelj.

Na pitanje kako će se to odraziti na ionako skroman nautički turizam Brijuna i nije li ta praksa ucjenjivačka (imajući na umu to da ovdje prolaze domaći brodari i ribari) Milotić odgovara da je to tako svugdje u svijetu, da su nautičari kao i drugi posjetitelji zaštićenih područja svjesni okoline i ljepote u kojoj se nalaze, te da ulaznicom u park doprinose zaštiti, očuvanju i unaprjeđenju tog prostora.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Tvrdi da su reakcije na naplate zasad pozitivne i da će Brijuni prvi imati taj model naplate ulaska u vode parka, koji bi se onda postupno primjenjivao na sve ostale hrvatske nacionalne parkove.

Ukratko, plovidba u akvatoriju Nacionalnog parka Brijuni dozvoljena je isključivo u svrhu uplovljavanja i priveza u luci Veliki Brijun ili priveza u uvali Sv. Nikola na otoku Mali Brijun, odnosno sidrenja u zoni dopuštenog sidrišta ispred luke Veliki Brijun.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Prema trenutno važećem cjeniku, najniža cijena je 700, a najviša 10.000 kuna (za brodove preko 75 m).

image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:45