ETERNITY

FOTO: KAKO IZGLEDA ŽIVOT NA JEDNOJ OD NAJLUKSUZNIJIH JAHTI NA JADRANU Ovdje dolazi poslovna elita, hostese su im na raspolaganju 24 sata...

 
 Milan Šabić / CROPIX

Nakon dva tjedna provedenih u salonu našeg vjernog Elana 45, koji služi kao kuhinja, ploveća redakcija i spavaonica potpisnika ovih redaka, u marini Mandalina dobili smo priliku kročiti na 28-metarsku jahtu Eternity. Kratki boravak na bogato uređenoj “Vječnosti” šokirao bi svakog prolaznika nenaviklog na luksuz.

Sagrađena prije osam godina na Tajvanu, ova jahta je jedna od samo deset proizvedenih modela Bandido 90 explorer. Prije četiri godine trup joj je renoviran, a od ove godine u vlasništvu je hrvatske pravne osobe, iako je stvarni vlasnik/ulagač jedan njemački državljanin. Registrirana je u luci Šibenik te je među pet najvećih jahti za charter u Hrvatskoj.

Najskuplji materijali

Zbog njezine veličine, ali i oblika, Eternity lako primjećujemo izdaleka. Njezinih 28 metara dužine odlikuje pomalo “tusti” dizajn s čak tri palube i potpalubljem, zbog čega se čini višom i od znatno dužih jahti. Prostranošću unutrašnjeg prostora pak može konkurirati i brodovima dužim od 35 metara.

Prije ulaska na brod, ljubazna prva hostesa Hana nudi nam navlake za tenisice. Iz brige da slučajno đonom tenisice ne “potegnemo” brazdu po tikovini, odabiremo da budemo bosi. Na Eternityju nas čeka zapovjednik ove jahte, iskusni pomorac Danijel Kraljev (48).

Sibenik, 260717.
Marina Mandalina u Sibeniku.
Na fotografiji: Danijel Kraljev
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Šabić / CROPIX
Danijel Kraljev

Hrvatski branitelj iz 113. brigade, ujedno i umirovljeni časnik HV-a, u nautici je već dugih dvadeset godina. Ovom jahtom zapovijeda četiri godine, a uz njega posadu čine i hostese Hana i Josipa te mornar i strojar Ivan.

- Eternity prima do osam gostiju. Ima Master kabinu, VIP kabinu i dvije gostujuće kabine. U pravilu se uzima za tjedni charter, ali može i za dnevni najam. Na njoj se mogu odvijati različiti događaji, proslave, svečane večere... No, broj gostiju na jahti nikad nije veći od petnaest - kaže nam.

U svakom slučaju, gostima ne jahti sigurno ne fali prostora. Sve izgleda kao da ste u nekom penthouseu. Visoki fly bridge s barom i udobnim foteljama na samom vrhu. Sky lounge ili svojevrsni dnevni boravak na prvoj palubi, s vanjskim i unutarnjim dijelom. Također s barom. Glavni salon i blagovaonica na glavnoj palubi, s master kabinom iza njih. A pritom sve izrađeno od najskupljih materijala, s detaljima poput životinjskog roga uvijenog oko stalka za lampu. Kad je dovršena, Eternity je vrijedila oko 10 milijuna eura, a njezina je današnja vrijednost oko 4 milijuna eura.

Pilot house

Naravno, tjedni najam ovakve jahte košta desetke tisuća eura pa pitamo Danijela što gosti dobivaju na njoj. Osim ekstremnog komfora i luksuza, dakako. Kratki odgovor je - sve.

- Naši klijenti obično dolaze iz visokog poslovnog svijeta i nastojimo im pružiti sve što je u našoj mogućnosti. Od hrane i pića kakvo žele do odlaska u restorane, različite izlete... Poželi li netko da u blizini jahte sleti helikopter po njega, i to ćemo srediti - objasnio je Kraljev.

A da bi odmor na jahti išao kao po špagi, brine se četveročlana posada koja je gostima na raspolaganju 24 sata. Njihov život na jahti je kontrapunkt onome njihovih gostiju - ustaju se rano ujutro, provjeravaju je li sve u redu s brodom, spremaju doručak, odlaze u shopping i tome slično.

- Nije to posao za svakoga, niti ga svi rade sasvim profesionalno. Ovo je jedan poluvojnički režim i traži veliku disciplinu pojedinca - ističe.

No, kao što ni svi ljudi nisu za takav posao, tako i neki gosti na brod dolaze uskraćeni za dobar kućni odgoj. Kraljev nije imao problema sa svojim gostima, ali kaže kako je čuo da drugi jesu.

- Na primjer, neki gosti dolaze na brod uvjereni da mogu raditi što god žele. Treba jasno postaviti granice. Kod mene postoje upozorenja, a to se najčešće tiče vožnje na jet-skiju - tvrdi Kraljev. Naime, prema njihovim propisima, da biste smjeli voziti jet-ski morate imati položen ispit za voditelja brodice kategorije B.

- U takozvani pilot house, iz kojeg upravljam brodom, smijemo samo ja i posada. Gosti mogu doći isključivo na naš poziv i u pratnji člana posade - objasnio nam je Kraljev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:15