OPG HORG

Matija usred Istre uzgaja egzotično povrće i jestivo cvijeće: Uspijeva mu i paradajz s Galapagosa

Dostavlja i na brodove, odmah čim ga se nazove on ode u vrt, pobere povrće i u roku od 5 do 10 minuta gost dobije svježi proizvod.
Matija Horg
 Tomislav Kristo/Cropix
Dostavlja i na brodove, odmah čim ga se nazove on ode u vrt, pobere povrće i u roku od 5 do 10 minuta gost dobije svježi proizvod.

Ljetna vrućina u kombinaciji s toplinom plastenika cijedila nas je dok smo šetali između redova sadnica petsto godina starog paradajza koji je stigao s Galapagosa.

Paradajz s Galapagosa pa da uspijeva u Vinkuranu nedaleko od Pule, mrmljamo si u bradu dok vlasnik OPG-a Horg, Matija Horg, prstom pokazuje na njegove cvjetove koji će se, kako objašnjava, uskoro pretvoriti u plod.

Kad me netko pita imam li neku staru sortu, ja im pokažem ovaj paradajz i pitam ih je li ovo dovoljno staro. Kažu da ga je teško uzgojiti, a meni raste kao lud - govori nam Matija.

Ovaj po struci medicinski tehničar, koji se zbog ljubavi prema kuhanju prekvalificirao u kuhara, prije pet godina pokrenuo je vlastiti OPG s egzotičnim povrćem, ekološki uzgojenim, te jestivim cvijećem.

Time se počeo baviti, kaž...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2025 19:30