AQUATORIA YACHTING

NAUTIČKA PATROLA Rusi u Pirovcu po kanadskoj licenci uče jedriti Ruse i Hrvate

Yuri Loguškin je prije pet godina oformio Školu jedrenja s kojom je krenuo u Biogradu i Kremiku, a lani je ovu marinu birao kao ključnu točku svoje tvrtke
Tim iz Aquatoria Yachtinga, redom Rusi iz Moskve: Dmitry, Maja, Bruna, Marina i Vladimir
 Danijel Soldo / CROPIX

“Zdravstvujte, ti khočeš plit”, dočekuju fotografa Soldu i mene duboke, modre, slavenske oči.

“Živjeli, želiš li ploviti”, zapravo govori Marina, ali nama mozak poput Google translatea, riječi pretvara u njene. Jer, ova je Marina - simbolično, je l’ - iz marine Pirovac - Ruskinja.

Prezime joj je Timbajeva, negdje je u kasnim dvadesetima, dolazi iz Moskve i zamjenica je Jurija Loguškina, čovjeka sa snom. I planom kako snove preobraziti u stvarnost...

Dobro, kako je uopće živjeti u mjestu veličine prosječne moskovske trolejbusne stanice?, čudimo se nas dvojica za početak.

- Ja sam ovo sanjala cijeli svoj život - prekori nas. - Moskva je moj grad, ali ovo je... Kao klinka sam stigla ovdje s roditeljima i - puf. Ljubav. Najveća na svijetu. More, klima, sunce, ljudi, hrana. Ajme - kaže na sigurnom dalmatinskom. - Kraj svijeta.

Sudbina je, eto, htjela da nekih 20-ak godina kasnije Juri otkrije jedrenje, da se poput klinca zateleba preko glave, i da u jednom času poviče: “Heureka!” U majčici Rusiji, gdje si donedavno mogao jedriti valjda smo u vojsci, Juri je shvatio da bi mogao postati jedan od pionira. I onda je prije desetak godina u Moskvi osnovao LLC Aquatoria Agency, 2014. oformio Školu jedrenja, a nakon Biograda i Kremika, prije godinu i pol dana, u proljeće 2018. zapikne marinu Pirovac kao ključnu točku svog Aquatoria Yachtinga.

A Marini, nakon što je noćima u nekoj moskovskoj spavaonici maštala o hrvatskom moru, razrogači oči: u neko ledeno hladno jutro neke sasvim obične moskovske veljače, stigao je poziv. Jurijev.

- Marina, pakiraj se. Ideš na more...

Zagrcnula je gutljaj kave, pitala se je li to sve uopće java. I spremala ono malo ljetnih stvari iz ormara. Sada je “domaća”. Hrvatskim barata odlično, rečenice su joj suvislije od ponekih ministara, pa i ime joj je “naško”, jedino je, zapravo, odaje prezime. A tko zna, i to se možda promijeni...

- Rusi, u biti, vole jedrenje - uvjerava Timbajeva. - Svi žele ići na more.

Danijel Soldo / CROPIX

Potražnja raste

I to bez “bijele kave”, deci vodke u šalici za kofeinski nektar, starog nautičkog jutarnjeg pomagala.

- A ne, što vam je?! Radimo ozbiljno, i dobro. A Rusi na moru nisu vic, kako možda i mislite. Radi se ozbiljno, a potražnja i edukacija o jedrenju i Jadranu raste. Atrakcija, učenje nečeg nova, more, brod, sve je to ‘zapalilo’ Ruse.

To je bila osnova s kojom su počeli, i nakon početničkih muka, krenulo je: 2014. dobili su licencu kanadskog IYT-a (International Yacht Traininga), da bi u zadnjih godinu i pol, od sidrenja u Pirovcu, dosad, eto, odgojili oko 150 novih jedriličara, u floti koja broji 45 brodova. Tečaj je jednostavan, sadrži tri dana praktične nastave te sedam dana mora, tijekom kojeg Rusi borave u Pirovcu. Kako Aquatoria broji i 12 zaposlenih, od kojih je šest Hrvata i šest Rusa, ispada da - Rusi osvajaju Jadran.

- Evo, naš mornar Dimi i recepcionerka Maja su bračni par, a svi ovdje živimo stalno, već, eto, godinu i pol. Radimo, stvaramo nešto novo, i uživamo - otkriva Marina.

- Možda je nekoć i bilo čudno, ali danas jedrenje nije skup sport, barem ne za određenu vrstu ljudi. A kako je svugdje, tako je i u Rusiji. Danas je na cijeni aktivni turizam, prolazi vrijeme ležanja na plaži, a život na brodu, uz vjetar, valove i konope nudi nešto posebno, famozno. Mit o skupoći i nedostupnosti jahtinga i jedrenja je prošao, ovo je sad novo vrijeme, u kojem brodovi postaju opće dostupni. Ako tome dodate da je Jadran definitivno top ljetna destinacija i nevjerojatno jedriličarsko iskustvo, jasno je zašto je Juri odabrao baš ovo mjesto, na srcu obale.

Sporiji početak

A Marina, divna kao marina, potom nabacuje serioznost:

- Ova čarter sezona nije onakva kakvu smo očekivali, no zato nam ‘last minute’ ponuda diže situaciju. U času, evo, dok pričamo, ‘vani’ je 20 brodova, od kojih 14 odavno rezerviranih i čak šest last minute ponuda, što je odlična brojka. No, ne kanimo stati: Škola jedrenja, gdje imamo i hrvatske i ruske instruktore, nastavit će rasti, a mi usto planiramo uz Pirovac pronaći još jednu bazu u Hrvatskoj, te se kanimo širiti i na Tursku. Možemo se pohvaliti i da smo ‘dealeri’ Elana. Brodovno, stalno radimo na daljnjem širenju monoflota. Sada u portfelju imamo Bavarije 40, Bavarije 42, Bavarije 46, Elan 4, Elan Impression 45, Salone 38A, Sun Odyssey 54, a ove smo godine pokrenuli vlastitu regatu, Matryoshka Sailing Cup. Bilo je baš odlično...

“Istraži. Sanjaj. Otkrij”. To je bila zamisao koja je Jurija otisla s kopna. Da bi ga danas, zajedno s njegovom kompanijom, uz širom otvorena jedra odvela daleko. Danas, Rusi na Jadranu nisu samo oni tipovi s Forbesove i inih lista, u brodovima koji vrijede tko zna koliko rubalja i koji održavaju njihovo bogatstvo.

To je slika uvelike i danas, kao, primjerice, kada nas je na Žutu posjetila neka mrcina od 50-ak metara, s panoramskim prozorom u razini mora i pipama, kažu ovdašnji domoroci, od zlata. Ne zezamo se. No danas dolazi neko novo vrijeme. Danas, Rusi, oni “obični”, otkrivaju jedrenje. I Jadran. A ako je suditi po Pirovcu, “prostite”, doista ga pomalo i osvajaju. Još da osmisle i kakvog Moskviča na vodi, i na našoj će Patroli ona o uvalama gdje brodica ima k’o Rusa - postati stvarna.

Sve nas zajedno ovdje obogatila je simbioza mjesta i marine

Duboko uvučeno u Pirovački zaljev i tek nekoliko kilometara udaljeno od južnog kraja Vranskog jezera smješteno je simpatično naselje Pirovac.

Iako broji jedva 2000 stanovnika, tijekom turističke sezone napuni se gostima i pretvara u živahno mjesto, sve bogatije u raznolikosti ponude. Naročito se to osjeti od prošle godine, kada je otvorena nova marina. Ne samo da je to privuklo nove goste, već je i dalo zalet naselju.

- Marina je cijelom mjestu dala novu dimenziju - kaže nam direktor Turističke zajednice Pirovac Igor Meić i dodaje da je suradnja s marinom odlična.

Danijel Soldo / CROPIX

- Ulazimo u novu strategiju turizma, onaj aktivni, koji mora postati baza, pogotovo na ovom području - govori Meić. U slučaju Pirovca, to ne znači da se gosta “gura” samo na plaže i na more, nego se organiziraju i jednodnevni izleti u park prirode Vransko jezero, inače najveće jezero u Hrvatskoj. A nedaleko su i ostaci templarske tvrđave u Vrani, kao stvorene za avanturiste željne dobrog misterija.

Još više se Pirovac može pohvaliti kulturnim i zabavnim sadržajima koje nudi gostima. Samo u srpnju i kolovozu ove godine u gradu se održava čak 41 manifestacija. Volite filmove? Za vas je Dalmatia film festival, od 2 do 4. kolovoza. Fanove glazbe razveselit će niz koncerata, od Pirovac blues festivala koji traje čak tri dana pa do nastupa puhačkog orkestra koji obrađuje Oliverove pjesme.

Želite li na odmoru nešto i naučiti, tu je i cjelodnevni tematski izlet brodom naslovljen “Faust Vrančić i Pirovac” koji se održava 15. kolovoza. A organizira se i cijeli niz igraonica i radionica namijenjenih za one najmlađe, poput interaktivne predstave “Potraga za gusarskim blagom”, koja je na repertoaru 7. kolovoza.

Krajem srpnja u centru mjesta održan je i talent show “Prvi glas Pirovca” na kojem je pobijedila Riječanka Elisabeth Zucero. Njen nastup je bio toliko dobar da se otvorila mogućnost da nastupi i na čuvenom festivalu u San Remu, otkriva nam Meić.

- Sve je otišlo gore - bilježimo porast noćenja i dolazaka. Gledamo li širu sliku, prema podacima e-visitora broj noćenja turista u Pirovcu tijekom prvih šest mjeseci povećao se za pet posto. Tijekom ljeta u mjestu organiziramo preko 50 kulturnih događanja. A i svi restorani su nam otvoreni već od 1. svibnja, što prije nije bio slučaj - zaključuje direktor Turističke zajednice. (Ivan Zrinjski)

A1 ima maksimalni kapacitet na priobalnim destinacijama

Najnovijom nadogradnjom 4G Advanced Pro mreže, A1 Hrvatska osigurala je maksimalni kapacitet na najopterećenijim lokacijama u kontinentalnom dijelu Hrvatske, zatim na priobalnim turističkim destinacijama poput Zadra, Pule, Krka, Vodica, Tisna, Vira, Pirovca, Dubrovnika, Hvara i Rovinja te brojnim drugim.

Danijel Soldo / CROPIX

Zbog toga očekujte još lijepih i veselih prijenosa uživo s broda Nautičke patrole jer kamo god da se zaputimo, računamo na izvrstan pristup internetu koji će nam omogućiti da svoje čitatelje preko mreže ugostimo na našoj Nautičkoj patroli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:34