VALTER PART

SLOVENAC KOJI ŽIVI ZA RIBOLOV NA JADRANU 'Nema boljeg nego kad s obitelji odeš na more, uloviš malo ribe i slušaš Olivera'

Valter Part
 Danijel Soldo / CROPIX

Dok priča o ribolovu, Mariborčaninu Valteru Partu u očima možete vidjeti čistu sreću, onakvu koju ima čovjek koji se ne bi mijenjao ni s kim na svijetu.

Sjedimo s njim na krmi broda „Red spinner”, toliko nakrcanoj udicama da pomalo podsjeća na ježinca, čime se ističe od ostalih brodova vezanih netom ispred recepcije ACI marine Jezera.

Osim Valtera, na brodu su i njegova supruga, sinovi, partnerica jednog od sinova i vesela unučica koja još nije napunila ni godinu dana. Svi se upravo vraćaju iz ribolova, koji za njih nije samo hobi, već nešto puno više.

- Mi se kroz to povezujemo. Sinove sam od malena vodio na rijeku, kasnije na more, i kroz ribolov sam s njima izgradio jednu neraskidivu vezu.

Ozarenog lica, opaljenog suncem od dugog boravka na pučini, Valter priča i kako mu veličina ribe koju izvuče na palubu manje znači od načina na koji ju je ulovio. Najveći mu je izazov uloviti ribu uz pomoć jigging tehnike, u kojoj ribolovac mora naporno „raditi” varalicom da bi se uopće mogao nadati nekom ulovu.

- Gušt je tada puno veći, makar i riba bila manja – ističe.

Ipak, ništa se ne može mjeriti s onim zadovoljstvom koje osjeća kad rano ujutro s obitelji isplovi na more. Provode vrijeme osamljeni na pučini, a kroz strast prema ribolovu zapravo izražavaju svoju ljubav i privrženost jedni za druge.

- Ima tih dana kad uloviš samo malo ribe, tek toliko koliko nam treba za obrok. To pripremimo, pojedemo, malo slušamo Olivera i družimo se. To je za mene život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:29