KRAV MAGA

Ne biraj sredstva, nokautiraj napadača i bježi kud te noge nose

Za sedam dana seminar će za hrvatske građane voditi glavni trener izraelske vojske te bivši instruktor tamošnje elitne padobranske pukovnije
 Damir Krajač/CROPIX

Da ne treniram Krav magu i da nisam u formi, pogubio bih se i to bi drugačije završilo - počeo je svoju priču 27-godišnji Ivan, koji se inače ni po čemu ne razlikuje od svojih vršnjaka. Ne ide u teretanu i ničim ga se ne može izdvojiti iz mase. Susret s razbojnicima za njega je dobro prošao.

- Bio sam u rano jutro na kolodvoru u Veneciji. Nigdje žive duše. Primijetio sam da me ‘skeniraju’ dva muškarca. Ipak sam krenuo u toalet, a oni za mnom. Htjeli su me opljačkati, htjeli su moj novac. Situacija je iz moje perspektive bila bezizlazna. Morao sam reagirati. Cijeli sam si film prevrtio za sekundu. Slabijem tipu sam bacio putnu torbu u glavu i pao je na pod. Drugog sam direktima i udarcima laktom također poslao na pod. Bio je nokautiran - u jednom dahu prepričavao nam je Ivan svoje najteže iskustvo u životu.

- Onaj prvi, manji, počeo se dizati. Uhvatio sam ga rukama i udario koljenom, no uspio me zgrabiti i prikliještiti za zid. Pogodio sam ga laktom u glavu i u vrat. Srušio se. Udario sam nogom i sve je bilo gotovo. Tada sam shvatio da sam ovom manjem slomio ruku. Reakcijom sam iznenadio samog sebe. Da sam bio siguran da žele samo novac i da bi me nakon toga pustili, dao bih im ga - kaže Ivan.

U šoku je bio tek kasnije kad je u glavi rekonstruirao cijelu situaciju. Tvrdi da je tako reagirao zbog treninga Krav mage na kojem je izoštrio sva osjetila i na kojem je naučio kako se najbrže izvući iz kriznih situacija poput te. Što je najbolje od svega, trenirao je tek pet mjeseci.

Sahar Klarfeld i Tal Kvores

Kako to u stvarnosti izgleda, Hrvati će se moći uvjeriti i sljedećeg vikenda. Naime, S ahar Klarfeld, instruktor iz Izraela koji je više od 20 godina glavni voditelj obuke izraelske vojske, i Tal Kvores, bivši instruktor padobranske pukovnije izraelske vojske - dvije najjače face u svijetu Krav mage - dolaze idućeg vikenda održati seminare u Zagreb.

U subotu će održati predavanje i pokazne vježbe samo za pripadnike policije, vojske i zaštitarskih službi. Bit će zatvoreno za javnost, a cilj je bolje upoznati čelnike naših službi s primjenom i prednostima Krav mage. Drugi dan, u nedjelju, seminar je otvorenog tipa. Namijenjen je građanstvu, svima koji žele izbliza vidjeti kako funkcionira jedan od najefikasnijih samoobrambenih sistema današnjice.

- Krav maga nije borilačka vještina. To je sustav samoobrane, što efektnije samoobrane. Ako dođe do napada, žrtva se mora obraniti kako najbolje zna i umije - kaže Marijan Škiljić, jedan od trenera s kojim smo pričali u Krav maga centru Zagreb na Velesajmu.

Za njega to nije sport, nego preživljavanje u surovim uvjetima koje određuje ulica.

Nema pitanja časti kao u borilačim sportovima, a jednako tako nema ni pravila.

- Ako te netko napadne nožem, pištoljem, palicom, špricom ili bilo čim drugim, tvoj život je u pitanju. Svakom normalom čovjeku u tom je trenu na pameti da izvuče živu glavu. Tu prestaju pravila viteške igre, moraš se obraniti. A mi ljude obučavamo kako to najlakše izvesti - priča Marijan.

“Prljavi” udarci su najnormalniji kada je u pitanju Krav maga. Koljeno u međunožje, prst u oko ili neki priručni predmeti sasvim su dobrodošli.





Nema ringa, pravila i bijega

- Ne nalaziš se u ringu pa da ste ti i tvoj protivnik ravnopravni, ne možeš u bilo kojem trenutku reći ‘sad mi je dosta’ i baciti rukavice. Ovdje se ljudi obučavaju za beskompromisnu borbu - objašnjava Marijan.

- Čuj, nećeš se smijati kada ti netko stavi nož pod vrat, povuče na tebe pištolj ili ti iskoči s palicom. Osim toga, tko ti kaže da je napadač sam? Možda iza ugla stoji još njih nekoliko. To su ozbiljne situacije. Ako se ne možeš iz toga izvući riječima, moraš krenuti u akciju - nadovezali su se Hrvoje i Domagoj. U njihovoj “vještini” nema sterilnih uvjeta ili, kako kažu, nema ringa. Bitna je što efektnija obrana. Tko garantira da se žrtva neće naći oči u oči s dvaput većim napadačem, koji je možda i naoružan. Tada se treba izvući van. Što prije neutralizirati protivnika i - dati petama vjetra.

- Ne učimo ljude kako ubiti nekoga, daleko od toga. Poanta Krav mage je onesposobiti napadača ili napadače i pobjeći. Nema masakriranja i ubijanja, izvukao si se i to je to - skratio je filozofiju Marijan.

Danas je Krav maga dio vojne i policijske obuke u 40 zemalja. U našem je susjedstvu koriste Mađari i srbijanska protuteroristička jedinica. Kod nas je zasad jedino izučavaju u AKD Zaštiti. U Ameriku se proširila početkom 80-ih, a danas tu vještinu poznaje svaki operativac FBI-a, SWAT-a, njujorške policije i Postrojbi za specijalne operacije.

Krav maga centar Zagreb ima oko 100 polaznika, muških i ženskih. Odnedavno ih vodi pet trenera. Trojica su uspjeli položiti zahtjevni ispit pred izraelskim stručnjacima i zaslužili licencu instruktora. Oni su druga generacija trenera. Uskoro planiraju napraviti treninge samo za žene na kojima će se učiti samoobrana specifična za nježniji spol.





Zasad Zagreb, Rijeka i Zadar

Još postoje dva instruktora, jedan je u Rijeci, samo civilni, a jedan u Zadru, licenciran za vojno-policijsku obuku i civilnu. U Krav maga centru Zagreb su osposobljeni za civilnu, vojno-policijsku i tjelohraniteljsku obuku.

Sve funkcionira pod budnim okom izraelskih majstora Krav mage. Kamp za obuku u Izraelu navodno je veličine prosječnog zagrebačkog kvarta. Tamo vlada vojna hijerarhija i nema popuštanja. Pažljivo i kroz mukotrpne ispite testiraju sve instruktore na svijetu, koji redovito moraju polagati razne ispite. Mogu se visoko uspeti na ljestvici rangiranja unutar same vještine.

Svaki Izraelac mora jednom u životu proći kroz obuku Krav mage. Naime, služenje vojnog roka ondje je obavezno za muškarce i žene, a Krav maga je dio vojnog treninga.

Kada Izraelci primijete da neka obrana ili tehnika nije uspjela, odnosno da su pronašli bolje rješenje, odmah to javljaju svim svojim centrima diljem svijeta.

Vještina rođena u uličnim borbama s naci-bandama

Imre Lichtenfeld rođen je u Budimpešti, ali je mladost proveo u Bratislavi. Potkraj 30-ih godina prošlog stoljeća nacističke bande harale su kvartovima danas glavnoga grada Slovačke. Stao je bok uz bok drugim židovima, mahom boksačima i hrvačima kako bi se oduprli nasumičnim napadima nacističkih bandi u njihovim četvrtima. Tučnjave i obračuni postajali su sve krvaviji. Šake su zamijenili noževi i palice, obračuni su postali su “pravi ulični”. Imre Lichtenfeld, ili Imi, kako su ga zvali prijatelji, shvatio je da njegova skupina izučenih boksača i hrvača nije dorasla takvom načinu borbe. Nisu više bili tamo gdje vladaju pravila. Osmislio je disciplinu, a na prvo je mjesto stavio osobnu sigurnost - preživjeti svaki obračun, a protivniku nanijeti što teži poraz. Ukratko, uz opake protunapade koristio je sve što mu se moglo naći pod rukom da preživi. Bez pravila.

Od nacista je 40-ih pobjegao na područje tadašnje Palestine gdje je obučavao grupu istomišljenika i paravojnih formacija. Glavna borbena vještina bila je kako preživjeti borbu prsa o prsa. Bilo da je riječ o šakama, nožu ili kundaku neke puške u rukama napadača. A njegova je tehnika očito bila najučinkovitija. Kada je osnovana država Izrael, Lichtenfeld je postao glavni instruktor izraelske vojske. Njegov sistem obrane i napada ubrzo je prozvan Krav maga, što znači kontaktna ili bliska borba. Obučavao je primarno vojsku i policiju, a tek su poslije Krav magu počeli trenirati i civili. Postoje obuke i za zaštitare, a svaka se vrsta razlikuje. Imi je umro početkom 1998. u Izraelu u dobi od 88 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:24