KRALJ ČEŠNJAKA

NE VOZI BMW I NE TROŠI NA LUKSUZ Investirao sam 20 milijuna kuna i sada imam češnjaka za četvrtinu Hrvatske

Mario Puškarić, proizvođač povrća iz Kaniške Ive pokraj Garešnice, u posljednjih pola godine zasadio je češnjak na 11 hektara zemljišta i očekuje približno 100 tona uroda, a dogodine planira sadnju na 50 hektara uz urod od 500 tona
 Bruno Konjević/CROPIX
Mario Puškarić, proizvođač povrća iz Kaniške Ive pokraj Garešnice, u posljednjih pola godine zasadio je češnjak na 11 hektara zemljišta i očekuje približno 100 tona uroda, a dogodine planira sadnju na 50 hektara uz urod od 500 tona

Kada su se prije nekoliko godina proizvođači slavonskog kulena dogovarali kakvu će zaštitu tražiti iz Zagreba i Europe za svoj proizvod, sve dvojbe su otkonjene nakon što su pogledali što od osnovnih sastojaka mogu nabaviti u Slavoniji. Za zaštitu izvornosti morali su ispuniti uvjet da svinjsko meso i začini budu iz domaće proizvodnje, a geografsko porijeklo nudilo im je mogućnost da sastojci budu i iz uvoza. Nema u receptu za kulen puno filozofije; najbolji komadi svinjskog mesa, malo crvene ljute i blage paprike, papar, sol i bijeli luk (češnjak).

- Ajde, meso još i možemo ovdje nabaviti, iako je iz uvoza puno jeftinije. Pa i paprika iz Mađarske je odlična i jeftinija od naše, a morska sol je prevlažna pa bi nam trebala kamena iz Tuzle. Biber je ionako iz Vijetnama, a do do...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 07:17