Nitko nije kažnjen za uništeni reljef!

Jedna od najvećih kulturnih afera koju je prije nešto više od dva mjeseca razotkrio Jutarnji list, kad je prilikom postavljanja skele na kuću Popović oštećen vrijedan Meštrovićev reljef “Seljaci” iz 1907. godine, dobila je svoj nevjerojatni nastavak: Silvije Novak, glavni gradski “zaštitar” i zamjenik pročelnice zagrebačkog zavoda za zaštitu spomenika Doris Kažimir, iako je bio smijenjen jer je na svoju ruku policiji tvrdio da reljef nije oštećen, potiho je vraćen na posao, a njegova šefica sad je najednom zaboravila da ga je maknula i tvrdi da on nikada nije niti bio kažnjen.



    Silvije Novak

Upravo je Doris Kažimir nakon jedne sjednice Gradskog poglavarstva novinarima izjavila kako je njen zamjenik i dugogodišnji službenik tog Zavoda suspendiran zato što je bez njenog znanja išao raditi očevid i zaključio da na reljefu nema svježih mehaničkih oštećenja. 



- U ovaj Zavod nije dostavljen nikakav akt o suspenziji Silvija Novaka, te ovaj Zavod o tome nema saznanja - skače danas sebi u usta Doris Kažimir.



I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tada je najavio da će zbog propusta oko nadzora radova na zgradi na kojoj je Meštrovićev reljef smijeniti odgovorne u Zavodu.



“Načinjenu štetu platit će izvođač Anić Holding, a protiv odgovornih u Zavodu bit će pokrenut postupak na službenom sudu”, izjavio je tada Bandić.



Nitko nije kažnjen. Silvije Novak, dapače, viđen je prije nekoliko dana kako obilazi pročelje jedne gornjogradske zgrade koja se upravo obnavlja. Penjao se na skelu u Radićevoj ulici. Čini se da je poskrivečki vraćen na posao ubrzo nakon afere s Meštrovićevim reljefom. Vjerojatno se mislilo kako će se prašina oko uništenih “Seljaka” brzo slegnuti, da nitko više neće ni spominjati aferu u središtu Zagreba, niti prozivati Zavod koji bi trebao štititi kulturna dobra, a ne ih ostaviti na milost privatnim izvođačima radova.



Promijenio ton



_ Gospodine Novak, zar niste smijenjeni?



- Ja ne bih o sebi pričao, pitajte pročelnicu...



- Ali, samo nam potvrdite da ste vraćeni na posao!



- Ne bih vam ništa sada...



I tu se telefonska veza najednom prekinula
Nazvali smo i Novaka kako bismo provjerili zašto on uopće radi, ako je smijenjen. Na mobitel se javio dobro raspoložen. Kako i ne bi kad je njegova pročelnica novinarima lagala da je smijenjen, a on uredno primao plaću za svoj posao. No nakon našeg pitanja promijenio je čak i boju glasa. Pristojno nas je “otpratio” i nije nam odgovorio je li istina da ponovno radi kao zamjenik pročelnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.



- Ja ne bih o sebi pričao, imate pročelnicu pa pitajte nju - rekao nam je.



- Ali, gospodine Novak, možete li nam samo potvrditi da ste vraćeni na posao? - inzistirali smo.



- Ne bih vam ništa sada... - i tu se razgovor prekinuo.



Novak nam je spustio slušalicu.



Nimalo pristojno od njega.



A što ćemo s ovom drugom nepristojnošću: Doris Kažimir radi od nas budale tvreći da Novak nikad nije ni bio smijenjen. Nije li zbog toga, ako već ne zbog nemarnog obavljanja posla, šefica Zavoda zaslužila otići s te pozicije.



Oglašivačka tvrtka Anić Holding Plus u veljači je na kuću Popović na Trgu bana Jelačića 4 postavila skelu s VIP-ovom reklamom, a željezne šipke skele radnici te tvrtke pričvrstili su za ovo jedinstveno umjetničko djelo i na njemu napravili rupe. Nakon našeg otkrića i nakon što smo odmah, isti dan kontaktirali zamjenicu direkotra Damira Anića, Branku Rukljač, dan kasnije skele su nestale, a rupe su amaterski pokrpane.



Kad smo je tada pitali zašto su radnici skele pričvrstili za keramički reljef, rekla nam je da na reljefu nema skela ni oštećenja. Skela uistinu nije bilo, jer ih je netko preko noći uklonio, ali bile su vidljive rupe ispunjene gipsom i obojane smeđom bojom.



Zahvaljujući našim fotografijama i pomoći jednog zaljubljenika u Meštrovićeva djela koji je reljef snimio neposredno prije uništenja, dokazali smo da su u Anić Holdingu pokušali zataškati slučaj, a da im je u tome objeručke pomogao i Silvije Novak. Naime, upravo na osnovu njegovog uviđaja policija je sastavila zapisnik u kojemu je stajalo da nema svježih oštećenja na reljefu.



I inspekcija Ministarstva kulture i Hrvatskog restauratorskog zavoda ubrzo nakon našeg otkrića potvrdila je da mehanička oštećenja doista postoje.



Tada nam je državni tajnik Ministarstva kulture Jasen Mesić rekao da slijedi prekršajna prijava protiv nemarnog investitora, s otegotnim okolnostima za prikrivanje oštećenja, ali danas prijavu više nitko ne spominje.



Ministarstvo kulture na upit jesu li podnijeli prijavu protiv Anić Holdinga odgovara kako oni zaista jesu krivi, te da će snositi troškove popravka reljefa, ali o prijavi više ne govore.



Za oštećenja na kulturnim dobrima prema Zakonu o zaštiti predviđena je kazna od 50 do 500 tisuća kuna.



Suzuki vas nagrađuje



Kuća Popović sada je obložena novom reklamom. Na dnu skele ponovno sitnim slovima piše Anić Holding Plus. Ovaj put automobilska marka Suzuki poziva prolaznike da sudjeluju u nagradnoj igri.



Čovjek čija je tvrtka oštetila spomenik, Damir Anić, i dalje lijepi reklame po skelama i zarađuje, samo na toj zgradi, 50 tisuća kuna mjesečno. Reljef je sad zapakiran u foliju s mjehurićima, kao kakva kineska igračka
Iza primamljivog limenog ljubimca na reklamnom platnu,  od znatiželjnih pogleda sakriven je uništeni prvi javni Meštrovićev spomenik u Zagrebu, jedinstven po izradi i motivu. Sad je zaštićen najlonom koji na sebi ima mjehuriće ispunjene zrakom, kao da se radi o kineskoj igrački koju su radnici zaštitili prilikom transporta s Dalekog istoka, a ne o vrhunskom umjetničkom djelu.



Ne samo da Anić Holdingu nije zabranjen rad na kući Popović, već mu je dopušteno da ponovno postavi reklamu i na njoj barem još tri godine zarađuje velike novce.



Neslužbeno doznajemo da jedna takva reklama mjesečno košta i do 50 tisuća kuna. Za tri godine Damir Anić, vlasnik te tvrtke, može na tome zaraditi 1,8 milijuna kuna. Zato mu vjerojatno neće biti teško ”iskeširati” novac za popravak reljefa. Što je par stotina tisuća kuna prema zaradi od desetak reklama postavljenih po centru metropole.



Nakon više od dva mjeseca stručne ekspertize, iz kabineta ministra kulture Bože Biškupića stigla nam je i službena potvrda kako je reljef oštećen uslijed postavljanja skele Anić Holdinga, što smo mi dokazali puno prije Biškupićevih činovnika.



“Kod očevida su utvrđena oštećenj koja su jednim dijelom uzrokovana atmosferlijama i starošću, a drugim dijelom načinom podizanja skele. Radi točnog utvrđivanja uzroka oštećenja, od Hrvatskog restauratorskog zavoda zatražena je stručna ekspertiza i prijedlog s troškovnikom za povrat u prvotno stanje. Analizom su potvrđena mehanička oštećenja reljefa. U skladu s utvrđenim činjeničnim stanjem, inspektor zaštite kulturnih dobara, utvrdio ja da je izvedenim radovima povrijeđen Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, te je temeljem toga doneseno rješenje s mjerama i rokom za otklanjanje nedostataka i oštećenja. Povrat reljefa u prvotno stanje, odnosno popravak istog, obavit će odsjek za keramiku Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu, dok će sve nastale troškove snositi Anić Holding Plus d.o.o.”, stoji u odgovoru Ministarstva kulture.



Želje i realnost




U Anić Holdingu i dalje šute o slučaju. Oni zapravo nikad nisu priznali krivnju niti se ispričali što su ombanjivali javnost i pokušavali zataškati aferu. Iako smo i tada, kao i sada, pokušavali doći do izjave vlasnika tvrtke Damira Anića, on se nikada nije javio.



“Vaše želje pretvaramo u realnost”, piše na web stranicama Anić Holdinga. Jadna li je ta realnost u kojoj se pod krinkom brige za očuvanje kulturne baštine krije unosan biznis privatnog poduzetnika. I tu Anić Holding zaista sve želje pretvara u realnost.



Goran Penić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:21