JESAM LI PREBOLIO COVID-19?

NOVINARKA JUTARNJEG PODVRGNULA SE SEROLOŠKOM TESTIRANJU 'U siječnju sam dva tjedna bila u vrućici. Je li to bila korona? Test pokazao: Nije!'

Pokazalo se da je manje od 1 posto testiranih pozitivno. Većina testiranih su radnici koje šalju tvrtke prije povratka na posao
 Damir Krajač / CROPIX

Koliko ste puta do sada čuli “Sigurno sam i ja već imao koronu”, “Svi smo doma bili bolesni još u zimu”, “Nikad mi nije bilo tako loše...”?

Ako ste i vi jedan od onih koji sumnjaju da su imali Covid-19, iako na njega nisu testirani, sada to možete i sami provjeriti. Jedino ćete svoju znatiželju morati platiti.

Na našem tržištu odobreno je 12 seroloških testova na Covid-19 različitih proizvođača - testova koji ne utvrđuju jeste li trenutno bolesni, već jeste li nekad ranije bili u kontaktu s virusom, odnosno jeste li preboljeli Covid-19. Testovi, zapravo, utvrđuju jeste li razvili antitijela koja organizam razvija kad se bori s virusom.

Dostupni testovi se razlikuju po kvaliteti, a cijena im je u rasponu od oko 200 do oko 800 kuna. Testirati se možete u nekoj od privatnih poliklinika koje provode testiranja, osim u slučaju da pokazujete simptome bolesti - povišenu temperaturu, kašalj, kihanje... U tom slučaju primjeren test je obrisak i preporučuje se kontaktiranje nadležne epidemiološke službe.

Neobične viroze

Odlučila sam se i sama testirati jer sam mislila da sam možda bila zaražena. Naime, oba moja djeteta, školarci, početkom veljače imala su neobičnu, dugotrajnu virozu popraćenu glavoboljom i povišenom temperaturom. U jednom trenutku u razredu moje četvrtašice na nastavu je dolazilo tek dvoje djece. Svi ostali su bili bolesni. Nekima se zakompliciralo pa su dobili upalu pluća, a svaki drugi je završio na antibiotiku.

Zagreb, 210520.
Synlab mikrobioloski laboratorij.
Lada Novak podvrgnula se seroloskom testu za Covid 19.
Na fotografiji: Synlab.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Sve bih to inače pripisala dječjim virozama uobičajenima za kraj zime, ali desetak dana nakon njih i sama sam se razboljela, uz puno teže simptome. Prvo sam dobila konjunktivitis koji sam vukla nekoliko dana, a onda sam se počela osjećati loše.

Dobila sam drhtavicu i temperaturu koja je rasla preko 39,5. S 40 i nešto godina to nije bilo nimalo ugodno, doslovno me svaki djelić tijela bolio i jedva sam mogla stajati. Uz sve me počeo boljeti i umnjak pa sam sve pripisala njemu. Zubar na Hitnoj, jer je, kako to već biva, bila subota, dao mi je dva antibiotika i poslao me kući.

Već drugi dan počeli su me užasno boljeti grlo, jezik i cijela usna šupljina. Nisam mogla ništa okusiti, jedino sam pila čaj, i to s velikom mukom. Iduća dva dana stanje mi je bilo sve gore pa sam na kraju završila na hitnom prijemu u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Na povijesti bolesti mi piše da sam bila “blaže klonula” pa mogu samo reći da ne želim nikada saznati kako izgledaju gore kategorije klonulosti. Taj dan u Zaraznu je primljen prvi Hrvat kojem je dijagnosticiran Covid-19, a u čekaonici su sa mnom baš bili mladići koji su došli na testiranje jer su netom prije bili u Italiji na utakmici.

U jeku koronapanike koja je zahvatila i našu zemlju podatak na mojoj povijesti bolesti bio je, blago rečeno, zanimljiv - “novinarka je koja je intervjuirala Hrvaticu koja je boravila u Wuhanu, ali nakon što joj je već prošlo razdoblje karantene”. Činilo mi se neodgovorno taj podatak prešutjeti liječnicima, ali svi su govorili da moje testiranje nije potrebno. Budući da mi nije bilo bolje, promijenili su mi antibiotik i ukupno sam ih primila četiri.

Nakon dva tjedna, uz redoviti dolazak u dnevnu bolnicu, gdje sam intravenozno dobivala antibiotik, bilo mi je malo po malo bolje i napokon sam se oporavila. Uz osam kilograma manje. Bris na streptokok, ali i onaj na adenovirus bili su negativni, tako da nije ni danas jasno što mi je točno bilo.

Zagreb, 210520.
Synlab mikrobioloski laboratorij.
Lada Novak podvrgnula se seroloskom testu za Covid 19.
Na fotografiji:  robot za analizu.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Kasnije sam nekoliko puta pomislila da je bar bila korona pa da sam to “skinula s vrata”. Znatiželja mi nije dala mira pa sam se jučer testirala u Poliklinici za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku Synlab Hrvatska u Velikoj Gorici. Postupak je vrlo jednostavan, izvade vam krv iz vene i kroz dva sata rezultati su gotovi. Test stoji 170 kuna, a proizvodi ga Abbott. U posljednje vrijeme sve je više tvrtki koje testiraju svoje zaposlenike prije povratka na posao, rekli su nam u poliklinici.

Treba imati na umu da serološki testovi nisu isto što i dijagnostički PCR testovi, kojima se otkriva je li netko trenutno bolestan. Treba znati i da oni ne moraju nužno dati točne rezultate, osobito ako su slabije kvalitete. HZJZ također radi na tome da serološka testiranja uđu u rutinsku dijagnostiku, što znači da bi se mogla raditi na uputnicu ili uz plaćanje.

Lažni nalaz

Serološki testovi mogu imati i lažno pozitivne i lažno negativne rezultate. Negativan rezultat serološkog testa ne isključuje mogućnost da je netko bio zaražen s obzirom na to da jedan manji dio ljudi ne razvija protutijela.

- Jedan od ključnih problema serološkog testiranja je to što za sada još uvijek ne znamo znači li prisutnost protutijela da je osoba uistinu imuna na virus, odnosno da se više ne može zaraziti. Osim toga, ako imunitet postoji, ne znamo koliko će dugo trajati i štititi nas od bolesti - rekao je Basam Neime, mag. med. laboratorijske dijagnostike u Synlabu, na moju tvrdnju da bih čak i voljela da sam “odradila” Covid-19.

Moj nalaz je na kraju negativan. Ipak to nije bio koronavirus iako sam imala dosta od navedenih simptoma - konjunktivitis, glavobolju, visoku temperaturu, bolove u mišićima, umor.

- Do sada je u Synlabovim laboratorijima testirano preko 400 ljudi, a pozitivno je manje od 1% testiranih. S obzirom na relativno maleni broj testiranih, podatak se ne može koristiti kao pregled stanja u državi - rekao nam je Neime.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) počeo je prije desetak dana serološko testiranje koje bi trebalo dati dugoočekivani odgovor o raširenosti koronavirusa u populaciji, odnosno koliki je postotak hrvatskih građana prokužen.

Imunitet

Test ELISA metoda je serološke dijagnostike kojom se u serumu bolesnika dokazuju pojedine klase protutijela, IgM, IgG i IgA. Ovisno o dokazanim protutijelima, možemo reći radi li se o akutnoj ili nedavnoj infekciji, odnosno o ranijem kontaktu s virusom.

Ako osoba ima protutijela za SARS-CoV-2, znači da je stekla imunitet, no o trajanju imuniteta ne znamo mnogo jer se radi o novom virusu te je od njegove pojave prošlo premalo vremena da bi se moglo govoriti o dugotrajnosti imuniteta.

Serološka testiranja provode se i u ostalim zemljama Europske unije, a rezultati iz Češke i Slovenije pokazuju da je u tim zemljama virusom bilo zaraženo između dva i pet posto populacije. To je nedostatno za postizanje “imuniteta krda”, koji je kod Covida-19 između 60 i 70 posto.

Testirano 1685 radnika KBC-a Zagreb, nijedan nije pozitivan

U protekla dva tjedna u KBC-u Zagreb serološkim je testovima testirano 1685 djelatnika na Covid-19 i niti jedan nije bio pozitivan. Također su, zasad, i rezultati testiranja zaposlenih u Infektivnoj klinici “Dr. Fran Mihaljević” slični, odnosno među testiranima nema niti jednog pozitivnog djelatnika.

“Imali smo nekoliko djelatnika koji su bili pozitivni na serološkom testiranju pa smo ih testirali i provjeravali dodatno, a onda se pokazalo da ni oni nisu pozitivni”, kaže predstojnica Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb, prof. dr. Dunja Rogić.

Testirana je zasad trećina zaposlenika KBC-a, a krenulo se od onih koji su tijekom epidemije bili najviše ugroženi, odnosno oni koji rade u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Naime, ti su djelatnici bili i najviše izloženi infekciji s obzirom na to da su pomagali pacijentima za koje nije bilo vremena za testiranje, ali očito su bili vrlo savjesni u primjeni zaštitnih mjera tako da virus nije ušao u bolnicu preko zdravstvenih djelatnika.

Testiranje je obavljeno i na kirurgiji te na odjelima intenzivne skrbi, a testirani su i anesteziolozi te nezdravstveno osoblje koje je moglo doći u dodir s virusom. Ovih 2000 seroloških testova KBC je dobio iz donacije.

Kako se nakon otvaranja bolnica za sve pacijente, a ne kao u vrijeme epidemije samo za hitne, sve češće postavlja pitanje trebaju li se, uz zdravstvene djelatnike, testirati i svi pacijenti koji dolaze u bolničke ustanove te tko daje uputnice za testiranje, traže se dodatna objašnjenja HZJZ-a.

Vjerojatno će zato HZJZ uskoro već donesenim preporukama dodati još poneku ne bi li se izbjegli nesporazumi. Naime, usporedno s otvaranjem bolnica preporuke HZJZ-a jasno su govorile da se moraju obavezno testirati pacijenti koji idu na operacije te oni kojima treba neka invazivna pretraga tijekom koje se mogu širiti aerosoli.

Nema garancije da se ne možete ponovno zaraziti

Gdje se mogu testirati da vidim jesam li prebolio koronu?

Većina privatnih poliklinika koje imaju mikrobiološki laboratorij rade ove testove.

Koliko košta test?

Test stoji između 170 i 800 kuna, ovisno o vrsti i laboratoriju.

Što test mjeri?

Razinu imunoglobulina IgM i IgG. To su proteini koji se proizvode kao odgovor na bakterije i viruse. Imunoglobulini M (IgM) se stvaraju kao prvi odgovor na novu infekciju. Rastu nekoliko tjedana, a koncentracija im počinje padati s porastom IgG-a.

Što trebam napraviti ako sam IgM i IgG negativan?

To znači da se niste susreli sa zarazom u razdoblju tjedan do deset dana prije testiranja . No, to ne znači da niste trenutno zaraženi jer antitijelima treba 7 do 10 dana da se razviju.

Što trebam napraviti ako sam IgM i IgG pozitivan?

To može značiti da je zaraza u razvoju jer ste pozitivni i na imunoglobulin koji se razvija u ranijoj fazi bolesti. Potrebno je odmah kontaktirati svojeg liječnika i slijediti upute epidemioloških i medicinskih institucija. Primjerice, u Italiji je privatni laboratorij nakon pozitivnog rezultata dužan uzeti bris osobe i obavijestiti epidemiološku službu. U Hrvatskoj ne postoji takva obaveza.

Što trebam napraviti ako sam IgM pozitivan i IgG negativan?

Vjerojatno vam je zaraza u tijeku. Kontaktirajte liječnika i slijedite upute nadležnih institucija.

Što ako sam IgM negativan i IgG pozitivan?

Bili ste u nekom ranijem periodu u kontaktu s koronavirusom jer su se razvila antitijela. No, prema trenutačnim saznanjima, nije sigurno da to znači da ne možete ponovno oboljeti od Covida-19.

Gdje se može napraviti test za Covid-19?

Jedini potvrdni test za Covid-19, PCR test iz obriska nazofarinksa​, trenutačno je moguć u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:01