DOBRODOŠLI U 21. STOLJEĆE

KAKAV APSURD! UČENICI ZA ZADAĆU DOSLOVCE PRECRTAVALI IZGLED WORDA Ogorčena majka: 'Hej, ljudi, crtamo Word. Pa ovo je samo za sjesti i plakati'

 
Precrtavanje izgleda Worda
 Nikoleta Milašević-Dobrača / Facebook

Početak školske godine izmamio je na površinu brojne probleme školstva, lijepe motivacijske priče, ali i one prilično bizarne. Neki primjeri doista zaslužuju predznak apsurda, a tu svakako spada onaj iz susjedne nam Bosne i Hercegovine.

Nikoleta Milašević-Dobrača iz Sarajeva podijelila je iskustvo svog djeteta koje je krenulo u sedmi razred jedne ondašnje osnovne škole. I, eto, već prvih dana škole zadaća iz informatike završila je kao ogledni primjer apsurdnosti sustava.

- Sedmi razred javne osnovne škole.

Predmet: informatika.

Zadaća: nacrtati Word.

Hej, ljudi, crtamo Word. Pa ovo je samo za sjesti i plakati. A djeca čiji roditelji imaju novca za recimo francusku osnovnu i srednju školu izučavaju predmet robotika. Moje dijete crta Word. Kakvo samo usr*** elistističko društvo smo postali.

Šta radite vi tamo koji pravite nastavni plan i program? A i vi u Vijeću roditelja - napisala je na Facebooku.

Premda većina ljudi u komentarima nije znala bi li se smijala ili plakala, bilo je i onih koji su branili sustav pišući da je to sigurno nastavnik odabrao kao metodu da učenici bolje shvate softver koji očito ne mogu proučavati na platformama na kojima se i koristi - računalima, tabletima itd.

U kratkom razgovoru za Jutarnji.hr gđa. Milašević-Dobrača izrazila je ogorčenost ne samo sustavom, već i roditeljima koji više brinu o svojim pozicijama, a manje o dobrobiti djece.

- Istakla bih i svoju ogorčenost na Vijeće roditelja Kantona Sarajevo. Ponašaju se kao i naši političari. Zasjeli u svoje fotelje, upoznali se s direktorima škola i donositeljima odluka i kao da ih više nije briga za težinu ruksaka i zaostali nastavni program. Da ne spominjem da je u nastavnom planu i programu za sedmi razred knjiga iz fizike koja nije u distribuciji već pet godina. Moli, traži i onda kopiraj. Vijeće roditelja KS je inertno kao i naše bh. društvo. Ljudi, pokrenimo se - poručila je Nikoleta Milašević-Dobrača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:58