NADZOR

MINISTARSTVO FINANCIJA ISTRAŽUJE PLAĆE NA ZAGREBAČKIM FAKULTETIMA 'Pojedini su fakulteti bez suglasnosti unosili neodobrene promjene u sustav'

U zagrebačkom Rektoratu kažu da službeno nisu zaprimili dopis ministrice
 Ronald Gorsic / CROPIX

Ministarstvo financija pokrenulo je proračunski nadzor na Sveučilištu u Zagrebu zato što su, prema tvrdnji ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, pojedini fakulteti bez suglasnosti Ministarstva unosili neodobrene promjene plaća u sustav Centralnog obračuna plaća.

Ministarstvo financija potvrdilo je Jutarnjem listu da je pokrenut proračunski nadzor. “Nadzor se obavlja na temelju prijava, a prema odredbama Zakona o proračunu i Pravilnika o proračunskom nadzoru”, navode u Ministarstvu financija. Sveučilištu u Zagrebu, točnije dekanima svih fakulteta i akademija, ministrica Blaženka Divjak ovih je dana uputila dopis u kojem ih, među ostalim, obavještava da su pojedine sastavnice Sveučilišta bez suglasnosti Ministarstva mijenjale iznose plaća. Na upit o kojem je iznosu riječ, odnosno kolika je probijena svota na račun plaća, u Ministarstvu znanosti nisu odgovorili. Kratko su samo potvrdili da je zatražen proračunski nadzor, o čemu je obaviješteno zagrebačko Sveučilište, Ministarstvo uprave i Ministarstvo financija. O čemu je konkretno riječ i kako komentiraju nadzor te optužbe ministrice u zagrebačkom Rektoratu nisu htjeli komentirati.

- Zahvaljujemo na informaciji, ali mi nismo službeno zaprimili dopis ministrice pa ga ne možemo komentirati - odgovorio je prorektor za informiranje Miljenko Šimpraga.

Ostaje nejasno kako to da Sveučilište nije službeno primilo dopis ministrice, poslan 28. ožujka na njihovu adresu, kao i na adrese svih fakulteta i akademija. O poljuljanom odnosu na relaciji Ministarstvo znanosti i Sveučilište bilo je više riječi u posljednjem broju sveučilišnoga biltena Universitas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:02