ZAPELA REFORMA

Ministarstvo priznala kašnjenje eksperimentalnih udžbenika, ali Blaženka Divjak tvrdi da ima rezervni plan. Doznali smo o čemu se radi

 
Blaženka Divjak
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon najave nakladnika i jučerašnje ponovne potvrde nekoliko izdavača kako je nemoguće da svi eksperimentalni udžbenici, kao i udžbenici za obavezan predmet informatika, stignu u škole prvi dan nastave, 3. rujna, zbog toga što Ministarstvo obrazovanja s njima još nije okončalo pregovarački postupak, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak uputila je pismo ravnateljima 74 eksperimentalne škole.

U njemu je dala do znanja kako “vodi računa i o eventualnoj okolnosti kašnjenja isporuke udžbenika” te je pripremljena i druga mogućnost koja će osigurati nesmetan početak reforme.

Da za slučaj kašnjenja novih udžbenika u škole ima “plan B”, Divjak je spomenula i u jučerašnjoj izjavi novinarima. Ujedno je poručila nakladnicima da neće pristati na ucjene.

Pregovori

- Reforma ulazi u škole bez obzira na različite izazove koje imamo. Osobno se ne dam ucjenjivati ni od koga, a ni učitelji i učenici sigurno neće biti ničiji taoci. Što se eksperimentalnih udžbenika tiče, mi, naravno, imamo rezervni plan za koji mislim da je jako dobar. Vjerujem da ćemo sve osigurati da reforma normalno krene u škole - izjavila je Divjak, ne želeći precizirati o kojem je planu riječ, s obzirom da je u tijeku pregovarački postupak s nakladnicima.

Neslužbeno doznajemo da se rezervni plan Ministarstva odnosi na ekspresnu izradu zamjenskih listića za 8500 učenika. Njih kao prijelazno rješenje i prvo pomagalo u slučaju kašnjenja udžbenika već izrađuju učitelji-mentori za kurikularnu reformu.

Isporuka

U Ministarstvu ovu informaciju jučer nisu željeli ni potvrditi ni demantirati. Završe li pregovori s nakladnicima neuspjehom, Ministarstvo bi bilo spremno otkupiti od nakladnika samo digitalne obrazovne materijale, ne i tiskane udžbenike čijim cijenama nakladnici, vjeruju u MZO-u, ucjenjuju Ministarstvo.

U MZO su, naime, jučer bili uvjereni da nakladnici imaju spremnu većinu udžbenika, no otežu upravo zbog postizanja veće cijene u pregovorima. U prilog im je išao jedan od većih nakladnika, čiji je predstavnik potvrdio da će njihovi udžbenici ipak biti na vrijeme u školi. Drugi za svoje udžbenike i dalje tvrde: 3. rujna - nema šanse. Ministrici poručuju kako to ne znači da odbijaju isporuku udžbenika, zbog čega ne vide potrebu za terminima poput “ucjena” i “taoci”. Nije riječ, kažu, o pokušaju dobivanja veće cijene, nego je problem u neorganizaciji i prekratkim rokovima.

S idejom zamjenskih listića za učenike, međutim, teško mogu biti zadovoljni nastavnici, kojima je udžbenik ipak osnovno sredstvo za rad u nastavi. Ista je stvar s digitalnim materijalima, to više što u dio eksperimentalnih škola nisu stigli (niti će u prvome tjednu nastave) naručeni tableti.

S obzirom na tezu ministrice kako u “pregovaračkom postupku razne interesne skupine koriste razne alate”, postavlja se pitanje u kojoj mjeri nakladnici koriste situaciju s eksperimentalnim udžbenicima za podizanje njihove cijene? Ona im, naime, kako tvrde, do ponedjeljka navečer uopće nije bila poznata, točnije dok Ministarstvo nije objavilo dokumentaciju o nabavi za svakog nakladnika posebno.

Organizacija

Ni u njoj, otkrivaju nam nakladnici, nema pojedinačnih cijena udžbenika, nego samo ukupna ponuda za svakog nakladnika. U dokumentaciji su i rokovi dostave udžbenika. Prema njima, nakladnici se obvezuju udžbenike isporučiti odmah nakon potpisivanja ugovora, odnosno, kako stoji u dokumentaciji - najkasnije deset dana od obostranog potpisa ugovora. Po tome ispada da nakladnici imaju legitimno pravo s udžbenicima ući u eksperimentalne škole tek u drugome tjednu nastave (u slučaju ovotjednog potpisivanja sporazuma).

- Ne bude li udžbenika, to je propast kurikularne reforme - izjavio je jučer jedan od ravnatelja eksperimentalnih škola. Divjak, međutim, smiruje situaciju uz tvrdnju da kurikularna nije upitna, a ravnateljima i učiteljima poručuje da će ih u petak izvijestiti o načinu organizacije nastave u prvome tjednu nove školske godine, za koju je nedavno izjavila da je možda najvažnija u posljednjih 20.

Dogovori između nakladnika i Ministarstva u zadnjih 5 mjeseci

5. ožujka - objavljen Javni poziv za dostavu eksperimentalnih udžbenika s rokom dostave do 1. svibnja

30. ožujka - do 1. srpnja produžen rok za podnošenje zahtjeva za nekoliko predmeta u osnovnoj i za 1. srednje

15. travnja - nakladnici predali najavu za koje predmete i razrede planiraju dostaviti udžbenike

17. travnja - MZO određuje rok za završnu dostavu materijala (30. svibnja)

30. svibnja - nakladnici dostavili sve eksperimentalne materijale u MZO

20. kolovoza - zadnje pristiglo odobrenje za eksperimentalne nastavne materijale

23. kolovoza - nakladnici od Ministarstva dobivaju zadnje informacije o količini potrebnih udžbenika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:48