ISPIT ZRELOSTI

NAKON NIKAD STRESNIJE ŠKOLSKE GODINE U PONEDJELJAK POČINJE DRŽAVNA MARUTA Pristupit će joj 32 tisuće učenika, a čuvat će ih 7000 nastavnika

Zbog protuepidemijskih mjera učenici će morati donijeti vlastite olovke, dok maske nisu obavezne
prostor u kojem se čuvaju ispiti
 CROPIX

Nakon stresne i neizvjesnošću ispunjene školske godine, u ponedjeljak, 8. lipnja, u 9.00 sati, u 369 srednjih škola i ispitnih centara počinje 11. državna matura koja će se prvi put pisati u skladu s mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Pristupit će joj ukupno 32.114 maturanata i ostalih kandidata koje će nadzirati 7000 nastavnika, a ispite ocjenjivati nešto više od 1000 ocjenjivača.

Tim povodom jučer je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), Ivana Katavić, za novinare otvorila veliki prostor centra mature u kojemu se, prema strogim standardima, čuvaju, razvrstavaju i školama šalju ispiti državne mature. Idućih tjedana s tog će se mjesta na teren isporučiti 130 tisuća ispita, odnosno oko 13 tona materijala.

- Ovo je srce priprema za provedbu državne mature, a u prostoru je angažirano 40 vanjskih suradnika i oko stotinu studenata. Još tisuću ocjenjivača bit će u susjednoj prostoriji slične veličine kada od 18. lipnja počne ocjenjivanje. Ispiti se sukcesivno šalju prema školama, a prvo slanje s ispitnim materijalima obveznih predmeta počelo je već ovaj tjedan, i to prvo prema otocima, a do kraja tjedna bit će isporučeni školama - izvijestila je Katavić.

Podsjetimo, ove godine, prema preporukama epidemiologa, razdvajaju se datumi pisanja dviju (A, više i B, osnovne) razina istoga obveznog ispita državne mature na koje inače izlazi najviše maturanata (hrvatski i engleski jezik te matematika). Matura će se pisati u dva epidemiološka bloka, u prvom od 8. do 24. lipnja polažu se obvezni, a u drugom od 25. lipnja do 3. srpnja izborni predmeti. Matura počinje u ponedjeljak ispitom iz hrvatskog jezika više A, razine, a završava 3. srpnja ispitima iz informatike i povijesti.

Ove godine, prema podacima NCVVO-a, najviše je maturanata prijavilo matematiku B razine (20.758)

Ponovimo i da se ove godine na maturi neće propitivati gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda srednje škole. Zbog protuepidemijskih mjera pristupnici će na ispite morati donijeti vlastite kemijske olovke, a na ispit iz likovne kulture flomastere. Maske nisu obavezne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:46