PIONIRI

'Nakon online nastave teško ću se vratiti na klasična predavanja'

Vedrana Pribičević

Zagrebačka škola ekonomije i managementa zbog sve ozbiljnije situacije oko koronavirusa počela je održavati online predavanja. Profesori za njih koriste platformu Zoom, a Loom za snimanje predavanja.

U petak je web konferenciju vodila i njihova predavačica Vedrana Pribičević, a spojilo se više od 40 studenata.

“Odlično je to što mogu dijeliti svoj zaslon računala i ‘togglati’ između prezentacije. To znači da imam na kompjuteru otvorene tri stvari, primjerice prezentaciju, preglednik i neki program za računanje i onda dijelim što od toga hoću da oni vide i lako mijenjam ekrane. U tjednu pred nama ću spojiti i tablet na kompjuter pa ću im crtati i grafove!

Uhodavanje

Apsolutno sam oduševljena, ne znam kako ću se vratiti na klasično držanje nastave nakon što pandemija prođe”, rekla je Pribičević i dodala da joj, iako nikad nije radila ovakvo online predavanje na ovoj skali, nije trebalo nimalo vremena za uhodavanje u takav način rada jer je izuzetno intuitivan.

Iz Zagrebačke škola ekonomije i managementa rekli su nam da uvijek drže zdravlje svojih studenata, njihovih obitelji i prijatelja na prvome mjestu.

“Zato smo u četvrtak donijeli odluku o prebacivanju nastave na učenje na daljinu (online nastava). Za to je škola potpuno ekipirana i nastava zbog ove privremene mjere neće trpjeti. Naši studenti, njihovi roditelji i naši profesori potpuno podržavaju ovu odluku”, rekao nam je Mato Njavro, prodekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Objasnio nam je da su na prve znakove prelaska epidemije u Europu još tijekom siječnja počeli intenzivne pripreme za masovnu primjenu učenja na daljinu koje su do sada koristili po potrebi. Raspored predavanja se uopće nije promijenio samo što umjesto u učionici studenti prate nastavu uživo od kuće.

“Upravo zato, ova prilagodba ne remeti studente u njihovoj usmjerenosti na studiranje i završetak studijske godine uz minimaliziranje rizika kontakta s virusom”, kaže Njavro.

Neki predavači su se snimili prije, sve ovisi o tome kakvu nastavu provode.

“Kolega na informatičkim kolegijima snimio je video jer mora objašnjavati kako se nešto radi u programu pa zgodno da imaju snimljeno. Pripreme smo počeli još prije dva mjeseca, kada je epidemija tek počela u Kini”, objasnila nam je Pribičević.

Registracija

Studenti su se samo morali registrirati na Zoom, a sudjelovanje im je besplatno. Neograničeni broj online predavanja stoji 14 dolara mjesečno za predavanja do 100 sudionika. Što je još zanimljivije, aplikacija nudi i besplatnu opciju pomoću koje se 40 minuta predavanja može gledati neograničen broj puta.

“Ovim putem stvarno moram pohvaliti Carnet. Mi inače koristimo Carnetovu platformu Moodle/Loomen, svaki predmet ima svoj Moodle. Tamo su studentima svi materijali, linkovi, riješene vježbe, link za online knjižnicu sa svom potrebnom literaturom. Kada studenti sami dodaju predmet početkom semestra odmah su na mailing listi i dobivaju sve moje obavijesti, pa tako i ovaj link gdje je moje predavanje”, kaže nam Pribičević, koja je ovaj put predavala Ekonomiju za managere, što je mješavina ekonomije i statistike.

“Među studentima je bilo opće oduševljenje. Lako je sudjelovati. Kliknu gumb i tako dignu ruku, a onda im ja uključim njihov mikrofon i mogu pitati”, objašnjava nam.

Iako je predavanje bilo vrlo profesionalno, na kraju su se i svi našalili. Vedranin demonstrator malo je eksperimentirao i stavio je na svoju pozadinu sliku mesnice, a onda bauštelu. Kaže nam da je bilo urnebesno. Inače je ta pozadina zgodna, govori nam, jer je možeš staviti da sudionici ne vide ako je soba nepospremljena. Dodala je da je priprema puno lakša kada se radi od kuće.

“Normalno sam bila odjevena, počešljala se nisam doduše, imala sam rep. Online predavanja su super jer treba manje vremena za spremanje. Pogotovo za žene, ne moraš potrošiti masu vremena na uređivanje. Odnosno barem do struka”, rekla je uz smijeh. Ovaj tjedan mlada predavačica planira predavanje Osnove ekonomije 2 za prvu godinu, koje će također streamati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:51