KOLEKTIVNI ZA SREDNJE ŠKOLE

OGORČENI ŠEF SINDIKATA 'Pregovori s ministricom završili su debaklom! Nudila nam je bizarne iznose, pa toliko ja ostavljam za šišanje kod frizera!'

Željko Stipić
 Ronald Goršić / CROPIX

Pregovori o novom kolektivnom ugovoru za 20 tisuća zaposlenika u srednjim školama završili su potpunim debaklom. Dođe li do potpisivanja ovakvog kolektivnog, reformi se ne piše dobro jer nezadovoljan nastavnik može biti jedino kočničar reforme – upozorio je predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić, uz najavu referenduma 25. i 26. travnja, kada će se članstvo izjašnjavati o tomu pristaje li na novi ugovor s rokom trajanja do 2022.

Stipić ocjenjuje da je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak pala na svom prvom pregovaračkom ispitu, jer najvažniji sindikalni zahtjevi nisu ostvareni i iduće četiri godine zaposlenici u srednjim školama ne mogu očekivati bolji materijalni položaj. Uvredljivo mu zvuče opravdanja da za prosvjetare nema, dok se milijardama kuna plaćaju rabljeni izraelski avioni i obnavljaju vozni parkovi ministarstva. Pritom su na pomolu, podsjeća, velike promjene u školama, čiji zaposlenici mogu očekivati više rada i obveza za podjednako ili manje novaca.

Kolektivni po Stipiću sadrži nekolicinu kozmetičkih promjena, ali i besmislica poput dnevne nagrade od 10 kuna za nastavnike koji učenicima dolaze na nastavu od kuće (pritom je, pojašnjava, riječ o dva, tri slučaja). Bizarno je, tvrdi Stipić, nazvati nagradom 50 kuna "izletnine" koje bi nastavnici dobivali zbog pojačane odgovornosti tijekom višednevnih učeničkih izleta.

- Toliko ja ostavljam za šišanje kod frizera koje traje 15-ak minuta! Mahati takvim i sličnim primjerima i zvati ih poboljšanjem, pomalo je degutantno. Obje naknade ukazuju na obezvrijeđenost nastavničkog posla, kaže Stipić.

- Ambicije ministrice očito nisu rješavanje problema u školstvu i bolji položaj nastavnika. Njezine ambicije idu u smjeru opremanja škola računalima pod egidom tzv. kurikularne reforme, rekao je. Na upit što znači dodatak takozvane, pojasnio je kako je Divjak u dobro osmišljen proces kurikularne reforme uključila nešto što nije njezina suština.

- To što ćemo imati od jeseni ima jako malo veze s onime što su autori ozbiljno promišljali. Dokaza da se u reformu ide grlom u jagode je koliko hoćete. A pozitivne promjene u školama nemoguće su bez zadovoljnih učitelja i ministrica će ubrzo vidjeti što je propustila kroz kolektivne ugovore – smatra Stipić.

Posebno je ogorčen jer je ministrica, pritisnuta od većinskog sindikata, pristala da se bez ikakvog nadzora po školama provode zapošljavanja pod patronatom većinskog sindikata, iako je bila upoznata s s dugogodišnjim posljedicama – nepotizmom i korupcijom pri zapošljavanju. Time je, zaključuje Stipić, Divjak preuzela odgovornost za malverzacije koje će se iduće četiri godine događati po pitanju zapošljavanja tehnoloških viškova, ali i okrenula leđa HDZ-u koji u predizbornom obećanju nije pristajao na takvo rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:39