NEDOSTAJE NOVCA

Osječkom studiju socijalnog rada, jednom od dva u RH, prijeti ukidanje

Duje Klarić/Cropix

Program je pokrenut prije dvije godine zbog kroničnog manjka socijalnih radnika u Slavoniji i Baranji i velikih potreba u tom dijelu Hrvatske

Iako je nakon tragedije na Pagu manjak socijalnih radnika na tržištu rada detektiran kao vodeći razlog nedovoljnog broja stručnjaka u sustavu, upitna je budućnost jednog od dva studija socijalnog rada u Hrvatskoj - onog u Osijeku.

Na tom studijskom programu, pokrenutom u akademskoj godini 2017./2018., na kojem trenutačno studira 148 studenata, zaposlena je jedna jedina osoba, a iako bi prvi studenti trebali upisati 4. godinu u jesen sljedeće godine, nije ni započeto formiranje 4. i 5. godine studija.

- Bez novih zapošljavanja nastavnika i suradnika u području socijalnih djelatnosti, nećemo moći dalje razvijati obrazovanje socijalnih radnika u Slavoniji i Baranji - jasna je dr. Renata Perić, dekanica Pravnog fakulteta u Osijeku, u sklopu kojeg djeluje studijski program socijalnog rada.

Program

Problem je, naravno, novac. Dekanica ističe kako dopusnica Ministarstva znanosti i obrazovanja kojom je odobreno pokretanje studija socijalnog rada u Osijeku uvjetuje održivost studija zapošljavanjem nastavnika i suradnika u području socijalnih djelatnosti. Međutim, zapošljavanja su prepuštena osječkom sveučilištu u okviru raspoloživih koeficijenata, odnosno resursa. Sveučilište je, ističe, odobrilo realizaciju još dva asistentska radna mjesta do kraja ove akademske godine, ali to nije dovoljno da bi se oformio i diplomski studij, odnosno 4. i 5. godina.

- Mi ćemo svakako nastojati omogućiti našim studentima nastavak obrazovanja na diplomskoj razini. No, za ostvarenje tog cilja nužno je prepoznavanje studija socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Osijeku kao poticajnog programa koji Ministarstvo znanosti treba vrednovati i financirati posebno i odvojeno od ostalih studijskih programa - objašnjava dekanica.

Tržište rada

Pritom, nastavlja, misli na mogućnost koja se nudi u sklopu Odluke Vlade o programskom financiranju javnih visokih učilišta u razdoblju od 2018. do 2022. godine. Sukladno toj Odluci, U Ministarstvu znanosti ističu kako su pregovori sa sveučilištima o programskim ugovorima upravo u tijeku.

- Prioritete predlažu sama sveučilišta. Na temelju njihovih prijedloga Ministarstvo će donijeti odluku koje programe treba poticati, odnosno financirati - kažu u Ministarstvu.

Sveučilište u Osijeku, ističe rektor dr. Vlado Guberac, svakako će predložiti posebno financiranje studija socijalnog rada.

- Studij socijalnog rada u Osijeku nam je bitan, jer je interes mladih za taj studij velik, kao i potrebe tržišta rada. Stoga ću predložiti i tražiti od resornog ministarstva financiranje tog studija - ističe rektor.

Natječaji

Konačna je odluka na Ministarstvu znanosti, a o njoj će ovisiti i opstojnost mladog studija u Osijeku.

Taj je studij pokrenut prije dvije godine zbog kroničnog manjka socijalnih radnika u Slavoniji i Baranji i, s druge strane, velikih potreba u tom dijelu Hrvatske, koji karakterizira visoki udio starije i samačke populacije, visoka nezaposlenost, visoka stopa siromaštva, veliki broj obitelji u riziku itd.

U sklopu analize zapošljivosti studenata, koja je izrađena u pripremi studijskog programa, resorno Ministarstvo socijalne politike istaknulo je da već dulje centri za socijalnu skrb s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije traže od Ministarstva dozvolu da na natječaje raspisane za socijalne radnike zaposle pravnike jer socijalne radnike naprosto ne mogu pronaći.

U centrima u Vukovaru i Našicama, primjerice, u tom je trenutku nedostajalo 50 posto socijalnih radnika, u Donjem Miholjcu 40 posto, u Đakovu, Belom Manastiru i Županji 30 posto... Najpopunjeniji je bio CZSS Vinkovci, u kojem je nedostajala petina predviđenih socijalnih radnika.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo