UPISI

OVO JE NAJTRAŽENIJA HRVATSKA GIMNAZIJA Navala je bila nevjerojatna, evo koliko se kandidata javilo za 250 slobodnih mjesta

 
 Mario Todorić / CROPIX

Broj učenika koji su se u ljetnom upisnom roku odlučili za deficitarni program kuhara porastao je za 6,4 posto u odnosu na lani, konobara je 11,5 posto, keramičara 12, zidara 10, a stolara 21 posto više. Paralelno, broj gimnazijalca stagnira, dok je broj novoupisanih ekonomista porastao za sedam posto.

Prema podacima koje je ažurirala Hrvatska gospodarska komora, u deficitarna strukovna zanimanja upisano je 650 učenika više nego lani.

- Prema našem izračunu baziranom na najnovijim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ukupan broj djece upisane u srednje škole u novu školsku godinu je 39.342, što je osjetan porast u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo upisano 37.993.

Posebno nas veseli što je u deficitarna strukovna zanimanja upisano više učenika, iako je to dijelom rezultat većeg broja djece na upisima u srednje škole - izjavio je Božo Pavičin, voditelj Odjela za obrazovanje HGK.

Žele i u ekonomske škole

Prema podacima Odjela, najveći interes za turistička zanimanja pokazali su učenici Primorsko-goranske i Dubrovačko-neretvanske županije.

U Brodsko-posavskoj županiji najviše učenika prijavilo se za program CNC operater, dok je u Krapinsko-zagorskoj i Požeško-slavonskoj županiji najviše prijava stiglo za medicinske sestre. U većini ostalih županija najveći je broj prijava u ekonomskim školama.

Programi s manje od deset upisanih učenika su fasader, dimnjačar, mljekar, klesar i zlatar.

Škole koje su u ljetnome roku upisale učenike s najvišim brojem bodova u određene programe u Zagrebu su XV. gimnazija (MIOC), Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, XVI. gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog, I., II., V. i X. gimnazija Ivana Supeka.

Velika konkurencija

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga probila se na ljestvici s najboljim učenicima na sam vrh, preskočivši i MIOC (na trećem mjestu), s dva programa - prirodoslovna gimnazija i prirodoslovna gimnazija sa skupinom predmeta na engleskom jeziku. Ukupno je, prema riječima ravnatelja Zlatka Stića, za 250 upisnih mjesta pristiglo oko 1500 prijava, odnosno u prosjeku je šest kandidata konkuriralo za jedno upisno mjesto.

- Oduševljeni smo rezultatima upisa i izvrsnim kandidatima - kaže Stić, u čijoj je školi prvi put proveden i prijamni ispit. Analiza rezultata prijamnog pokazala je od 45 do 70 posto riješenosti testa, pri čemu je samo troje učenika ispit riješilo sa sto posto bodova.

- Zahvaljujući prijamnom ispitu dogodilo se da je učenik s manjim brojem bodova iz osnovne škole uspio preskočiti onoga s višim brojem bodova, jer je bolje riješio prijamni ispit. Primjerice, kandidat sa 79 bodova preskočio je onoga sa 80 - objašnjava Stić.

Prirodoslovna škola od ove jeseni prelazi na jednosmjensku nastavu. U tijeku je opremanje školskih kabineta za kemiju, fiziku i biologiju. Sve učionice imat će pametne ploče, a uz pomoć donacije za učenike će se urediti veliki dnevni boravak. Jednosmjenska nastava u Prelogu trebala bi početi u drugoj polovici listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:37