IZBOR

OVO SU NAJBOLJI ŠKOLSKI LISTOVI U HRVATSKOJ Završen treći natječaj za novinarske radove, žiri Jutarnjeg odabrao pobjednike

 
Žiri Jutarnjeg: Ivica Buljan, Patricia Kiš, Darko Novak, Dražen Arapović, Mirela Lilek i Lana Mindoljević
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Nagrade za najbolji školski list u kategoriji osnovnih škola Hrvatske odlaze u Kaštel Novi, Zagreb i Zlatar, a za najbolji školski list srednjih škola u Pulu, Zabok i Rijeku. Žiri Jutarnjega lista odabrao je pobjednike trećeg natječaja “Biramo najbolji školski list godine”, u ukupno šest kategorija.

Kapljice, Meštri i Zlatarske Iskrice najbolji su školski listovi u školskoj godini 2018./19. po izboru Jutarnjeg lista, dok su Žurnal, Tabula Nova i Kult proglašeni najboljim srednjoškolskim listovima.

U konkurenciji digitalnih, pobjedu odnose Mali Goran, Zmajček i Bartulin (osnovne škole) te Tabula Nova, FRANzine i Mi (srednje škole). Na natječaj je ukupno bilo prijavljeno 85 školskih listova (tiskanih i digitalnih), dok su ravnatelji škola predlagali najbolje pojedinačne novinarske radove.

Radove je ocjenjivalo povjerenstvo Jutarnjeg lista u sastavu: Dražen Arapović, urednik portala jutarnji.hr, Ivica Buljan, urednik Nedjeljnog Jutarnjeg, Patricia Kiš, novinarka, Mirela Lilek, novinarka, Lana Mindoljević, urednica priloga Like! i Darko Novak, voditelj grafičke redakcije Jutarnjeg lista.

Sjajna naslovnica

Časopis Kapljica privukao je pažnju zanimljivo dizajniranom naslovnicom. Statistički kroz grafikone prikazuju koliko pojmova koje često koriste učenici razumiju profesori, i obrnuto. Bave se i temama nasilja na internetu, YouTubera i slično, ali i “klasičnijim” temama poput primjerice čakavštine.

Časopis Meštri ima čisti prijelom koji se djelomice razlikuje od ostalih. Tema broja je pedeset godina škole, pronašli su učenike koji su se prisjetili kako je nekad bilo sjediti u istim školskim klupama, one koji su uspjeli u svojim profesijama i pričaju o svojim profesionalnim putevima, te pronaći fotografije kako su, kroz čitavih tih pola stoljeća, izgledali osnovnoškolski razredi.

Zlatarske Iskrice, fantastične i ove godine, sveobuhvatno se bave temom igrica, kroz intervjue, statistička istraživanja, opsežna istraživanja provedena na terenu u školi, razgovore s gejmerima, a imaju i naslove koji privlače čitatelje, primjerice, “Gejma deset sati na dan, a tvrdi da nije ovisnik”.

Srednjoškolski pobjednik Žurnal iz Pule, obiluje fantastičnim, često kritičnim, novinarskim radovima aktualnih tema, a posebno njeguje ilustraciju i fotografiju. Kultovi aduti pak definitivno su otkačenost u fanzinskoj formi, satira i sjajno poigravanje slikama (poznatih).

- Osnovnoškolski listovi grafički izgledaju lijepo, na razini su dobi učenika koji ih stvaraju, i to je dobro, jer kad pokušaju izgledati ozbiljnije to uglavnom nije ispadalo iskreno. S druge strane, kod srednjoškolskih se listova vidi veća ozbiljnost, angažman i zrelost - ocijenio je član povjerenstva Darko Novak, grafički urednik Jutarnjeg lista.

Mašta i svježina

Za razliku od kvalitete tekstova i uređivanja, grafika je dio koji puno ovisi o budžetu kojim škola i redakcija raspolažu, pa je s te strane nezahvalno komentirati upravo taj segment. Međutim, naglašava Novak, to ipak ne mora biti ključno: neki od najboljih školskih listova nisu oni s “najskupljim” prijelomom, tu se vidi da je ipak važnija mašta, ideje, svježina, beskompromisnost...

- U osnovnim školama, za razliku od srednjih, manje je angažiranih tema, kao što su primjerice stavovi učenika o reformama školstva i slično. Po pitanju tekstova, najviše je bilo prijavljenih formi putopisa ili intervjua - primjećuje novinarka Jutarnjeg lista Patricia Kiš.

Žiri je suzio izbor najboljih listova i tekstova dosta jednostavno i jednoglasno, a onda smo se malo razišli u poretku, što samo pokazuje da su svi odabrani bili podjednako intrigantni i kvalitetni. Što se digitalnih izdanja tiče, odluka je uistinu bila iznimno teška. Broj prijavljenih bio je veći nego lani, a i u kvaliteti sadržaja je napravljen korak naprijed.

- Portali koji su se našli u užem izboru za pobjedu uistinu izgledaju kao pravi news mediji, sa sadržajima koji se često dodaju, galerijama fotografija, anketama, a neki od njih imaju i zavidnu videoprodukciju na svojim YouTube kanalima - mišljenje je Dražena Arapovića.

Zmajček, drugoplasirani digitalni format u konkurenciji osnovnih škola, oduševio nas je i ove godine, posebno je impresivna posvećenost neprestanom ažuriranju stranice. Laureat Mali Goran osvojio nas je i dizajnom portala i dostupnim sadržajem, dok je portal Tabula Nova bio nedodirljiv u digitalnoj konkurenciji srednjih škola.

OSNOVNE ŠKOLE

Najbolji školski listovi

1. Kapljice, list OŠ Bijaći,

Kaštel Novi, glavna urednica: Marita Dadić

2. Meštri, list OŠ Ivana

Meštrovića, Zagreb, glavna urednica: Marija Lekaj

3. Zlatarske iskrice, OŠ Ante Kovačića, Zlatar, glavni urednik: Leonardo Rihtarić

Najbolji novinarski radovi

1. Dječak kojemu je najteže pitanje: “Tko je tvoj najbolji prijatelj”, autorica Marija

Franka Podgorski, 6.b, Klik, list učenika OŠ Brestje, Sesvete

2. Otkrij svoje talente,

autorica Tara Vlahović, 4.a, Slap, list učenika OŠ Dobriše

Cesarića, Zagreb

3. Tel Aviv - čudesno mjesto spokoja, autorica

Iva Gojanović, 8a, Meštri, list učenika OŠ Ivana Meštrovića, Zagreb

Najbolji digitalni listovi

1. Mali Goran, OŠ Ivana Gorana Kovačića, Slavonski Brod, glavna urednica: Lara Žuljević

2. Zmajček, OŠ Vugrovec-

Kašina, glavna urednica:

Nikolina Antić

3. Bartulin, OŠ Bartul Kašić, Zadar, glavna urednica:

Donata Mikulić

SREDNJE ŠKOLE

Najbolji školski listovi

1. Žurnal, Gimnazija Pula, glavna urednica: Andrea Lukanović

2. Tabula nova, Škola za

umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, glavna urednica:

Petra Sokolić

3. Kult, Prva riječka hrvatska

gimnazija, glavna urednica: Ela Maljković

Najbolji novinarski radovi

1. Barbie je postala automehaničar, a Ken je na porodiljnom?!, autorica Lucija Blažen, Gvak, list učenika Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, Zagreb

2. Molimo vas - omogućite nam da mijenjamo svijet!, autorica: Marina Koledić, Labos, list učenika Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Zagreb

3. Buntovnici nekad i danas, autor: Marko Loina, Tabula nova, list Škole za umjetnost,

dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Najbolji digitalni listovi

1. Tabula nova, Škola za

umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, glavna urednica:

Petra Sokolić

2. FRANzine, Gimnazija

“Fran Galović”, Koprivnica, glavna urednica: Lara Horvat

3. Mi, Klasična gimnazija Zagreb, glavni urednik: Fran Košpić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:51