MEDICINSKA ŠKOLA VARAŽDIN

Preko pametnih ploča i u operacijsku salu

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Korištenje novih tehnologija izuzetno je bitno za strukovne škole kao što je Medicinska škola. Primjerice, nemoguće je organizirati da cijeli jedan razred učenica i učenika koji se školuju za medicinske sestre i medicinske tehničare u istom trenutku posjete operacijsku salu u nekoj bolnici. Danas to mogu svaki dan, i to bez fizičkog napuštanja škole jer upravo to je jedan od multimedijskih sadržaja koje možemo projicirati na “pametnim interaktivnim pločama” - ističe Mirjana Grabar Kruljac, ravnateljica Medicinske škole Varaždin. Medicinsku školu Varaždin trenutačno pohađa 415 učenika koji se obrazuju za sva zanimanja iz domene medicine. Jedna su od samo tri hrvatske srednje škole koje imaju dopusnice za izvođenje svih obrazovnih programa iz domene medicine.

Varazdin, 150917.
Za prilog o eskoli, Medicinska skola Varazdin.
Na fotografiji: Ravnateljica Medicinske skole Mirjana Grabar - Kruljac.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Željko Hajdinjak / CROPIX

Ravnateljica Grabar Kruljac ponosno ističe da njezina škola u proteklih desetak godina intenzivno radi na uvođenju novih tehnologija. Škola je potpuno informatizirana još 2007. godine, kada su sve učionice opremljene informatičkom opremom te je omogućen pristup brzom internetu u svim dijelovima škole, prije nekoliko godina izbacili su papirnate školske dnevnike i uveli e-dnevnike, opremili su zubotehnički laboratorij, što im je omogućilo da prošire ponudu svojih obrazovnih programa, a prije nekoliko godina nabavili su i jednu “pametnu ploču” starije generacije za potrebe svog kemijskog laboratorija. U sklopu projekta “e-Škole” opremljeni su, pak, s dvije pametne ploče novije generacije, 30 tablet računala koje koriste učenici te 14 hibridnih računala i 4 prijenosna računala koje koriste nastavnici.

- Nije nam cilj gomilati opremu, nego maksimalno iskoristiti sve mogućnosti koje nude nove tehnologije kako bi naši učenici bili ukorak s vremenom s novim tehnologijama u medicini te kako bi bili što bolje pripremljeni za tržište rada - ističe Grabar Kruljac, dodajući da je prednost novih tehnologija i u tome što su one same za sebe zanimljive, kao i u tome da se učenici njima znaju koristiti jer ih svakodnevno koriste kod kuće.

A kako to izgleda u praksi, pokazali su nam učenici 2.E razreda koji pohađaju obrazovni program Zdravstvene gimnazije u Medicinskoj školi Varaždin. Zatekli smo ih na satu matematike koji je vodila profesorica Mirela Brumec. Nakon uvodnog predavanja, koje je bilo popraćeno multimedijskim sadržajima poput fotografija i videosadržaja, nastavnica je na pametnoj ploči posebnom olovkom ispisala matematičke zadatke, koje su zatim učenici prepisali u svoje bilježnice, a nekoliko njih zatim je u suradnji s profesoricom koja im je objasnila proces rješavanja, i riješilo zadatke na ploči. Zatim je, desetak minuta prije kraja školskog sata, uslijedila i kratka provjera znanja. Učenici su se ulogirali na tablet računala te su odgovarali na nekoliko pitanja koje je pripremila njihova nastavnica, a koja su bila projicirana na pametnoj ploči.

Ta kratka provjera znanja izgledala je više kao zabavna računalna igra nego kao školski ispit, i svi su učenici u njoj rado sudjelovali. Nakon završetka provjere, računalni sustav je odmah izračunao rezultate provjere i kompletnu statistiku razreda te učenicima dodijelio ocjene, i sve to u obliku dokumenta dostavio na računalo kojim se koristi nastavnica, koja je tako odmah dobila uvid u to koliko su dobro učenici pratili nastavu i koje dijelove predavanja bi možda bilo dobro ponoviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:55