DAMIR BAKIĆ

PROFESOR PMF-a I PROTUKANDIDAT BORASU NA IZBORIMA ZA REKTORA PODNIO NEOPOZIVU OSTAVKU 'Upravi Sveučilišta u Zagrebu nije do boljitka Sveučilišta'

 Neja Markičević / CROPIX

Damir Bakić, profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i protukandidat Damiru Borasu na ovogodišnjim izborima za rektora, podnio je neopozivu ostavku na mjesto člana Senata Sveučilišta u Zagrebu. U pismu ostavke Bakić među ostalim navodi kako više ne može dijeliti odgovornost za postupke i odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu, čija je uprava brojnim primjerima pokazala da joj nije do boljitka Sveučilišta.

Fakultetsko vijeće PMF-a prihvatilo je njegovu ostavku.

Pismo profesora Bakića Fakultetskom vijeću i dekanici PMF-a, pročitajte u nastavku:

"Poštovana gospođo dekanice, poštovani članovi Fakultetskog vijeća PMF-a Sveučilišta u Zagrebu,

Molim da prihvatite moju neopozivu ostavku na dužnost predstavnika PMF-a u Senatu Sveučilišta u Zagrebu.

Duboko sam svjestan naše uloge u sveučilišnom životu i dužnosti da svojim djelovanjem, ne samo kao sveučilišni nastavnici, nego i kao članovi cjelokupne akademske zajednice, branimo i promičemo vrijednosti koje smo stekli svojim obrazovanjem i koje su nam povjerene da ih predamo generacijma iza nas.

Uprava Sveučilišta u Zagrebu pokazala je brojnim primjerima da joj nije do boljitka Sveučilišta. Senat Sveučilišta svojom šutnjom i pristajanjem na diktat neakademskog i oportunog upravljanja jednako tako teško šteti Sveučilištu. Najrecentniji primjer – donošenje izmjena i dopuna Etičkog kodeksa i sve okolnosti u vezi s tim – zorno pokazuje koliko smo se udaljili od akademskih načela.

Spomenuti primjer je samo posljednji, nikako ne i jedini.

U višegodišnjem radu u Senatu i drugim sveučilišnim tijelima djelovao sam dosljedno, zagovarajući prije svega akademske principe i napredak Sveučilišta. U nizu odluka Senat se velikom većinom priklanjao stavovima uprave Sveučilišta, čak i onda kad se argumentirano i osnovano ukazivalo na neetičnost, protupropisnost ili po Sveučilište štetnost pojedinih postupaka.

U tim okolnostima više ne mogu dijeliti odgovornost za postupke i odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu. Jednako tako, mislim da moje djelovanje u Senatu više nije produktivno.

Zahvaljujem svima na ukazanom povjerenju. Bila mi je čast predstavljati PMF u radu sveučilišnih tijela. Svjestan sam da novom predstavniku PMF-a predstoji nelaka zadaća. U ispunjenju te zadaće spreman sam pomoći svim svojim iskustvom. U svom daljnjem akademskom i javnom radu ustrajat ću s jednakim žarom u borbi za ugled i napredak Sveučilišta", stoji u pismu Damira Bakića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:53