IZAZOV

PROVJERILI SMO U ŠKOLAMA KAKO ĆE NADOKNADITI IZGUBLJENO U Varaždinu će produljiti godinu, u Rijeci skratiti zimske praznike, u Osijeku raditi subotom

Otprilike sve škole imaju do 16 izgubljenih nastavnih dana pa smo nazvali sedam škola u Hrvatskoj da nam kažu kako će ih nadoknaditi
 Tonči Plazibat / CROPIX

Nastava u školama u utorak se nastavila, čime je i službeno završen štrajk prosvjetara koji je trajao čak 36 radnih dana.

No, ravnatelji sada imaju novi izazov pred sobom - kako nadoknaditi izgubljene dane? Otprilike sve škole imaju 15 ili 16 izgubljenih nastavnih dana pa moraju osmisliti model kojim će ih nadoknaditi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je još u petak pregled stanja nadoknade nastave, no u konačnici su ostavili svakoj školi da sama odabere kakav će model primijeniti. Jutarnji list je nazvao sedam škola u Hrvatskoj, od kojih svaka ima svoj modus operandi - od skraćenih praznika i dulje školske godine do rada subotom i uvođenja nastave samo za učenike koji imaju negativne ocjene.

Drugačiji pristup

Točan izračun naknade su nam dali u I. osnovnoj školi Varaždin gdje će izgubljenih 16 dana štrajka nadoknaditi prvenstveno kraćim zimskim praznicima.

- Zimski odmor za učenike trajat će od 24. prosinca do 6. siječnja. U veljači neće biti praznika, a za nadoknadu će se iskoristiti i jedna subota, najvjerojatnije u travnju. Ujedno, škola će završiti 26. lipnja, što nas dovodi do ukupnog broja od 175 nastavnih dana - rekla je ravnateljica Karmen Hans-Jalšovec te dodala da ovaj prijedlog još mora proći učiteljsko vijeće, vijeće roditelja i školski odbor.

Sličan su model primijenili i u OŠ Centar u Rijeci. Ravnateljica Nedjeljka Debelić istaknula je da će propuštene sate nadoknaditi skraćenim zimskim i uskrsnim praznicima te da će produljiti godinu do 19. lipnja. Neće imati nastavu subotom, a pozitivno je i to što će se iduće godine mijenjati blagdani pa će i tu uhvatiti koji dan više za nadoknadu. Naravno, i njezin prijedlog treba proći potrebna vijeća te dobiti odobrenje Ministarstva.

U Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu odlučili su se, pak, za jedan potpuno drugačiji pristup. Ravnatelj Anto Delač rekao je da će nadoknada biti organizirana samo za učenike koji će eventualno imati negativne ocjene, a oni s pozitivnim ocjenama neće biti primorani ići dodatno u školu.

Manje prakse

- Ako Ministarstvo propiše novi nastavni kalendar, onda ćemo ga i poštovati, no ako se ostavi nama na izbor, onda ćemo nadoknadu i produljenu godinu organizirati samo za učenike s kojima treba dodatno raditi kako bi uspješno završili razred. Nema potrebe da svu djecu prisiljavamo da idu na nadoknade - objasnio je Delač.

Posebno je važno pitanje kako će se nadoknaditi nastava maturantima. U zagrebačkoj Prehrambeno-tehnološkoj školi kažu da nemaju namjeru održavati nastavu subotom, nego će skratiti zimske i proljetne praznike te produljiti dnevnu smjenu za nekoliko sati.

- Maturantima ćemo pojačati dopunske sate i nastavu iz glavnih predmeta. Profesori će s njima ostati dva umjesto jednog sata. Znam da će biti naporno i jednima i drugima, ali to je najbolje za njih - rekao je ravnatelj Josip Šestak te dodao da je kod njih bolja situacija jer su mnogi učenici tijekom štrajka išli na praksu pa će ubuduće imati više teorijskih sati, a manje prakse.

Preklapanja

Varijanta sa smanjenom praksom je nešto što si gimnazije ne mogu priuštiti pa će njihovi maturanti imati velikih problema kako bi se na vrijeme pripremili za maturu. Dražen Jakopović, ravnatelj III. gimnazije Osijek, kaže da će uvesti više dodatnih i dopunskih sati te da će provoditi probne mature subotom kako bi što bolje pripremili svoje učenike. Što se tiče nadoknade, tu se nada da će Ministarstvo donijeti novi školski kalendar.

- U tom slučaju moći ćemo samostalno određivati gdje koji dan oduzeti ili dodati. Ako se to ostavi ravnateljima škola, moglo bi doći do komplikacija - rekao je Jakopović te odmah objasnio: - U Osijeku postoji više profesora koji rade u nekoliko škola. Ako oni stave nadoknadu jedne subote, a druga škola stavi isti taj dan, profesor koji radi u dvije škole ne može biti na dva mjesta u isto vrijeme.

U tom slučaju, kaže, ravnatelji u Osijeku trebali bi svi sjesti i dogovoriti datume kako ne bi došlo do mogućih preklapanja.

Nisu oni jedini koji traže reagiranje viših institucija. Želimir Vujić, ravnatelj Gimnazije Bjelovar, smatra da bi se ta odluka trebala prepustiti Županiji, a Renata Flajhar, ravnateljica OŠ Jelkovec, navodi kako će oni nadoknadu organizirati tek nakon što prime naputak iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:40