NAPORNI RASPORED

UPISI U SREDNJE ŠKOLE Roditelji i učenici zbunjeni: Zašto su provjere jezika istog dana?

 CROPIX

Učenici koji ove godine upisuju srednju školu u Zagrebu morat će pomno planirati odabir programa jer se provjere znanja u nekim školama održavaju isti dan i u slično vrijeme. Javio nam se građanin čije je dijete upravo u takvoj situaciji i pita se što sada napraviti.

- Isti dan su provjere za dva dvojezična programa - MIOC u 9, a Prelog u 11 sati. Znamo dosta djece kojima su to prvi izbori. Zašto se nije bolje iskoordiniralo, prijemni su u samo tri škole i moglo se - smatra se zabrinuti roditelj. Ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatko Stić rekao nam je kako to neće biti problem s obzirom na to da su školu udaljene oko tri kilometra, a tramvajem im treba oko deset minuta vožnje, plus pješačenja oko 15 minuta do škole.

- Učenici stignu na obje provjere. U MIOC-u se prijemni piše sat vremena i kad završe, stignu do nas. Nitko nam se dosad nije žalio zbog toga - rekao nam je Stić.

Ravnateljica XV. gimnazije, poznate i kao MIOC, Ljiljana Crnković, objasnila je da se provjera posebnih znanja za međunarodni program održava 3. srpnja i traje dva sata, a provjera za program prirodoslovne-matematičke gimnazije počinje 4. srpnja u 9 sati i traje sat vremena.

- Učenici mogu prijaviti šest škola, od kojih mnoge ne održavaju provjere posebnih znanja, a kombinacije odabira škola pojedinih učenika su različite i raznovrsne - rekla je Crnković.

Zašto je došlo do toga da poneki učenici imaju dvije provjere znanja u dvije škole koje su odabrali, Crnković je objasnila time što nema dovoljno slobodnih dana na raspolaganju.

- Provjere poznavanja jezika održavaju i jezične gimnazije za programe dvojezične nastave i PŠV Prelog za njihov dvojezični program tako da škola koje provode provjere znanja ima više nego što ima dana koji su na raspolaganju za provjere znanja - rekla je ravnateljica MIOC-a Crnković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:42