MINISTRICA OBRAZOVANJA

VIDEO: DIVJAK NA FACEBOOKU ORGANIZIRALA VIRTUALNI RODITELJSKI SASTANAK Gotovo sat vremena odgovarala na goruća pitanja i školstvu u doba korone

 
 Facebook

Nastava na daljinu traje već treći tjedan. Prema uputama iz Ministarstva obrazovanja, za učitelje i učenike ovo je tjedan ponavljanja i planiranja, a nakon Uskrsa treba početi s vrednovanjem i ocjenjivanjem učeničkog rada.

Nastava na daljinu novost je za sve u obrazovnom sustavu pa su i pitanja brojna. Na dio njih na Facebooku je odgovarala ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Prvo pitanje, kako javlja HRT, bilo je očekivano: što će biti s državnom maturom? Umjesto pravog eseja u svibnju - maturanti tada pišu probni esej - na daljinu.

- Da vide koji su kriteriji eseja, ali i da se vidi može li se provesti matura on line, rekla je Divjak.

Na fakultete apelira - podijelite postojeće e-kolegije.

Za sve učenike iza Uskrsa kreće vrednovanje i ocjenjivanje na daljinu. Bit će prilike i za ispravak negativnih ocjena.

- Nema ispitivanja od prvog do četvrtog razreda, ocjenjivanje usmeno, usmeno ispitivanje samo za predmete koji imaju 4 sata tjedno, rekla je Divjak.

- Zaključna ocjena ide s onim prije 16. 3. i kasnije, valjda neće nitko pogoršati ocjene, dodala je.

Roditeljske grupe na društvenim mrežama pitaju kako na vrijeme odraditi veliku količinu zadataka koje nekad učenici dobivaju, a uvjeti za rad daleko su im od idealnih.

- Apel kolegama učiteljima, treba voditi računa da je ovo izvanredna situacija, ova stresna situacija je nova svima, razumni rokovi su dobri za sve, poručuje Divjak.

Što će biti s upisima u one srednje škole koje imaju dodatne prijamne ispite?

- Prijamne ima svega nekoliko škola, ako ih ne bude moguće provesti, upisat će se na temelju ocjena, rekla je ministrica.

Natjecanja se ne održavaju, no što je s izletima, maturalcima?

- Dali smo upute da se odgode, ako je moguće da se odrade do kraja godine, ako nije da se otkažu, rekla je Divjak.

Od roditelja onih najmlađih učenika do studenata - često pitanje: hoće li se ova nastavna godina skraćivati?

- Nastavna godina ide prema planu, cilj je da se prema zakonu iskoristi 175 dana za sve, a za maturante 160 dana, rekla je Divjak.

Roditelji su poslali više od 200 pitanja za virtualni roditeljski sastanak, u jednom školskom satu dobili su odgovore na njih 27. Ministrica najavljuje - uskoro stižu upute i za predškolce koje će im pomoći da kvalitetno provedu slobodno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:05