TKO JE TKO U SERIJI

Od glumačkih bardova do budućih zvijezda

Serija 'Nepokoreni grad' je snimana početkom osamdesetih, a emitirana 1982. Neke epizode u međuvremenu su dobile kultni status

Želimir Sablić

Veteran Televizije Zagreb i direktor serije, koji je prije toga radio na puno skupljem projektu “Bombaški proces”, iako je imao samo dvije cjelovečernje epizode. Zahvaljujući tzv. “pronađenim objektima” (studio gotovo i nije korišten) i uniformama iz fundusa Jadran filma, prosječni troškovi po epizodi su bili oko 200 tisuća kuna. Poslije je radio na prvim hrvatskim sapunicama u produkciji kuće AVA.

Eduard Galić

Diplomirao arheologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, ali se preusmjerava i šezdesetih počinje režirati za film i televiziju. Zahvaljujući uspjehu televizijske serije “Nikola Tesla” s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi, dobio je posao glavnog redatelja u seriji i potpisao 6 od ukupno 14 epizoda. Sa sinom Dominikom nedavno je producirao i režirao dokumentarnu seriju “Heroji Vukovara”.

Palma Katalinić

Utjecajna urednica dramskog programa Televizije Zagreb odobrila je projekt i u dogovoru s vrhom kuće sastavila Savjet serije (u njemu su bili Lutvo Ahmetović, Boris Bakrač, Antun Biber, Stjepan Cerjan, Veljko Knežević, Dragutin Plašč i dr.) koji je trebao biti pokriće političke podobnosti. Inače vrlo ugledna autorica knjiga za djecu povukla se iz javnog života potkraj osamdesetih.

Zoran Tadić

Zapaženi filmski kritičar, 70-ih se afirmira kao dokumentarist, ali ozbiljnije poslove na Televiziji Zagreb (TV drama “Liberanovi” i film “Dobri duh Zagreba”, odnosno “Ritam zločina”) - dobiva tek nakon što je bio redatelj druge ekipe u mini seriji “Bombaški proces”. Dvije epizode u njegovoj režiji - “72-96” i “Čovjek u sjeni” - vrhunci su serije. Nakon toga postaje vodeći hrvatski filmski redatelj. Umro je 2008.

Drago Novak

Još jedan veteran Televizije Zagreb, zajedno s kolegom Marijem Perušinom snimio najveći broj epizoda serije. S Tomislavom Radićem početkom sedamdesetih godina napravio je u gotovo gerilskim uvjetima “Živu istinu”, a osobito je dojmljiv posao obavio u seriji “Gruntovčani” Kreše Golika. “Čovjek u sjeni” u Tadićevoj režiji najefektnije je snimljena epizoda “Nepokorenog grada”.

Drago Mlinarec

Nekadašnji frontmen popularne Grupe 220, početkom sedamdesetih počinje samostalnu karijeru, a puno sklada i za kazališne predstave. Izvodi glazbeni lajtmotiv serije “Teško je živjeti u mračno doba”, koji odjekuje u većini epizoda u režiji Ede Galića, po tekstu Željka Sabola, inspiriranog pak stihovima Bertolta Brechta. Poslije se bavi i restauracijom glazbenih zapisa. Dobio je nagradu Porin za životno djelo.

Mustafa Nadarević

Pojavljuje se u najvećem broju epizoda serije, u ulozi zagrebačkog ilegalca, koji drži konce ustanka, a koji - ukoliko to nužda nalaže - zna obući i ustašku uniformu. Zahvaljujući radu u kazalištu i na televiziji već je u to doba bio zapažen glumac, koji je ponajveću popularnost stekao u seriji “Velo misto”, snimljenoj neposredno prije “Nepokorenog grada”. Tek potom niže zapažene uloge i na filmu.

Milan Šećerović

Izdanak beogradske diplomatske obitelji iz razdoblja prije Drugog svjetskog rata, sedamdesetih godina se afirmira kao televizijski scenarist (popularni show “Obraz uz obraz” i dr.). S Edom Galićem radio je na serijama “Dimitrije Tucović” i “Svetozar Marković”, pa ga je redatelj pozvao u Zagreb, gdje je napisao najveći broj epizoda “Nepokorenog grada”. Kasnije autor scenarija popularnih srpskih filmskih komedija.

Milan Štrljić

Također se pojavljuje u većem broju epizoda, u ulozi ilegalca Laufera inspiriranog ličnošću Ratka Javornika, ilegalca koji je navodno likvidirao 42 ustaška dužnosnika (neke i po pogrešnoj dojavi). Rođen pokraj Vinkovaca, Štrljić je tih godina živio u Beogradu i u Zagrebu je boravio samo na snimanju. Najveću popularnost osigurala mu je uloga negativca u “Okupaciji u 26 slika”. Danas je intendant splitskog HNK.

Mihailo Miša Janketić

Beogradski glumac dobio je ulogu ustaškog bojnika Tomića - koja se provlači kroz pet epizoda serije - jer su njegovi zagrebački kolege izbjegavali takve poslove. Proslavila ga je naslovna uloga u televizijskoj seriji “Čedomir Ilić”, a za mali ekran uvijek je dobivao zamamnije ponude nego za veliki (serije “Sivi dom”, “Bolji život”, pa i najnovija “Bijela lađa”). Predavao je glumu u Novom Sadu, gdje je i rođen.

Mira Furlan i Ena Begović

U prve dvije epizode serije glume tekstilne radnice, koje postaju ilegalke. U to doba obje su bile početnice, pa je to vjerojatno i razlog zašto su prihvatile ne osobito zahtjevan angažman: Mira je dotad imala samo manju ulogu u filmu “Novinar” te mnogo zapaženiju u seriji “Velo misto”, a Ena glavnu ulogu u TV drami “Goran” u režiji Ljubiše Ristića. Poslije su ostvarile zapažene karijere, prva i u Americi. Ena je poginula u prometnoj nesreći 2000. godine.

Izet Hajdarhodžić

Uloga Vladimira Nazora u epizodi “Čamac na Kupi”, koja dočarava bijeg književnika u partizane, najslojevitija je u seriji. Maska je spretno napravljena, no glumčeva je interpretacija presudila. Profesor glume na Akademiji dramskih umjetnosti najzapaženije je uloge ostvario u kazalištu, a na filmui televiziji nastupao je povremeno. Početkom ovog stoljeća radio je u hrvatskoj diplomaciji. Umro je 2006.

Pero Kvrgić

U epizodi “Nepokoreni” glumi književnika Augusta Cesarca, koji nakon neuspjelog bijega iz Kerestinca ne želi sklopiti pakt s ustašama. Poznat prvenstveno po radu u kazalištu (“Stilske vježbe” su najdugovječnija predstava hrvatskog teatra), često je igrao i na televiziji, a na filmu tek povremeno, iako se po njegovu ranom nastupu u “H-8” činilo da je hrvatska kinematografija dobila velikog karakternog glumca.

Špiro Guberina

Za epizodu “Glumac” scenarij su napisali Pavao Pavličić i Hrvoje Hitrec, a Guberina tumači legendarnog Augusta Cilića, koji je pred nosom ustaša surađivao s partizanima te naposljetku i pobjegao “u šumu”.

Uz rad u kazalištu, osobito je uspješan bio i u televizijskim nastupima: pamtimo ga po ulogama u serijama “Dnevnik očenašeka”, “Prosjaci i sinovi”, “Velo misto” i “Putovanje u Vučjak”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:56