Nedavni događaj potaknuo me da se zapitam jesu li ljudi svjesni da brojne biljke koje nas okružuju sadrže supstance opasne za zdravlje ako ih se konzumira ili dođu u doticaj s kožom? Jedan gospodin me upitao može li se raditi pekmez od plodova lovor višnje (Prunus laurocerasus). Pomislio sam da je šala, no on mi je rekao kako je pekmez već napravio te pita samo “informativno”, da smiri susjedu koja tvrdi da je otrovan. To mi je upalilo alarm. Iako sam znao da su list i plod otrovni, odlučio sam više istražiti o lovor višnji. U svim meni dostupnim literaturama biljka je označena kao otrovna, no neki podaci ukazivali su da su te otrovne supstance u stvari ljekovite.
Plod je ovalna, prvo crvenkasta, a zatim crna koštuničava bobica. Sadrži hidrocijaničnu kiselinu koja se na...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....