SVINJSKA GRIPA U SPLITU

Pacijent (35) iz zatvora na Bilicama također kritično

35-godišnji Splićanin u bolnicu je stigao s obostranom upalom pluća
 Nikša Stipaničev/Cropix

SPLIT - Zbog teških komplikacija za koje se sumnja da su izazvane virusom svinjske gripe H1N1 na Jedinicu intenzivnog liječenja splitskog KBC-a jutros je zaprimljen novi pacijent, 35-ogodišnji zatvorenik splitskog Okružnog zatvora Bilice.

SPECIJAL - SVE O SVINJSKOJ GRIPI

U bolnicu je stigao s jako visokom temperaturom, obostranom upalom pluća, teškim disanjem i opće lošim stanjem zbog čega je odmah prebačen na Jedinicu intenzivnog liječenja - rekao nam je dr Nikola Bradarić, voditelj Zaraznog odjela splitskog KBC-a. No, kako je, prema riječi dr. Bradarića, riječ o pacijentu koji je imao ranijih zdravstvenih teškoća, unatoč simptomima gripe, još uvijek se sa sigurnošću ne može tvrditi da se radi o virusu H1N1.

Kod oboljelog izuzeti su brisevi nosa i grla. Rezultati testiranja bit će poznati u petak kad će se sa sigurnošću moći reći radi li se uistinu o novoj gripi. Dr. Bradarić podsjeća da je od petka do danas kroz ambulantu za infektivne bolesti prošlo 82 pacijenta od kojih je, uz dvoje na JIL-u, još desetero hospitalizirano.

Izuzev 35-godišnjeg zatvorenika s komplikacijama respiratornog sustava i 61-godišnjeg Splićanina kojem se liječnici zbog otkazivanja organa još uvijek bore za život, ostali pacijenti su stabilno i dobro se oporavljaju.

Nakon što su u Okruľnom zatvoru Bilice hitno reagirali i 35-godišnjeg zatvorenika sa sumnjom da je zaražen virusom svinjske gripe odmah uputili u splitski KBC, upravitelj Tihomir Jakelić sa zatvorskim medicinskim timom jutros obilazi sve zatvorenike.

Na području Županije 205 oboljelih



rema podacima Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, do danas je na tom području registrirano 205 slučajeva oboljelih od nove gripe, no stvaran je broj zaraženih znatno veći - kazala nam je voditeljica epidemiološke službe Zavoda za Javno zdravstvo, Zorana Klišmanić.

Gotovo svi oboljeli dolaze sa splitskog područja i među njima su i učenici koji su bili na ekskurzijama u inozemstvu. U Makarskoj, primjerice, nema niti jedan registrirani slučaj, premda to ne znači da nema i oboljelih - kazuje dr. Klišmanić. Zbog pojave većeg broja zaraženih u Splitu, Županijski stožer zdravstva za praćenje, donošenje i provedbu mjera zaštite protiv nove gripe u petak će predstaviti nove mjere zaštite.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:17