POBUNA U ZAGREBPARKINGU ‘Zašto bivši šef Kraljević prodaje naš sustav ParkIS drugim gradovima, a korist ima samo privatna tvrtka RAO?’

 Ronald Goršić/CROPIX

Zagrebparking je godinama ulagao velik novac u ParkIS, sustav naplate i kontrole parkinga koji je u zajedničkom vlasništvu Zagrebparkinga i tvrtke RAO d.o.o. No danas, kad bi se u gradsku blagajnu trebao

slijevati novac od njegove prodaje, isključen je iz podjele dobiti

U ožujku ove godine na Kosovu je održan prvi Business Forum Zagreb - Priština. Zagrebačku delegaciju predvodio je Milan Bandić. S njim su, uz ostale, bili Ivan Tolić, Zvonimir Šostar i Mate Kraljević, bivši šef Zagrebparkinga. Potonji na forumu prezentira sustav naplate i kontrole parkinga ParkIS. Želja mu je prodati ga Gradu Prištini. Zašto, ako od te prodaje korist ima isključivo privatna tvrtka RAO d.o.o.? U čije ime Mate Kraljević prodaje intelektualno vlasništvo u suvlasništvu gradskog poduzeća i privatne informatičke tvrtke?

Godinama ulagali

Sustav ParkIS je u zajedničkom vlasništvu Zagrebparkinga i tvrtke RAO d.o.o. informatički inženjering. Zagrebparking, odnosno Grad Zagreb, godinama je ulagao ogromna sredstva, ustupao infrastrukturu i ljude za razvoj sustava, a danas, kada bi se u tu podružnicu Zagrebačkog holdinga trebao novac slijevati sa svih strana - isključen je iz podjele dobiti.

Prošle godine sustav je koristilo 37 gradova u Hrvatskoj, dva u Srbiji i deset u Njemačkoj, ali u Zagrebparkingu se nakon prodaje sustava Beogradu, kao osmom gradu koji je kupio sustav, trag novca gubi, a i sporno je što je Zagrebparking od te prodaje dobio samo 96 tisuća kuna, iako se govorilo da je Beograd to platio gotovo pola milijuna eura.

Damir Taslidžić iz osječke tvrtke Elektromodul u rujnu 2011. pohvalio se na portalu osijek031.com o uspješnom poslu u Beogradu.

“Još 2002. godine predvodio sam hrvatsku delegaciju u Beograd, kojemu smo prodali sustav koji je osmislio Zagrebparking, RAO i mi. Prodali smo im ‘know-how’ za 470.000 eura, tako da danas Beograd radi na istom sustavu kao što rade u Osijeku, Zagrebu i većini hrvatskih gradova. Trenutno smo na tržištu u Kazahstanu u Alma Ati, te u čileanskom Santiagu, gdje smo daleko došli u pregovorima za uvođenje našeg sustava parkinga.”

Na naše pitanje ima li itko osim ZP-a i tvrtke RAO vlasničkih udjela nad sustavom ParkIS te koliko je ZP dobio novca od prodaje sustava Beogradu, iz Zagrebačkog holdinga stiže tek djelomičan odgovor.

“Po pitanju sudjelovanja podružnice u prodaji sustava gradovima i utjecaja na određivanje cijene, za usluge izrade projekata, konzultantske usluge, edukaciju te pomoć kod uvođenja sustava (know-how) u drugim gradovima, koje su uz tehnologiju sastavni dio cjelokupnog sustava, podružnica Zagrebparking je s tvrtkom RAO d.o.o. sklapala dodatke navedenom osnovnom ugovoru o razvoju i održavanju informacijskog podsustava Kontrola parkiranja, ukupno njih 10, za svaki pojedini projekt. U svakom dodatku ugovora naveden je ukupan financijski iznos predmetnog poslovanja, kao i pripadajući iznos prihoda podružnice Zagrebparking. Tako je i posljednji, 10. dodatak, sklopljen za Grad Beograd 18. prosinca 2003. godine, temeljem kojega je podružnica uprihodovala 96.000 kuna. Gradovi koji su se kasnije uključivali u ‘zagrebački model’ naplate i kontrole parkiranja nisu tražili usluge prijenosa tzv. know-how od strane podružnice Zagrebparking, s obzirom na to da je sustav funkcionirao već u niz hrvatskih gradova i ‘novouključeni’ gradovi sustav su mogli samostalno uvoditi, dok su tehnologiju mogli birati sami”, kaže se u odgovoru.

Zajedničko vlasništvo

Jutarnji list u posjedu je ugovora između tvrtke Gradski parking iz Šibenika i tvrtke RAO d.o.o. o uvođenju informacijskog podsustava “Naplata i kontrola parkiranja” iz svibnja 2001. U tom poslu Zagrebparking uopće nije sudjelovao, a u članku 7. ugovora stoji da je programska oprema koju će Šibenik početi koristiti zajedničko vlasništvo tvrtke Zagrebparking d.o.o. i tvrtke RAO d.o.o., te da su njihovi odnosi definirani drugim aktom. Taj drugi akt je ugovor između Zagrebparkinga kao naručitelja i tvrtke RAO kao izvođača iz studenoga 1997., u kojem se člankom 9. regulira da će ugovorne strane prema trećim osobama nastupati zajedno.

Nakon što je Zagrebparking godinama ulagao u ljudstvo, tehniku i vrijeme u razvoj sustava naplate parkinga ParkIS, sada se ignorira činjanica da od toga može izvrsno zarađivati. RAO je od Šibenika naplatio 230.214 kuna za licencu i uvođenje sustava. Tu je i mjesečna naknada za korištenje sustava. Zagrebparking i danas krije podatke o tome koliko je uplaćeno u njihovu blagajnu i koliko dobiva danas od “rentanja svojeg intelektualnog vlasništva”.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:25