AFERA IDE DALJE

Podravka: ‘Samodol i revizori su ignorirali malverzacije’

Šef HSS-a Josip Friščić upozorio je da je još kao župan sumnjao na malverzacije, ali nitko od nadležnih nije reagirao

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je danas u Koprivnici da je 2007. godine, kao župan, upozorio na sumnjivi transfer Podravkinih 200 milijuna kuna na Vabu, te deponiranje Fiminih dionica na Maltu.

Sve ove godine, navodi Friščić, institucije poput revizorskih kuća koje su pratile poslovanje Podravke, ali i HNB, Hanfa, nisu našle nikakve nepravilnosti.

- Revizije su pokazale da je poslovanje Podravke uredno i ja sam prestao o tome govoriti jer sam nakon tih izvješća u to i sam bio uvjeren. Ja sigurno nisam od onih koji će nakon toga naglašavati da nešto nije u redu. No, na kraju se pokazalo da nešto ipak nije u redu - rekao je prvi čovjek HSS-a.

Zakon je jasan za sve

Šef Hanfe Ante Samodol bio je u to vrijeme najpozvaniji za reakciju. Ostaje nejasno zbog čega Hanfa nije istražila kakva je Podravkina uloga u Fiminu preuzimanju dionica i kako to da je koprivnička tvrtka početkom svibnja 2006. izdala kunske obveznice za financiranje kratkoročnih obveza uz godišnju kamatu od 5,1 posto te ih - posve nenamjenski - pretvorila u 250 milijuna kuna depozita Varaždinskoj banci uz kamatu od 2,5 posto.

Teško da mjerodavne državne institucije tada za to nisu znale. Zakon o tržištu vrijednosnih papira tu je posve jasan: Podravka nije smjela sudjelovati u takvom netransparentnom preuzimanju dionica.

Prvo, nije to smjela učiniti a da o tome prije ne obavijesti tržište, odnosno Burzu, dakle sve svoje dioničare i investitore.

Drugo, toliko dionica nije ni smjela kupiti jer nije imala toliko dobiti i zakonski određenih pričuva da bi to mogla činiti. Zašto Hanfa tada nije ispitala o čemu je tu točno riječ - nije poznato. No treba podsjetiti da je u njezinu djelokrugu i “nadzor izdavatelja vrijednosnih papira”, u ovome slučaju Podravke. U toj se priči nije proslavila ni Zagrebačka burza u čijoj su najvišoj kotaciji izlistane Podravkine dionice.

Ni direktora Zagrebačke burze Roberta Motušića nije previše zanimalo poštuje li Podravka obveze Prve kotacije, odnosno jesu li bile točne informacije da koprivnička tvrtka ima svoje prste u Fiminim dionicama i zbog čega o tome nije promptno obavijestila upravo Burzu. Dakle, sve svoje dioničare i svu zainteresiranu investicijsku javnost. Regulatori na tržištu vrijednosnica pravili su se da se to njih uopće ne tiče.

Jedini smo obavili nadzor

U Hanfi u potpunosti odbacuju sve prozivke.

- Hanfa je reagirala na vrijeme, u skladu s ovlastima i na temelju raspoloživih podataka i informacija - ističu u toj instituciji kojoj je na čelu Ante Samodol. Štoviše, naglašavaju da je Hanfa bila jedina institucija koja je obavila nadzor nad transakcijama dionicama Podravke između Fima grupe, Francka, PBZ-a i PBZ Investa do rujna 2009.

- Analizom svih transakcija u travnju i svibnju 2006. trgovanje nije cjenovno odstupalo od mjesečnog prosjeka, iz čega se moglo zaključiti da te transakcije nisu mogle utjecati na ostale sudionike na tržištu. Pri tome napominjemo da je transakcija s Franckom obavljena ugovorom - objašnjavaju u Hanfi.

Napominju da tada nitko nije znao za postojanje namjere sklapanja Sporazuma o opcijskoj kupnji, odnosno prodaji dionica između Podravke i Fima grupe.

Također, tek u srpnju 2007. sklapa se kupoprodajni ugovor o dionicama između Fima grupe i Fima AMI na Malti, a sve kreditom od 26,7 milijuna eura prati Merrill Lynch.

Sve je počelo sa SMS-om

I analizom transakcija u 2007. godini, na zahtjev DORH-a, Hanfa je sastavila izvješće o transakcijama koje nisu bile sporne ni u 2006., a sporazum o opcijskoj kupnji opisan je u godišnjem izvješću za 2006. godinu. Tek kad se u rujnu ove godine pojavila informacija da SMS ne vraća pozajmice, klupko se počelo odmotavati i cijela analiza dobiva novi kontekst u koji se uključuju Hanfa i druge državne institucije. (R. Mihaljević/Podravski list, M. Klepo)

Friščić: Linić doveo Marinca Linić: Nisam ja nego HSLS

ZAGREB - Josip Friščić ustvrdio je danas da je Darka Marinca na mjesto predsjednika Uprave postavio SDP-ov tadašnji potpredsjednik Vlade Slavko Linić.

- Marinac je bio predstavljen kao najperspektivniji menadžer koji će Podravki donijeti nove ideje i poslovne strategije, a ispalo je kako je ispalo. Nekad se znalo da generalni direktor ima plaću pet puta veću od radničke, a s Marincem su došli menadžerski ugovori, različite naknade, kartice i ostalo što je netko morao platiti - rekao je Friščić.

- Nisam ja Marinca doveo u Podravku, nego HSLS - prokomentirao je jučer Slavko Linić, saborski zastupnik SDP-a, optužbe čelnika HSS-a Josipa Friščića.

- HSLS je bio dio koalicijske Vlade Ivie Račana i njih je zanimala Podravka, a i tu stranku se slušalo - poručuje Linić.

Po njegovim riječima, Friščićeve su optužbe neozbiljne. Linić pritom podsjeća da je čelnik seljaka još prije dvije godine znao za pokušaj menadžera Podravke da preuzmu tvrtku, ali ništa nije poduzeo da to spriječi. Time se, kaže, i sam svrstao među odgovorne za aferu Podravka.

I Zvonimir Mršić (SDP), koprivnički gradonačelnik, tvrdi da je Marinca u Podravku doveo HSLS.

- Joža dobro zna da Linić nije doveo Darka Marinca u Podravku, već su to učinili oni s kojima on sada sjedi u koaliciji - ističe Mršić i kaže da je riječ o Hrvoju Vojkoviću (HSLS). Vojković danas to nije želio komentirati jer, kaže, takve izjave i ne zaslužuju komentar. (M. Murković, R. Mihaljević/Podravski list, Adriano Milovan)

Žalbe odbijene ostaju u pritvoru

Prošli tjedan uhićeni Podravkini menadžeri, na čelu s Darkom Marincem, te čelnici varaždinske Fima Grupe i splitskog SMS-a, Milan Horvat i Srđan Mladinić, ostat će u istražnom zatvoru. Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda danas je odbilo žalbe njihovih branitelja na rješenje o određivanju jednomjesečnog Istražnog zatvora. Vijeće je potvrdilo kako sva šestorica ostaju iza rešetaka i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponavljanja djela. (Ž. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:36