TELEVIZIJSKI HIT

POSLJEDNJA EPIZODA 'BREAKING BAD' U čemu je magija? Zašto se cijeli svijet pita: kako će završiti

Autor serije Vince Gilligan nije slutio da će potaknuti takav društveni i kulturni fenomen: serija govori o profesoru kemije koji se, kad sazna da ima rak, baca u biznis s opijatima

Kada je lani počelo emitiranje pete sezone serije “Na putu prema dolje” (tako je Nova TV prevela “Breaking Bad” i prigušila neka od značenja tog naslova), prvu epizodu vidjelo je nešto manje od tri milijuna gledatelja. Kabelska mreža AMC (nekadašnji American Movie Classics danas emitira i izvanredno gledane “Žive mrtvace” te “Momke s Madisona”) u dogovoru s autorom Vinceom Gilliganom i produkcijskom kompanijom Sony Pictures Television smislila je lukavu strategiju kako da završi seriju: prvih osam epizoda emitirano je sredinom prošle godine, a drugih osam ove: slučajno ili ne, posljednja je na programu ove nedjelje, samo tjedan dana nakon što je “Na putu prema dolje” napokon dobila nagradu Emmy kao najbolja dramska serija. Kakva je bila gledanost pretposljednje 15. epizode? 6 milijuna i 580 tisuća pretplatnika pratilo ju je što premijerno, što na reprizama, dakle više nego dvostruko od prve epizode. Rijetko kad je u povijesti američke televizije gledanost neke serije tako rapidno rasla, i to upravo u posljednjoj sezoni. U svakoj drugoj prilici kabelska bi mreža prisilila autora da nastavi seriju, no Vince Gilligan je bio odlučan: želi prestati razmišljati o svom junaku, dijaboličnom Walteru Whiteu, i posvetiti se drugim poslovima: u nedjelju ćemo vidjeti kako sve to završava, a sudeći po mnogim naznakama, happy end ne dolazi u obzir.

Ameriku a i znatan dio svijeta (AMC je dopustio tzv. streaming putem interneta, pa u Velikoj Britaniji seriju možete gledati samo 12 sati nakon Amerike, dok je nelegalnih “daunlodanja” na stotine tisuća) trese groznica zvana “Breaking Bad”. Nije samo u pitanju oduševljenje vrhunski napravljenom serijom: Albuquerque u Novom Meksiku, grad u kojem se odigrava radnja (ima nešto više od pola milijuna stanovnika), postao je turistička meka, odlično se prodaju i igračke s likovima iz serije, a posebno je postao popularan bijeli donji veš kakav nosi Walter White. Novinar britanskog Guardiana ovih je dana iznio procjenu da se više od 60 posto novih napisa na internetu bavi kalkulacijama kako će završiti serija, a on sam iznio je 12 varijanti, od kojih su neke zafrkantske, a neke i prilično uvjerljive.

Suradnja na ‘Dosjeu X’

U čemu se sastoji magija kojom “Breaking Bad” očarava svoje poklonike? Najjednostavnije bi bilo odgovoriti - u vrhunskoj kvaliteti. Uostalom, ocjena 99 od 100 mogućih poena već se davno nije vidjela na meritornom web portalu http://www.metacritic.com. Ipak, bit će da se dio tajne krije i u tome kako se serija uspjela integrirati u svačiju svakodnevicu i kako se gledatelj istodobno može poistovjetiti s čitavim nizom likova, ovisno o tome kako sagledava njezinu temu.

Vince Gilligan zasigurno nije ni slutio da će potaknuti takav kulturni i društveni fenomen. Svoje prve ozbiljne poene stekao je suradnjom na kultnoj seriji “Dosjei X” i njezinom odvojku “Usamljeni revolveraši”, a kada se nalazio između poslova i dobrih angažmana, sjetio se da je s kolegom Thomasom Schnauzom svojedobno ustvrdio kako bi najjednostavniji način zarade bio unajmiti kombi, seliti ga s mjesta na mjesto kako bi se izbjeglo policiju i u njemu “kuhati” metamfetamin. Dakako, za tako nešto trebalo bi poprilično poznavanje kemije, jer kvalitetno proizvedena droga ima neusporedivo veću cijenu od one lošije kakvoće.

Tako je 2008. “rođen” Walter White, srednjoškolski profesor kemije koji doznaje da boluje od raka pluća i kako nema što izgubiti, baca se upravo na “kuhanje” opijata: plava boja njegov je zaštitni znak. Učinio je to ponajprije da bi zbrinuo obitelj nakon svoje smrti (supruga mu je upravo zatrudnjela, a ima i odraslog sina koji boluje od cerebralne paralize), no pokazalo se da zarađeni novac ima i drugih prednosti, jer njime može platiti skupo liječenje, zahvaljujući kojemu se bolest povlači.

Čovjek i kriminalac

Prva sezona trebala je imati devet epizoda, no zbog tadašnjeg štrajka hollywoodskih scenarista napravljeno ih je samo sedam. Ipak, i to je bilo dostatno da serija postane hit: nominirana je za Emmy u kategoriji najbolje dramske serije, a Bryan Cranston izborio je nagradu za najbolju mušku ulogu.

Cranston ima velik dio zasluga zašto je serija odmah zaintrigirala gledatelje. Široka ga je publika dotad uglavnom znala po ulozi oca u inovativnoj humorističkoj seriji “Malcom u sredini”, međutim Gilligan je bio njime fasciniran tijekom suradnje u “Dosjeima X”, gdje je u jednoj epizodi igrao bolesnog antisemita koji Foxa Muldera uzima za taoca te je uspijevao istodobno biti i simpatičan i antipatičan. Upravo takve osobine pokazao je igrajući Waltera Whitea: u školi je on strpljiv profesor, kod kuće brižan otac, no kada počne učiti kako odrediti cijenu svom proizvodu na tržištu i kako ga plasirati, u njemu se otkrivaju neslućena energija, snalažljivost, odlučnost, pa i okrutnost, osobine koje ga povremeno pretvaraju u pravog demona. Shodno tome mijenja i svoj imidž: budući da mu je tijekom kemoterapije otpala kosa, počinje brijati glavu, stilizira si bradicu, nalazi šminkerske naočale sa srebrnim rubom i odgovarajući crni šešir kratkog oboda. Pa dok smo u “Obitelji Soprano” iz epizode u epizodu otkrivali male ljudske slabosti nemilosrdnih gangstera, u “Breaking Badu” običan čovjek postaje bezdušni kriminalac, jer je to jedini način kako preživjeti u svijetu dilera droge. On je i dalje onaj isti Walter White, samo što ima i drugu stranu, koju njegova obitelj doznaje jako kasno, a i šurjak ( Dean Norris) mu je, inače, ni manje ni više nego agent američkog odjela za suzbijanje droge.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:50