SLUČAJ FIMI-MEDIA - HAC

POVIJESNA ODLUKA VRHOVNOG SUDA Glavni tužitelj više nema rok za završetak istrage

Nakon više od godinu dana, Vrhovni sud jučer je donio odluku kojom se utvrđuje da ne postoje rokovi u kojima Državno odvjetništvo mora završiti svoje istrage te podignuti optužnicu.

Riječ je o odluci koju je hrvatsko pravosuđe, a posebno Državno odvjetništvo, očekivalo s nestrpljenjem i o kojoj je ovisilo hoće li cijeli niz antikorupcijskih predmeta, napose u aferi Fimi-Media, pasti u vodu zbog prekoračenja rokova za podizanje optužnica.

Odluka je bitna zato što je i prvo tumačenje rokova koje je dala najviša sudska instanca te postavlja praksu i u drugim sličnim slučajevima.

U konkretnom predmetu vijeće Vrhovnog suda, kojim je predsjedala sutkinja Senka Klarić Baranović, odlučivalo je o USKOK-ovoj žalbi na odluku tzv. optužnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda u slučaju protiv četvorice čelnika Hrvatskih autocesta, kojom je optužno vijeće odbacilo optužnicu zaključujući da je USKOK propustio rok za optuživanje HAC-ovaca. Riječ je o predmetu poznatom kao Fimi-Media - HAC, jednom od predmeta proizašlih iz slučaja Fimi-Media. Bivšeg predsjednika Uprave HAC-a Marija Crnjaka te direktore Juricu Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara teretilo se da su iz HAC-a te ARZ-a tvrtki Fimi-Media Nevenke Jurak prema nalogu Ive Sanadera i Mladena Barišića platili oko 9 milijuna kuna za marketinške usluge, a novac bi se odatle zatim proljeđivao HDZ-u i Sanaderu osobno.

Istraga u slučaju Fimi-Media najprije je otvorena protiv bivšeg riziničara HDZ-a Mladena Barišića, a s vremenom se proširila na Nevenku Jurak i Annitu Lončar Papeš, predsjednika Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea, ministra policije Ivicu Kirina, direktora Hrvatskih šuma Darka Beuka te četvoricu HAC-ovaca, zatim na bivšeg premijera Ivu Sanadera, blagajnicu stranke Branku Pavošević, glasnogovornika stranke Ratka Mačeka, a u konačnici i na cijeli HDZ kao pravnu osobu. Vijeće Županijskog suda bilo je zaključilo da je USKOK propustio za svakog pojedinog osumnjičenika zatražiti produljenje istrage te bi se optužnica mogla podići samo protiv onih kojih su bili osumnjičeni na početku, dakle na Mladena Barišića, te one na samome kraju, Branku Pavošević, Ratka Mačeka i HDZ.

Takvo tumačanje značilo bi, vrlo vjerojatno, i obustavu postupka protiv Ive Sanadera i Ivice Kirina u slučaju Fimi-Media. Štoviše, USKOK je na godinu dana povukao optužnicu protiv Kirina, a razlog je upravo bio strah tužitelja da bi im i tu optužnicu mogli odbaciti zbog pravnog tumačenja o probijanju rokova.

Na takvu odluku suda USKOK se odmah žalio, smatrajući da su rokovi za podizanje optužnice samo instruktivni, a odluka Vrhovnog suda čeka se još od srpnja prošle godine. Vrhovni sud jučer je potvrdio stav USKOK-a te preinačio rješenje Županijskog suda, zaključujući da je optužnica podnesena u roku. “Radi se o zakonom propisanim, ali ipak samo instruktivnim rokovima. Takva priroda rokova je razumljiva jer se završetak istrage u meterijalnom smislu ne može predvidjeti”, navode suci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:11