KRAK AFERE

Vinko Mladineo i drugi put nepravomoćno oslobođen: ‘Fimi Medija nije imala nepovoljnije ponude od drugih‘

Zagrebački Županijski sud već je prije skoro 6 godina oslobodio Mladinea da je u korist HDZ-a dodjeljivao marketinške poslove

Vinko Mladineo snimljen 2021.

 Damjan Tadic/Cropix

Bivši predsjednik Fonda za zaštitu okoliša u vrijeme Vlade Ive Sanadera, po drugi put je, i nakon ponovljenoga suđenja, nepravomoćno oslobođen optužbi u jednome od krakova afere Fimi medija. Zagrebački Županijski sud već je prije skoro 6 godina oslobodio Mladinea da je u korist HDZ-a dodjeljivao marketinške poslove, teške 1,2 milijuna kuna, tvrtki sada pokojne Nevenke Jurak, no Vrhovni sud je tu prvu oslobađajuću ukinuo, tražeći bolje obrazloženje.

Naime, zagrebačko županijsko državno odvjetništvo teretilo je Mladinea da je izravnom pogodbom sklopio ugovore o produkciji edukativno-promotivnoga materijala s Fimi medijom, premda ta tvrtka nije imala najpovoljnije cijene. Kao što je poznato, novac koji je zarađivala Fimi medija dalje bi služio za financiranje niza "tajnih" troškova HDZ-a, ali i osobno Ive Sanadera.

Međutim, sud je već u dva navrata zaključio, kod nepravomoćnih oslobađajućih presuda za Mladinea, kako Fimi medija nije imala nepovoljnije ponude od drugih na tržištu, te stoga Fond za zaštitu okoliša nije materijalno oštećen. "Zadovoljni smo presudom. I u ponovljenome postupku su se potvrdile Mladineove tvrdnje da je postupao u skladu sa svojim ovlastima i obvezama koje je imao kao direktor Fonda, te da je u svakome trenutku vodio računa o interesima institucije kojoj je bio na čelu ", rekla nam je Mladineova odvjetnica Ljiljana Planinić.

Inače, za razliku od "glavnoga" spisa Fimi medija, u kojemu je donesena pravomoćna osuđujuća presuda protiv Sanadera, Barišića, Branke Pavošević i same stranke HDZ, predmeti koji su naknadno pokrenuti kao krakovi proizašli iz te afere gotovo svi su redom, osim u slučajevima u kojima su okrivljenici priznali krivnju, završili oslobađajućim presudama.

Naime, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo i USKOK su naknadno, kada je već trajao postupak protiv Sanadera i HDZ-a, otvorili niz zasebnih postupaka protiv čelnika javnih poduzeća i dvojice ministara zbog poslova s Fimi medijom. USKOK je kao tijelo koje se bavi zloporabama službenih osoba optužio ministre Ivicu Kirina i Božidara Kalmetu, dok je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužnice podignulo protiv tadašnjih čelnih ljudi Hrvatskih šuma, HAC-a, Hrvatske Lutrije, Janafa, Crosca i STSI-a.

Dok se ponovljeni postupak protiv Kalmete još uvijek vodi, Kirinu je potvrđena oslobođajuća presuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 17:57