VELIKA ISTRAGA NEDJELJNOG

Propast najvećeg hrvatskog golf-projekta

Dolina kardinala biLA je prvi pravi golf-teren u državi. Sve dok nisu upali u probleme. VlasniŠtvo NAD terenom podijeljeno je na desetak firmi, dugovi se gomilaju, a vjerovnici su se upisali na dijelove zemljiŠta, pa tako i na luksuzni hotel i 18. rupu terena

Tridesetak ovaca u centru pitoresknog krašićkog Mirkopolja kao da samo čeka da korov dokrajči nakrenutu ogradu koja dijeli njihov izgaženi tor od slasnih zalogaja oko 14. i 15. rupe golf-igrališta Doline kardinala. Moglo bi im se posrećiti u narednim mjesecima, jer prošla golf-sezona u zelenoj dolini koja već godinama ne okuplja društvenu elitu, vjerojatno je tamo bila i posljednja. Travnjaci su nepokošeni mjesec i pol, jer su dvojica lokalnih mladića prestala dolaziti na posao, koji su ionako radila na crno i bez plaće. Čak i da žele urediti terene, više nemaju čime, jer su se stari i dotrajali alati i strojevi pokvarili, a ono malo što je vrijedilo uzeli su pod račun umjesto kuna. Mogu se, doduše, na travnjacima naći još pokoje odbačene grablje, slomljenih ili trulih držalica, koje nitko ne želi čak ni ukrasti.

Plitki otkos oko rupa, koje označavaju isprane zastavice, polako postaje staništa gljiva. Osim biljnog, buja i životinjski svijet, pokazuju to krtice koje neumorno izdižu busenove trave. Umjetna jezerca postaju bare. Zgrada koja je trebala biti mondeni hotel počela je propadati prije negoli je otvorena, a iz pravca glavnog ulaza sve više sliči Trnoružičinom dvorcu. Pred vratima recepcije su razbacane kante sa smećem, a na vratima poruka da je gazda na terenu i beskoristan broj mobitela. Dvije parcele golf-terena godinama se prodaju na javnim dražbama kako bi se podmirio dug prema izvođačima radova, hotel nikada nije plaćen stranom investitoru, pa je on ušao u posjed. Sve da i padne s neba netko tko želi kupiti kompleks, samo novac mu ne bi bio dovoljan da riješi probleme u kojima se našla Dolina kardinala.

Ni nakon sedmodnevnog istraživanja nismo uspjeli dokučiti koje poduzeće od njih 10-ak koje se dovodi u vezu s Dolinom kardinala doista upravlja ovim golf-igralištem, pa ćemo navesti da je gazda Matej Majić, 56-godišnji Zagrepčanin koji je poslijeratnih 90-ih s nekolicinom bogatih prijatelja odlučio urediti prvo pravo hrvatsko golf-igralište sa 18 rupa. Njegovo ime na razne se načine veže uz ta trgovačka društva. Uostalom, na internetskim stranicama Doline kardinala i sam kaže da je “taj dobro zamišljen i uspješno realiziran sportski teren nastao zaslugama obitelji Majić”. Projekt je na krilima probuđenog domoljublja i novostvorene države gurala politika, a Ministarstvo turizma otvorilo mu je širom vrata. Izabrali su Krašić. Iako svega 40-ak kilometara od Zagreba, bivši režim ga je izolirao jer su radišni, pošteni i bogobojazni seljaci više štovali Svevišnjega, nego njihove sekretare. Dali su čak četiri oca biskupa, dvojica, Alojzije Stepinac i Franjo Kuharić bili su i kardinali i postali su važan dio hrvatske povijesti, dok su Josip Mrzljak i Juraj Jezerinac i danas vrlo aktivni. Zaobišla ih je industrija, ali su zato ostali prekrasan kraj. Kada se sve zbroji - idealno za realizaciju Doline kardinala, najboljeg golf-igrališta u regiji.

Vreće novca

- U moju kuću došao je Majić i njegovi partneri s vrećama novca za kupnju tih pašnjaka za golf-terene. Susjedi su isplate dobivali na ruke, od 3500 do 25 tisuća maraka po rali. Tako je otkupljeno 35 hektara, a još toliko od Općine Krašić. Problem je što dio tih parcela nikad gruntovno nije sproveden na to poduzeće koje je kupovalo zemljišta, pa i danas računi za vodne doprinose dolaze na ime starih vlasnika - kaže nam mještanin koji je želio ostati anoniman.

Tvrdi da su njegovi susjedi zapravo i jedini koji su s Majićem imali posla, a da od njega danas ne potražuju novac. - Jedino tako su pristali na prodaju, ako ih odmah isplati. Ja sam mu radio zemljane radove, i dužan mi je osam tisuća marak. Poslije više s njim nisam htio imati posla, pa mu je nešto odradio moj sin. Ni njemu nije platio - jada se mještanin.

Poduzeće koje je krenulo u projekt zove se RIMM Šport i tada je bilo u suvlasništvu Mateja Majića i Ivana Radoševića. Samo nekoliko dana nakon službenog otvorenja, RIMM Šport je završio u blokadi, a nakon dugogodišnje agonije i točno 2413 blokiranih dana, u lipnju 2004. odlazi u stečaj, po prijedlogu Dukata iz Drenovice koji nisu mogli naplatiti 2,5 milijuna kuna za izvedene radove. Tih godina Dario Paoli, tadašnji savjetnik talijanske vlade za investiranje u Hrvatsku, po narudžbi RIMM Športa, gradi tri milijuna eura vrijedan hotel koji mu nikad neće biti plaćen. Srećom po njega, kao garanciju naplate upisao je fiducijarni nalog na zemljište na kojemu je gradio, pa mu je u stečajnom postupku predan objekt.

Čak 16 dražbi

Kako bi izbjegli da se i golf-tereni nađu na bubnju iz kojeg bi se naplatili vjerovnici, Majić i partneri osnivaju dioničko društvo Croatia golf, u koji prebacuju terene, ali i Paolijev hotel te “pumpaju” temeljni kapital novoosnovanog društva na čak 63 milijuna kuna. U igru ulaze novi partneri, primjerice čileanski poduzetnik hrvatskih korijena Jaime Guerrero Devlahovich, bivši šef Karlovačke pivovare i voditelj Lukšić grupe za Hrvatsku, koji je s Majićem i Brankom Brdarom postao član nadzornog odbora. Direktorom je imenovan mlađahni Majićev sin Marijan Marko Majić. Tako je priču o Dolini kardinala preuzeo Croatia golf d.d., a RIMM Šport, opterećen dugovima, preuzeo je stečajni upravitelj Branko Petanjek, koji ga vodi i danas. On nam je rekao da su po otvaranje stečajnog postupka sa svojim potraživanjima došli isti oni ljudi koji su u tako teško stanje i doveli RIMM Šport, Majić sa poduzećem Elektronika, Radošević s Čazmatransom, a čak je Guerrero potraživao povrat nekih pozajmica.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:48