RAT TUĐMANOVIH

Rat Tuđmanovih: Dejan bivšoj ženi uzima stan, a Ankica vodi bitku za praunuke

Dejan Košutić vodi sudsku bitku kako bi bivšoj ženi oduzeo stan. Želi da mu se smanji alimentacija jer je ‘siromašan’. Baka Ankica i majka Nevenka smišljaju kako da zadrže Dejanovu djecu
 Boris Beribak

Unuk pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, nekadašnji najmlađi vlasnik banke na ovim prostorima Dejan Košutić, nema više novca za alimentaciju svojoj djeci. To tvrdi na sudu, na kojem je nedavno zatražio smanjenje iznosa alimentacije za sinove Frana i Damjana iz braka s uglednom arhitekticom Anom Martinom Bakić. Sada mora plaćati 2000 kuna po djetetu, što mu je, tvrdi, previše.

Košutić vodi još dva postupka protiv bivše žene: traži poništenje darovnog ugovora kojim je na svoju ženu prepisao stan u Nazorovoj ulici 64, u kući koju je naslijedio od oca, te zahtijeva njezino hitno iseljenje iz tog stana.

Košutić se rastao prije otprilike godinu dana od Ane Martine Bakić, unuke poznatog kipara Vojina Bakića, s kojom se vjenčao 2000. Novine su se tada raspisale o čudnom spletu sudbine - unuk Franje Tuđmana zaljubio se i vjenčao baš s unukom jednog od najboljih autora spomenika antifašizmu, od kojih je najpoznatiji onaj na Petrovoj Gori.

Žele djecu ‘pod svoje’

Arhitektica je bila trudna u vrijeme vjenčanja te im se 2000. rodio i prvi sin.

Razvod je, svjedoče njihovi poznanici, bio mučan i daleko od prijateljskog i pristojnog. Dejan Košutić je tražio skrbništvo nad sinovima, ne birajući sredstva i uvrede na račun svoje žene. Tako je, kako pričaju upućeni, na sudu tvrdio da ona ne može odgajati njihovu djecu i zato što se “njoj ubio otac, pa što možemo od nje očekivati”.

Stručni tim nadležnog Centra za socijalnu skrb nije povjerovao ocu i od samog je početka predlagao da sud majci dodijeli pravo da živi s djecom. Košutić, a navodno i ostatak obitelji, osobito baka Nevenka i prabaka Ankica Tuđman, nisu se mirili s tom činjenicom. Sud je ipak poslušao struku i dodijelio djecu majci, a presuda je sada pravomoćna. No, kako doznajemo, Košutić s obitelji vodi konstantnu kampanju protiv bivše žene i piše na razne adrese o “manjku njezinih roditeljskih sposobnosti”.

Česta poslovna putovanja

Njegovi poznanici tvrde da cijelu akciju vode Dejanova majka Nevenka i baka Ankica, koje bi htjele da Dejanova djeca žive s njima. Košutić je, kažu, često na putu, zbog poslova živi na relaciji Zagreb - Beograd i upravo bi baka i prabaka zapravo preuzele glavnu brigu oko dječaka. Sam Košutić, spekuliraju upućeni, računa da će na taj način zapravo prestrašiti bivšu ženu te da će se, u strahu da će ostati bez djece, smekšati i vratiti mu stan od 170 kvadrata u Nazorovoj, koji joj je svojedobno darovao.

Naime, između bivših supružnika još uvijek nije okončan postupak podjele zajedničke imovine. Kako tvrde poznanici bivšeg bračnog para, u vrijeme kad su jedna za drugom propadale Košutićeve tvrtke, navodno u strahu od pljenidbe imovine, Košutić je darovao ženi svoj stan u vili u Nazorovoj ulici, vrijedan najmanje pola milijuna eura. Tijekom brakorazvoda dogovorili su se da će joj on kupiti drugi stan, a da će mu ona vratiti djedovinu. Nekoliko su mjeseci čak svi zajedno nastavili živjeti u istom stanu. Međutim, kako saznajemo, Košutić nije ispoštovao dogovor. Kako nije kupio zamjenski stan, a postojeći glasi na ženu, na kraju se iselio sam Košutić. Sad od suda traži poništenje darovnog ugovora i povratak nekretnine te iseljenje bivše žene, koja još uvijek živi u tom stanu, tek nekoliko kuća dalje od vile u kojoj žive njezina bivša svekrva Nevenka i njezina majka Ankica.

Poništenje ugovora

Kao razlog za poništenje darovnog ugovora naveo je, tvrde izvori bliski Košutiću, “nezahvalnost” bivše supruge.

- Zakon navodi dva razloga za moguće poništenja darovnog ugovora: naglo osiromašenje i nezahvalnost. Nezahvalnost obično navode roditelji kad daruju djeci, recimo, nekretninu, a nakon toga se djeca osobito nezahvalno ponašaju, zaborave roditelja, ne žele ga uzdržavati ili mu plaćati dom, krše svoje obaveze i slično - objašnjava jedan ugledni odvjetnik. Ističe da ne zna kako bi bivša supruga mogla biti nezahvalna. Ipak, napominje da ne poznaje konkretan predmet te da ne zna gdje bi zapravo mogla biti “kvaka”.

Posvećena majka

Sve smo ove navode pokušali provjeriti kod Ane Martine Bakić, međutim ona nam je poručila da ni u kojem slučaju ne želi javno govoriti o svojem privatnom životu jer na svaki način želi zaštititi svoju djecu.

Njezini kolege arhitekti opisuju je kao dragu, mirnu i angažiranu intelektualku te posvećenu majku. Svojeg je supruga upoznala kad je 1998. kao mlada arhitektica radila na uređenju interijera Kaptol banke, koja je bila u vlasništvu Dejana Košutića. Djelatnici banke svjedočili su da je jednostavnim i spontanim nastupom oborila šefa s nogu. Krajem 1999. počeli su živjeti u kući u Nazorovoj 64, koju je Dejan naslijedio od oca Stevana, koji živi u Beogradu. Ana Martina je zatrudnjela te se mladi par vjenčao u ožujku 2000. Mladenka je imala 26 godina, a mladoženja je bio četiri godine stariji. Bila je to skromna ceremonija u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, pred tridesetak uzvanika. Vjenčanje je obavljeno u crkvi, iako Dejan nije praktični vjernik.

Mladence je pred crkvu doveo mladoženjin mlađi brat i vjenčani kum Siniša Košutić, poznat po automobilističkim utrkama, u tamnocrvenoj Alfi Romeu 156 T Spark.

Unuka slavnog kipara

Ana Martina Bakić dotad je bila poznata kao unuka slavnog, ali u vrijeme 90-ih izrazito nepopularnog kipara Vojina Bakića. Bakić je poznat upravo po brojnim spomenicima u čast žrtava antifašističke borbe, a njegov je opus, poput Kamenske, Bjelovarca i Petrove Gore, gotovo potpuno devastiran ili uklonjen 90-ih, pod Tuđmanovom vlašću. Unuka Ana Martina prije dvije godine počela je rad na obnovi njegove ostavštivne.

Ana Martina Bakić zaposlena je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, gdje predaje plastično oblikovanje i crtanje, a i nagrađivana je scenografkinja. U ranim 20-ima postigla je i u svjetskim razmjerima zapažene rezultate u karateu. Bila je prvakinja Hrvatske 1998. u kategoriji do 65 kilograma, a iste je godine s kolegicama reprezentativkama osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu.

Ponos bake Ankice

Suprug Dejan Košutić, stariji sin kćeri Franje Tuđmana Nevenke, rođen je u Beogradu 1970., a u Hrvatsku je došao kao osmogodišnjak. Od najranije mladosti bavi se visokim biznisom, a osobiti je ponos bio baki Ankici koja je uvijek isticala njegove poduzetničke sposobnosti. Do 23. godine imao je već tvrtku za uvoz sokova Happy Day te voća i povrća, a otvorio je i streljanu “Domagojevi strijelci”.

Tijekom 1993. otvorio je Štedionicu Kaptol s kapitalom od 1000 DEM, koji je za godinu dana narastao na vrtoglavih milijun maraka. Tri godine kasnije osnovao je i Kaptol banku. Banka je uskoro počela poslovati s ogromnim gubicima te je HNB na Košutićev zahtjev u svibnju 2001. odobrio likvidaciju banke.

Nakon propasti banke i smrti djeda Franje, Košutić je 2001. otišao u Beograd, gdje mu živi otac Stevan i ostatak obitelji, te je ondje počeo s osnivanjem kurirske tvrtke Global Express. Upućeni kažu da je odlazak u Beograd kumovao raspadu njegova braka. Prije nekoliko godina tu je tvrtku prodao Austrijskoj pošti i vratio se u Zagreb.

Danas je na čelu tvrtke Kvadra savjetovanje koja je registrirana baš u Nazorovoj 64.

Dejan nije jedini u nekada vrlo imućnoj i utjecajnoj obitelji Tuđman s velikim problemima.

Njegovu ujaku Stjepanu propali su svi unosni poslovi. I on je na sudu: traži smanjenje alimentacije za svojeg sina Antona Franju. Stjepan je oženjen suprugom Snježanom, s kojom ima dvije kćeri, ali je više godina imao i ljubavnicu, zgodnu dizajnericu Antoniju Vlatković. Kad je zatrudnjela 1999., obećao joj je priznati dijete i plaćati za njegovo uzdržavanje. No, obećanje nije održao, već je nakon višegodišnjeg sudskog spora i povlačenja po medijima priznao dijete tek 2005. po naredbi suda. Alimentaciju od 2000 kuna malo plaća, malo ne plaća, zbog čega je prošle godine gotovo završio i u zatvoru. Redovito traži smanjenje novčanog iznosa, tvrdeći da je gotovo na rubu siromaštva. Sudu je u veljači prošle godine poslao dokumente koji dokazuju da Domovina Holding, jedina preostala tvrtka iz njegova poslovnog carstva, ostvaruje tek nekoliko tisuća eura godišnjeg prihoda.

Veliki prihodi u obitelji

Domovina je imala 90-ih aranžmane s Hrvatskom vojskom i državnim tvrtkama te Studentskim centrom, koji je godinama opskrbljivala voćem i povrćem po višestruko višim cijenama od tržišnih. Godišnji prihod tih zlatnih godina bio je veći od 1,5 milijuna eura.

Stjepan Tuđman imao je i tvrtku Domovina consulting, zatim Patria film, koja se trebala baviti snimanjem filmova, stekao je i zagrebački restoran Lady Šram u Mesničkoj ulici, kafić Garfield u Prilazu Gjure Deželića te kiosk Bartolomeo na zagrebačkoj Trešnjevci. Do 1991. godine Stjepan Tuđman radio je kao komercijalist u Agrokoki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:39