TAJNA NAD TAJNAMA

Razriješen misterij genijalnog talijanskog nuklearnog fizičara koji je nestao prije 70 godina

Ettore Majorana posljednji je put viđen 1938. Misterij ima sve elemente uzbudljive kriminalističke priče: događa se u Italiji kojom marširaju crnokošuljaši, a tu su i nacisti koji žele atomsko oružje...

To je već sedamdesetak godina tajna nad tajnama koja zaokuplja fizičare, povjesničare, publiciste i novinare. Misterij ima sve elemente uzbudljive kriminalističke priče: događa se u Italiji kojom marširaju crnokošuljaši, a tu su i nacisti koji žele atomsko oružje.

U središtu misterija, naravno, jest briljantni talijanski nuklearni fizičar, Sicilijanac Ettore Majorana, koji je iznenada nestao 27. ožujka 1938. godine kad su mu bile samo 32 godine. Dana 26. ožujka kupio je u Palermu kartu za brod do Napulja. Posljednji put viđen je na tom brodu, a sa sobom je imao putovnicu i ušteđevinu koja bi danas vrijedila 10.000 dolara. Nakon Majoranina nestanka odmah je organizirana opsežna policijska potraga, ali tijelo nikad nije pronađeno.

Na brodu Giovanna C.

No, talijansku intelektualnu javnost prije nekoliko dana zaintrigirao je članak “Ponovno pojavljivanje Majorane” objavljen u dnevniku La Repubblica. Članak donosi poznatu fotografiju nacističkog zločinca Adolfa Eichmana kako u društvu dvojice muškaraca u elegantnim odlijelima stoji na parobrodu “Giovana C.” kojim je iz Genove otplovio u novi život u Argentini.

- Fotografija je snimljena 1950. godine, a muškarac s tamnim naočalama s Eichmanove desne strane mogao bi biti Ettore Majorana koji je nestao 12 godina prije - ustvrdio je je Giorgio Dragoni, profesor povijesti na Sveučilištu Bologna, koji je desetljećima istraživao tajanstveni nestanak sicilijanskog fizičara.

Teorije o nestanku

Ettore Majorana rođen je u uglednoj sicilijanskoj obitelji. U fizici je poznat po svojim odličnim radovima o subatomskim česticama neutrinima, ali i kao jedan od članova skupine kasnijeg nobelovca Enrica Fermija. No, jačanje fašizma ubrzalo je raspad skupine, a Fermi je otišao u SAD, gdje je radio na razvoju prvog nuklearnog reaktora.

O Majoraninu nestanku izloženo je mnogo teorija i objavljen niz knjiga. Kako je tijekom svoga kratkog života imao je različite duševne krize, najvjerojatnije objašnjenje je bilo da je skončao u Tirenskom moru.

Policija je obišla i neke od jezuitskih samostana jer je Majorana bio religiozan katolik blizak jezutima. Sicilijanski pisac Leonardo Sciascia u svojoj je knjizi iz 1975. godine iznio je teoriju prema kojoj je Majorana predosjećao da nuklearna fizika ide u smjeru razvoja strašnog oružja te se povukao u osamu nekog samostana.

Cijeli tekst pročitajte u Nedjeljnom Jutarnjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:14