POVRATAK MISTERIOZNIH PLJAČKAŠA

S NAJČUVANIJEG EUROPSKOG AERODROMA OTELI DIJAMANTE VRIJEDNE 50 MIL. DOLARA Najspektakularnija pljačka Pink Panthera

Iako se talijanska policija lani hvalila da je razbila ozloglašeni kriminalni lanac i strpala sve članove Pink Pantera u zatvor, prošli su tjedan izvršili spektakularnu pljačku u zračnoj luci u Bruxellesu

U ponedjeljak, navečer, osam je pljačkaša uspjelo kroz rupu na ogradi uletjeti na pistu briselskog Zaventema, najčuvanijeg aerodroma u Europi. U bijelom Mercedesovu Viano kombiju i Audiju s plavim rotirkama, svi odjeveni u policijske uniforme, zakočili su kraj blindiranog kombija sigurnosne kompanije Brinks, izletjeli iz vozila i u čuvare uperili automatske puške s laserskim nišanima.

Iz Helveticova aviona oteli su upravo ukrcanu pošiljku od 50 milijuna dolara vrijednih nebrušenih antverpenskih dijamanata i odvezli se s piste. Za sve im je trebalo tek nešto više od tri minute. Nema mrtvih ni ranjenih, nema tragova, policija je našla samo spaljeni Mercedesov kombi. Kako javlja list De Morgen, nebrušeni dijamanti nisu posebno označeni pa ih se neće moći pronaći. Aerodromske kamere nisu snimile ništa.

Jedna od najspektakularnijih pljački dijamanata posljednjih godina zvuči i previše poznato. Tabloidi trljaju ruke, a policajci stenju od muke. Što ako se vratio Pink Panter?

Oni su elita pljačkaša dragulja. Okorjeli kriminalci, brutalni, brzi kao munja, spremni na sve. Znaju da se kroz najveća osiguranja na svijetu može proći samo luđačkim, spektakularnim akcijama. Prekaljeni su u ratovima u Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu i na beogradskim ulicama. Neki su niški specijalci, neki ulični vojnici srpske mafije, neki izbjeglice rasuti po Europi gdje su se povezali s podzemljem, naučili jezike, dobili putovnice koje ne izazivaju sumnju ali ih ne koriste. Izbjegavaju i falsficirane dokumente. Koriste autentične putovnice izdane na tuđa imena. Oni su Interpolova noćna mora (u jesen 2007. osnovan je poseban odjel za Pink Panter) i pravi heroji u Srbiji.

To je odvažnost. Za njih nema prepreka, oni preziru poteškoće. Tko preživi ratna zvjerstva, posebno u građanskom ratu, nema iste strahove kao ja i vi, rekao je jednom Andre Muhlberge, šef istraga o Pink Panterovim pljačkama draguljarnica u Monaku.

Jezgru bande čini tridesetak iskusnih kriminalaca, uglavnom iz Cetinja i Niša. Francuski istražitelji tvrde da je Pink Panter osnovan u Cetinju, ali se kasnije umrežio sa Srbima i dobio desetke suradnika u inozemstvu, koji se uglavnom brinu za logistiku. Pink Panter je od 2002. izveo 152 pljačke teške 600 milijuna dolara. Nijedna skupa ulica, nijedna luksuzna trgovina na svijetu nije sigurna. Pink Panter je napadao u Dubaju, Tokiju, Parizu, Londonu, Švicarskoj i Lihtenštajnu i Španjolskoj, ukupno u 20 zemalja.

Privatno, uživaju u dizajnerskoj odjeći, skupim autima i partijanju. Istražitelji njihove akcije ne mjere lopovskim umijećem, već tvrde da je to lopovska umjetnost. Njihove pljačke uvijek su temeljito pripremljene, lopovi prerušeni, naoružani, brzi i odlučni.

Svaka njihova iduća pljačka obara rekord. Ako je Pink Panter ukrao 50 miljiuna dolara nebrušenih dijamanata u Bruxellesu, prava vrijednost njihova plijena neće se nikad doznati. Ovisit će o tome koliko će brusači dijamanata naručitelju savjetovati da plati dragulje, a ta će cijena pak ovisiti o procjeni brusača o tome koliko mogu izvući iz dijamanata u karatima, čistoći i drugim svojstvima koja određuju vrijednost dragulja.

Prema trenutnim mišljenjima koja se mogu pročitati na forumima i blogovima koji se bave dijamantima, samo trgovci u Antwerpenu znaju kakve su kvalitete ukradeni dijamanti. Ako su prvoklasni, nakon brušenja bi mogli uvišestručiti cijenu, a pljačkaši bi tada oborili posljednji rekord Pink Pantera iz 2008.

Četiri lopova tada su unajmila profesionalnog šminkera, prerušila se u bogate plavuše, ušla u Harry Winston draguljarnicu u Parizu i iz nje odnijela nakita u vrijednosti 108 milijuna dolara.

Dotad su držali primat s pljačkom u Antwerpenu iz 2003. U svjetskom centru za brušenje dijamanata, gradu utvrdi policije i sigurnosnih tvrtki, probili su se kroz deset slojeva osiguranja, provalili u trezor zaštićen šifrarnikom sa 100 milijuna mogućih kombinacija i odnijeli dijamanata vrijednih 100 milijuna dolara.

Pink Panter na teren izlazi i za manje od sto milijuna, proslavili su se 1993. kada su u Mayfairu usred Londona iz radionice draguljarske kuće Graff ukrali dijamant vrijedan 500 tisuća funti. Sakrili su ga u kutiju s kremom za lice, kao pljačkaš u filmu Povratak Pink Pantera, i Interpol im je nadjenuo neizbježan nadimak. Graff su ponovno napali 2003., tada su prvi put primijenili taktiku bogatih plavuša, i odnijeli 47 komada nakita vrijednog preko milijun funti.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:40