VELIK SPECIJAL

Specijalno izdanje Nedjeljnog: Mladen Bajić, nepoznati svijet najefikasnijeg tužitelja

Vozi stari golf, petkom putuje ženi u Split, obožava ljeto i hodanje u kratkim hlačama. Nije čovjek od mora i udice, ne prati Hajduk. Majstor je psihologije, osumnjičene prvo šarmira a zatim ih oštro ispita...

ZAGREB - Petak navečer. Kretanje prema Splitu. Ovisno o količini posla, glavni državni odvjetnik odlučit će između aviona i automobila. Češće se odlučuje za automobil, svoj 22 godine star Golf. Mladen Bajić vjeran je Volkswagenu. Prvi mu je automobil, krajem 60-ih i početkom 70-ih, bila uvozna Buba. Posuđivao mu ga je otac Drago, referent u JOZ-u, danas Croatia osiguranju.

Konstantne istrage, neprestana uhićenja, pregovori, nagodbe, stalni interes medija, brojni sastanci od jutra do mraka. Tako izgleda svakodnevica državnog odvjetnika. No, tako je najčešće od ponedjeljka do petka. Petkom odlazi u rodni Split. Opustiti se, odmoriti i napuniti baterije za nove akcije. Njegovi bliski suradnici kažu mi da će novih akcija Državnog odvjetništva još itekako biti.

Bajić u Split odlazi i zbog supruge, Ecije Kuljiš Bajić. Već su devet godina preko tjedna razdvojeni. Ona je uspješna splitska odvjetnica, tamo vodi svoju odvjetničku kancelariju. Tako su odlučili nakon što joj je muž 2002. - na prijedlog tadašnjeg ravnatelja policije Ranka Ostojića - imenovan na iznimno važnu funkciju, umjesto tada smijenjenog Radovana Ortynskog.

No, Ecija i Mladen kao bračni par profesionalno nisu u sukobu interesa. Supruga državnog odvjetnika specijalizirana je za imovinsko, a ne za kazneno pravo. Muž joj zbog obaveza ne uspije svaki vikend doći u Split. U posljednje vrijeme dolazi dva do tri puta mjesečno. Ne koristi državni BMW serije 5 ili 7, audi A6 ili A8 ili neki drugi automobil visoke kategorije na koji bi po funkciji imao pravo.

Ostavio ključeve Golfa

Po automobilu, ali i po drugim stvarima, Bajić je atipičan državni dužnosnik. Ne koristi usluge službenog vozača, osim za nužne poslove po Zagrebu, npr. kada ide na Gornji grad, u Vladu ili Sabor, gdje nema gdje parkirati. Još 2002. je, nakon imenovanja na funkciju, odbio osobne čuvare.

A, što se tog njegovog starog automobila tiče, također je neobično neoprezan i nonšalantan, s obzirom na funkciju koju obnaša. Tako je prošle nedjelje u svom omiljenom kafiću na splitskoj Zenti ostavio ključeve Golfa. Zaboravio je na njih, došao ih je tražiti tek nakon nekoliko sati. Kada ih je našao, mirno je sjeo u automobil i odvezao se kući. Za običnog čovjeka normalno, ali drugi političari njegova ranga, pogotovo oni koji se obračunavaju s najtežim oblicima organiziranog kriminala, vjerojatno bi prvo pozvali specijalnu policiju, pirotehničare i koga sve ne - da pregledaju automobil, pa bi tek onda sjeli u njega.

Kada uspije vikendom doći u Split, Mladen Bajić ima svoje rituale u kojima godinama uživa.

Njegovi prijatelji objašnjavaju kako se vidno preporodio u posljednje dvije godine, odnosno od donošenja novog Zakona o kaznenom progonu, čime je zapravo dobio otvorene ruke za istrage i uhićenja koja su uslijedila.

Puno bolje volje

- Postao je puno raspoloženiji, puno je bolje volje, iako je u poslu tek sada beskompromisan - svjedoči jedan bliski prijatelj. - Kada bi imao čvrste dokaze, zatvorio bi i rođenog oca, a pustio bi ga samo kao zaštićenog svjedoka, ako bi teretio nekoga iznad sebe - kaže ovaj prijatelj o razdoblju od 1. srpnja 2009. i donošenja novog ZKP-a, otkad Bajić kao glavni državni odvjetnik napokon ima zakonske osnove da radi svoj posao.

Zakon o kaznenom postupku zovu i Sanaderov zakon. Bio je to posljednji zakonski akt koji je donesen prije ostavke bivšeg premijera. Omogućio je nesmetano vođenje istraga - ispitani više nisu mogli povlačiti svoje iskaze, jednom snimljen iskaz zauvijek vrijedi kao dokaz, istrage je počeo graditi i voditi USKOK, a ne policija, istražni sudac postao je više kao kontrola, a manje dio istrage te je uveden institut oprosnice.

Sanader u salzburškom zatvoru osjeća posljedice donošenja ZKP-a, bez kojega bi istraga protiv njega i njegovih suradnika bila teško provediva.

- Bajić i Sanader često su se znali susresti u Splitu, jer obojica vole na subotnji ručak ići u restoran Pimpinela - priča njihov zajednički prijatelj iz Splita. - Ali u zadnje dvije godine tamo se nisu više vidjeli jer je Sanader prestao dolaziti. Koliko znam, zadnji put vidjeli su se 10. studenoga 2010. u Saboru - kaže. Objašnjava kako su Bajić i Sanader išli u istu osnovnu školu, koja se danas zove Varoš (bivša Đermano Senjanović), no bivši premijer tri godine je mlađi, pa se tada nisu družili, kako su neki znali krivo interpretirati.

Restoran Pimpinela, u koji Bajić sa suprugom i dalje zalazi kada je u Splitu, posebno nedjeljom, u vlasništvu je dugogodišnjeg ugostitelja Željana Radmana.

Radman je 70-ih vodio prvi splitski diksoklub i kafić Semafor, koji je otvorio njegov polubrat po majci Josip Dikan Radeljak.

- Mladen je jako duhovit, voli se zafrkavati s prijateljima, a pogotovo voli zezati Željana. No, Mladen je onaj fini, tihi zafrkant, u licu je ozbiljan i dok ti prodaje štos, a onda ti ga zavuče! - priča splitski prijatelj.

Mladenu Bajiću rođak je splitski pjevač zabavne glazbe Tedi Spalato, pravim imenom Tadija Bajić. Kada su zajedno, Mladen mu često zna kazati: “Tedi, otpjevaj nam jednu veselu, a ne stalno one svoje ljubavne uspavanke!”

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:30