NAJBOLJI PRODAVAČ

'Svakoj ću mušteriji u ruke uvaliti čvarke i vino prije nego što zapjevamo. Samo tako mogu prodati sto automobila mjesečno'

Neki menadžer u zastupništvu Citroena u Zagrebu sjedio je jednog dana i gledao izvještaj. U auto salonu u Ceriću, malom selu priljubljenom uz Vinkovce, prodan je toga dana ravno dvadeset i jedan automobil. Nešto tu smrdi, pomisli menadžer, sjedne u auto i zaputi se u Cerić. U selu ga čeka vlasnik autosalona, zastupnik Citroena i Toyote, nabildani i ćelavi muškarac po imenu Vlado Čuljak, koji je na vizitkarti dao tiskati svoje mišićavo tijelo uz potpis “snaga koja stoji iza vas” - tako da ne znaš sprda li se on to s tobom ili sa samim sobom… Tako je i sada s menadžerom. Čuljkova reakcija je takva da ne znaš želi li razuvjeriti ili uvjeriti čovjeka da tu nešto smrdi.

“Slušaj, bratiću”, kaže mu Čuljak koji sugovornike često naziva bratićima. “Ajmo mi do pekare da vidimo kol'ko je kruha prodano u selu.”

Lančina umjesto kravate

Otiđu njih dvojica u pekaru i pekar im kaže da je taj dan prodao 19 kila kruha.

“Eto vidiš, bratiću, nitko nije bolji prodavač od Vlade Citroena. On 19 kila kruha, a ja 21 auto”, kaže ponosno Čuljak. Menadžer ga gleda, razmišlja… i pukne u smijeh. Vlado Citroen je čudna pojava. Izgleda divlje, glas mu je promukao, ali nekako uspijeva nasmijati ljude čim progovori. Ili zapjeva.

Njegova tvrtka ima službenu himnu koju pjeva sam Čuljak: “Ja volim život, Citroen i žene / Vlado Čuljak - tako zovu mene / Za mojim stolom pjeva se i pije / Uz Vladu Čuljka nikad tužno nije”.

Imao je Čuljak još jednu epizodu sa šefovima Citroena koja se prepričava kao legenda. Citroenov potpredsjednik i Michel Bricout u Splitu je okupio sve distributere u Hrvatskoj. Sjede tako svi za stolom, a potpredsjednik iz Francuske sve vrijeme nervozno pogledava prema Vladi Čuljku.

“Ako smijem pitati”, javlja se u jednom trenutku Čuljak za riječ. “Zbog čega vi mene stalno gledate, gospodine Bricout?”

“Pa čudno izgledate. Kao prvo, gdje vam je kravata? Vi jedini u ovoj dvorani nemate kravatu…”

“Kravata? Stanite malo…”, govori Čuljak i ispod košulje vadi zlatnu lančinu koju nosi oko vrata. Na lancu visi Citroenov znak. “Moje ime je Vlado Citroen, a ovo je moja kravata!”

I Bricout je uvjeren: “Ako je tako, onda se ispravljam. Vi jedini u ovoj dvorani IMATE kravatu.”

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZADNJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:46