ZLOGLASNI ZATVOR

10 godina Guantanama: Nitko od 171 zatvorenika više se ni ne nada slobodi

 AFP

Guantanamo , zloglasni američki pritvorni centar na Kubi, jučer je proslavio svoj 10. rođendan. Naime, točno desetljeće ranije, 11. siječnja 2002., u takozvani Gitmo stiglo je prvih 20-ak u prepoznatljive narančaste uniforme odjevenih zatvorenika iz Afganistana.

Godinu dana nakon toga broj osoba koje su američke vlasti držale u toj instituciji, koja je s vremenom postala simbolom nepoštovanja ljudskih prava, dosegnuo je svoj vrhunac - 680.

Tijekom proteklih godina kroz vrata pritvornog centra Guantanamo prošlo je više od 770 osumnjičenika - neprijateljskih boraca iz Iraka i Afganistana i osumnjičenika za terorizam.

Većina njih držana je u zatočeništvu bez podizanja optužnice i bez suđenja, često izložena zlostavljanju i mučenju te zatrašujućim metodama ispitivanja, primjerice “waterboardingu”, to jest simulaciji utapanja.

Neizvjesna sudbina

Danas - nakon bezbrojnih apela organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, prosvjeda u svjetskim prijestolnicama, svjedočanstvima bivših zatvorenika, štrajkova glađu trenutnih “štićenika” pritvornog centra, pa čak i obećanja najviših instanci američkih vlasti - Guantanamo i dalje radi.

Zidovi njegovih zgrada još uvijek skrivaju 171 zatvorenika.

Za njih 89 odobreno je puštanje na slobodu, no nitko, što zbog kongresnih ograničenja što zbog situacije u njihovim domovinama, nije pušten i ne zna se odgovor na pitanje kakva će biti njihova sudbina.

Još je veći misterij što će se dogoditi s ostalima.

Njih ukupno 35 čeka suđenje za ratne zločine. Neke i dalje drže samo zato što su navodno opasni. Prije nekoliko godina postojao je tračak nade.

Američki predsjednik Barack Obama 22. siječnja 2009. godine, na početku svog mandata, obećao je da će najkasnije u roku od godine dana zatvoriti omraženi zatvor. Svoje obećanje nije uspio ostvariti .

Mnogi smatraju da je nedavno, na Silvestrovo, pljunuo na tu svoju ideju kad je potpisao jedan od kontroverznijih američkih zakona - onaj o financiranju američke nacionalne obrane.

Zabrana premještanja

U njemu se, naime, dopušta pritvaranje osumnjičenika za terorizam na neograničeni rok bez suđenja, a produljena je i postojeća zabrana premještanja zatvorenika iz te ustanove.

S obzirom na to, rađa se bojazan, ovo neće biti prva i posljednja “okrugla” obljetnica koju Gitmo slavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:22