KOMPLICIRA SE SITUACIJA U AMERIČKOJ BAZI

Sve više zatočenih koji štrajkaju glađu u zatvoru Guantanamo

Situacija u zatvoru u američkoj vojnoj bazi Guantanamo na Kubi sve se više komplicira.

Kako javljaju američki mediji pozivajući se na odvjetnike zatvorenika, širi se štrajk glađu koji je počeo još u veljači zato što su na nedoličan način zatvorenicima pregledavani Kur’ani u ćelijama.

Knjige oskvrnute

Oni tvrde da su vojnici prilikom pregleda oskvrnuli svetu knjigu, iako uprava zatvora ističe da su spomenuti pregled vršili isključivo “muslimani - prevoditelji”. Stvar je u tome da uprava zatvora smatra da zatvorenici koriste Kur’an kako bi prenosili poruke.

Od 166 zatvorenika koliko ih se još nalazi u tom zatvoru, glađu štrajka, kako kaže službeni predstavnik Pentagona, njih 39, a odvjetnici tvrde da u štrajku sudjeluje najmanje 130 uznika.

Nasilno hranjenje

Huffington Post tvrdi da je uprava zatvora počela nasilu hraniti zatvorenike, i to tako što ih vežu za krevet pa im kroz nos provedu sondu sve do želuca, a zatim kroz nju “puštaju” tekuću hranu.

Kako je među štrajkašima najviše zatvorenika iz Jemena, pred američkim veleposlanstvom u glavnom gradu Sani održane su i velike protuameričke demonstracije u znak podrške utamničenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 01:55