TAJNI PROGRAM

CIA PRETVARALA ZATVORENIKE IZ GUANTANAMA U DVOSTRUKE AGENTE Nudili im slobodu i novac da ubijaju teroriste

CIA je obučavala najopasnije zatvorenike iz Guantanama i vrbovala ih za dvostruke agente, koje je slala u njihovu domovinu kako bi im pomogli ubijati teroriste, otkrili su neimenovani aktualni i bivši američki dužnosnici.

Bilo je to u okviru programa Penny Lane, pokrenutog početkom 2003.

CIA je tim zatvorenicima zauzvrat obećala slobodu, sigurnost za njihove obitelji i milijune dolara sa tajnih računa Središnje obavještajne agencije.

Bio je to riskantan potez CIA-e, jer su dužnosnici znali da postoji šansa da neki izigraju dogovor i počnu ubijati Amerikance. Za CIA-u to je bio prihvatljiv rizik.

Program se provodio na tajnoj lokaciji udaljenoj svega nekoliko stotina metara od zatvora u Guantanamu. Vrbovani zatvorenici živjeli su u osam dobro skrivenih koliba.

Ime programa Penny Lane, po pjesmi Beatlesa, nije bilo slučajno, jer je tajno ime za zatvor u Guantanamu Strawberry Fields, po još jednoj legendarnoj pjesmi britanskih glazbenika.

Desetak bivših i sadašnjih američkih dužnosnika opisalo je detalje programa agenciji Associated Press. Svi su željeli ostati anonimni jer nisu smjeli govoriti o tajnom programu, iako je on ukinut 2006. godine.

Neki od zatvorenika koji su bili u tajnom programu pomogli su CIA-i da pronađe i likvidira mnoge zapovjednike i operativce Al-Qaide. Ima i onih koji su prestali surađivati sa CIA-om te im se izgubio svaki trag.

Kuće u kojima su skrivali dvostruke agente bile su daleko komfornije od zatvorskih jedinica. Imale su privatne kuhinje, tuševe i televiziju, pa čak i malo dvorište. Neki su zatvoprenici tražili, i dobili pornografiju. Jedan od najvećih luksuza bio je krevet s madracem.

Na desetke zatvorenika ušlo je u tajni program, no samo njih nekolicina postali su špijuni koji su potpisali ugovore s CIA-om.

Glasnogovornik CIA-e Dean Boyd odbio je komentirati ovo izvješće.

Tadašnji ministar obrane Donald H. Rumsfeld smatrao je dvostruke agente među "najopasnijim, najuvježbanijim i najokrutnijim ubojicama na kugli zemljaskoj".

U stvarnosti, CIA nije imala koristi od mnogih zatvorenika, jer su dolazi protiv nih bili klimavi.

Infiltriranje u redove terorističke organizacja Al-Qaede bio je jedan od najvažnijih, ali i najtežih zadataka CIA-e. Ozbiljni kandidati za program Penny Lane morali su imati čvrste veze s Al-Qaedom, kako bi se mogli nakon povratka u zemlju ponovno pridružiti organizaciji, te tako bili CIA-i od koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 02:34