NE MOŽE BEZ NJEGA

100 GODINA I. SVJETSKOG RATA Kusturica snima dokumentarac o Gavrilu Principu i TV seriju o Prvom svj. ratu

U filmu planira "suprotstaviti različite stavove" o atentatu pripadnika Mlade Bosne na austro-ugarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju 1914. u Sarajevu
 AFP

Paralelno sa snimanjem filma "Na mliječnom putu" s Monicom Bellucci, Emir Kusturica je najavio da će snimiti i dokumentarni TV film o sarajevskom atentatu. U filmu planira "suprotstaviti različite stavove" o atentatu pripadnika Mlade Bosne na austro-ugarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju 1914. u Sarajevu.

U razgovoru za beogradske Večernje novosti izjavio je kako savjet Andrićevog instituta, kojeg je osnovao u Višegradu, tj Andrićgradu, priprema obilježavanje 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata. "Raspolažemo velikim brojem važnih, čak i spektakularnih dokumenata koji će biti objavljeni, čime ćemo dovesti u pitanje pokušaj revizije historije", poručio je slavni filmski redatelj.

- Institut će tokom naredne godine snimiti 12 emisija o Prvom svetskom ratu - rekao je. Sada traži kredit za završetak izgradnje zgrade kazališta u Andrićgradu, koje bi trebalo biti otvoreno 28. lipnja, na Vidovdan i na 100-tu obljetnicu atentata. Umjesto ranije najavljene opere "Na Drini ćuprija", za otvaranje teatra najvjerojatnije će postaviti "sjajan komad Srđana Koljevića o suđenju Principu". Želja nam je da komad istovremeno igraju tri ansambla, u Višegradu, Beogradu i Banjaluci, poručio je Kusturica. Uz financijsku pomoć vlada Srbije i srpskog eniteta u BiH, Srđan Koljević snima film i seriju o Gavrilu Principu, gdje je sam i redatelj i scenarist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:44