RUSVAJ U NJEMAČKOJ

AfD ruši ankete, policija goni popularnog radikala (22), brani ga Hrvat: ‘Urlali su Sieg Heil!‘

Halemba (22) je član studentskog bratstva Teutonia Prag, a cijela se politička scena pretvara u bure baruta

AfD-ovi simpatizeri u Njemačkoj

 /Profimedia

Njemačka policija uhitila je vrlo mladog političara, koji je nedavno izabran u bavarski parlament, jer je navodno posjedovao nacističke simbole. Daniel Halemba (22) jedan je od članova radikalne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je na državnim izborima u Bavariji s 14,8 posto osvojenih glasova postala druga najjača stranka.

Halemba je uhićen u susjednoj državi Baden-Württemberg, u Stuttgartu, a s nalogom za uhićenje i pretresom jako se žurilo u zadnji tren jer je policija strahovala da bi mladi političar mogao dobiti imunitet čim službeno (ovaj ponedjeljak) počne njegov petogodišnji mandat. Halemba je optužen i za rasizam. U međuvremenu je i bavarski parlament za svaki slučaj ukinuo imunitet Halembi. U Njemačkoj slijedi proces mladom radikalnom desničaru neonacističkih sklonosti, a to je jedan od onih procesa koji bi mogli ubrzati proces političku polarizaciju u ekonomski najjačoj članici EU-a. Situacija na njemačkoj političkoj sceni ionako je uzavrela.

Informacija o uhićenju mladog člana AfD-a puno govori o rastu političkih tenzija u Njemačkoj, državi čija povijest svjedoči kako su ekonomske i socijalne nevolje izazvale stvaranje jednog od najagresivnijih i najbrutalnijih pokreta u povijesti civilizacije.

Ekonomska situacija nakon niza dobrih godina sada je kritična i, blago rečeno, neizvjesna. Trenutačno dio njemačkih političara i medija provode žestoku kampanju podrške Izraelu te pokušavaju spriječiti rasplamsavanje antisemitizma, koji je posebno izražen u dijelu imigrantske populacije. Nema naročite šanse bilo kakve sinkronizacije antisemitskih aktivnosti radikalne imigrantske populacije i njemačkih neonacista, ali se zbog povijesti u njemačkoj mainstream politici proširila panika od rasta utjecaja AfD. Ta panika utemeljena je na najboljim rezultatima AfD-a u povijesti; iznenada su u zapadnoj Njemačkoj postali jedna od najznačajnijih stranaka - u Bavarskoj su osvojili 14,6, a u Hesseu 18,4 posto glasova.

image

Daniel Halemba

Facebook

Ranijih godina mogli su računati na snažna uporišta u dijelovima istočne Njemačke, koja je dugo živjela pod komunističkom čizmom odnosno utjecajem SSSR-a. Sada AfD postaje istinska politička snaga na federalnoj razini, a ključni problem Njemačke je to što ostale, manje radikalne stranke, počinju prilagođavati svoju retoriku tezama uz pomoć kojih je AfD-ova popularnost eksplodirala. Istodobno, neke od manje radikalnih stranaka predlažu čak i zakonsku zabranu AfD-a, što bi s obzirom na razinu podrške koju trenutačno uživaju bilo kontroverzno te stoga krajnje rizično. AfD je politički avansirao tezama o migrantima, inflaciji, visokim troškovima energije i recesiji. Pri tome su stranke iz vladajuće „semafor“ koalicije doživjele upečatljivi pad popularnosti, bolje rečeno kolaps rejtinga.

Halemba je jedan od pet članova studentskog bratstva Teutonia Prag koji su optuženi zbog posjedovanja nacističkih simbola.

„Tijekom racije pronašli su zabranjene simbole - njemački ustav zabranjuje isticanje simbola totalitarnih režima poput svastike - a susjedi su se žalili da iznutra čuju ‘Sieg Heil‘ (Živjela pobjeda)“, piše The Guardian. Taj pretres napravljen je još u rujnu, a tužitelji su čekali s uhićenjem sve do trena kad je postalo jasno da bi Halemba mogao sjesti u bavarski parlament. Halemba je de facto uhićen jer je zatečen u prostorijama bratstva Teutonia Prag.

Mladež koja se okuplja u bratstvima s neonacističkim afinitetima idealna je meta važnijih AfD-ovih političara, kao što je zastupnik u Europskom parlamentu, Maximilian Krah, koji poručuje da su imigranti kolonizatori koji su došli oteti njemačku zemlju te „seksualno zlostavljati europske djevojčice“. Osobno Halemba - student prava – navodi da mu je politički uzor Bjorn Hocke, lider desnog radikalnog krila AfD-a.

Hocke je u 2021. optužen za korištenje ilegalnih starih nacističkih slogana u političkoj kampanji. Fraza „Sve za Njemačku!“, koju je izrekao Hocke u ožujku 2021. pred 250 ljudi u Merseburgu, sam po sebi zvuči sasvim obično, ali tužitelji tvrde kako je bio svjestan da njezinog porijekla. Hocke je u 2018. nazvao veliki Memorijal stradalim Židovima u Berlinu „monumentom srama“ te je zatražio „zaokret Njemačke za 180 stupnjeva u načinu kako se sjeća vlastite povijesti“. Disciplinsko tijelo AfD-a tada ga je odbilo izbaciti iz stranke.

Inače, Halembu u Njemačkoj zastupa odvjetnik hrvatskog porijekla, Dubravko Mandić, koji je podnio peticiju bavarskom ustavnom sudu da preokrene postupak uhićenja. Mandićeve su teze kako je Halemba izabrani član bavarskog parlamenta te bi stoga trebao uživati imunitet.

„Halemba je jedan od pet članova Teutonije Prag koji su sada optuženi za pobunu i posjedovanje nacističkih memorabilija — što se prema njemačkom ustavu smatra zločinom. Katrin Ebner-Steiner, čelnica skupine AfD-a u bavarskom parlamentu, optužila je istražitelje da slijede politički motivirani‘ progon tj. da su uhitili Halemba ‘na slabim temeljima‘“, piše Financial Times.

Još uvijek ne postoje realne šanse da AfD sudjeluje u vlasti na federalnoj razini jer sve ostale značajne stranke s njima ne žele koalirati. Međutim, AfD-ov utjecaj na prevladavajući politički narativ desno od centra više je nego očigledan; više istaknuh lidera CDU-a počelo je zastupati ponešto razblažene poruke AfD-a, tako da je njemačka visoka politika već dijelom krenula smjerom AfD-a. Šef CDU-a, Friedrich Merz, još je u lipnju izjavio kako bi za razliku od federalne razine vlasti njihova stranka mogla surađivati s AfD-om na lokalnim razinama. Nakon žestokih reakcija kolega, Merz je poručio kako ipak neće biti nikakve suradnje s AfD-om, pa niti na lokalnoj razini, ali je približavanje dijelova narative dvije stranke primijećeno.

Nakon terorističkog masakra u Gazi Njemačka je podvojena između burnih humanitarnih prosvjeda/apela za zaštitu civila i antiimigrantskog sentimenta kao novog trenda, kojem počinju doprinositi čak i mainstream mediji uz izliku podrške Židovima u Izraelu i Njemačkoj. Bild je, primjerice, objavio Manifest u 50 točaka u kojem je eksplicitno poručio kako su Nijemci do sada naivno tolerirali specifične muslimanske običaje.

U slučaju da njemačke ekonomske nevolje nastave rasti, može se očekivati nastavak radikalizacije i polarizacije njemačkog društva te je moguće da će EU umjesto Njemačke kao najjače karike imati članicu koja nije samo iznenada postala ekonomski nego i politički bolesnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:18