OPREČNE INFORMACIJE

Akcija ubojstva Bin Ladena: Kakve tajne skrivaju zaplijenjeni kompjutori i dokumenti?

Ipak nije poginula Bin Ladenova supruga, a žene nisu korištene kao živi štit
 AFP

ZAGREB - Komandosi su u kompleksu sustavno, sobu po sobu, tražili šefa al-Qa’ide. U tom je trenutku tamo bilo 17 ili 18 ljudi, ali još nije jasno što se točno događalo.

‘Ubiti, a ne uhititi’

Tako je demantirano da je među ubijenima bin Ladenova žena. Jedna žena jest poginula, ali ni ona nije bila korištena kao živi štit, kako se tvrdilo jučer. Prema jednim izvješćima, Bin Laden je bio naoružan, prema drugima nije, a prema nekim službenim izvorima skrivao se iza svoje žene, no Bijela je kuća i to poslije demantirala.

Jedan je dužnosnik rekao da su komandosi imali naredbu “ubiti, a ne uhititi”, no drugi tvrde da su mu bili spremni i na arapskom ponuditi predaju.

Bin Ladena su pronašli na trećem katu, a zatim su na brzinu skupili mnogo dokumenata i kompjutorskih tvrdih diskova, dok su iza sebe ostavili žene i djecu. Među njima su Bin Ladenova žena, kći te osmero ili devetero djece u dobi od dvije do 12 godina. Vjerojatno je riječ o njegovim nećacima. Šestero djece i tri žene ranjeni su u akciji, priopćili su pakistanski dužnosnici.

Obavještajno blago

Komandosi su, osim Bin Ladenova tijela, sa sobom, čini se, odveli još jednu osobu - sina ili kćer. No, najviše nade američki obavještajci polažu upravo u zaplijenjena računala.

List Politico izvijestio je da agenti već kopaju po plijenu na tajnoj lokaciji u Afganistanu te da su uvjereni kako je riječ o “obavještajnom blagu”. Vjeruju da će sama vijest o zapljeni računala dovesti do pomutnje u al-Qa’idi jer vjerojatno ni njezini operativci ne znaju koje je sve informacije Bin Laden držao u svom kompjutoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:03